What are you looking for?
Snurken
Slaapprobleem

Snurken

Snurken, een vervelend kwaaltje…

Snurken

Is snurken een onschuldig probleem? 

Miljoenen mensen in Nederland snurken. Sommigen slechts af en toe, omdat ze bijvoorbeeld verkouden zijn. Maar anderen snurken altijd. Het is vaak een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn. Maar snurken kan ook een symptoom zijn van een slaapprobleem zoals slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt. Slaapapneu is een serieuze aandoening waarvoor behandeling nodig is om ernstige gezondheidsklachten te voorkomen.

Wat is de oorzaak van snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg en het bijkomende trillen van de weefsels ter plaatse. Dat kan op verschillende plekken in de mond en keel gebeuren. Het meest voorkomende gebied waar snurkgeluiden ontstaan is het zachte verhemelte en de huig. Ook ontstaat snurken door het naar achter zakken in de keel van de keelamandelen, de tong en het aanzuigen of klapperen van het strottenklepje. Daarnaast kunnen een verstopte neus of een vernauwde neusholte, bijvoorbeeld door een scheef neustussenschot, de oorzaak zijn van snurken.

Verhoogde kans op snurken

Snurken komt voor onder elke leeftijdsgroep. Er zijn echter wel diverse omstandigheden die een verhoogde kans op snurken met zich mee brengen. Zo hebt u meer kans op snurken als u:

 • overgewicht heeft
 • op uw rug slaapt
 • rookt
 • ’s avonds alcohol drinkt
 • slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt
 • op leeftijd bent

Wat kunt u zelf doen tegen snurken? 

Wordt uw nachtrust of de nachtrust van uw partner verstoord of gehinderd door snurken? U kunt zelf een aantal aanpassingen doen aan uw levensstijl en slaapgewoonten waardoor de kans op snurken ’s nachts afneemt. Hieronder geven wij u een aantal tips voor oplossingen voor snurken. Al deze oplossingen zijn er op gericht om de vernauwingen van de luchtwegen, mond- en keelholte op te heffen en zo het snurken te verminderen.

Dit kunt u zelf doen tegen snurken:

 • Stop met roken.
 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, indien u overgewicht hebt. Let op dat u op een gezonde manier afvalt. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Lees hier meer over het verband tussen snurken en overgewicht.
 • Drink weinig tot geen alcohol. Drink een uur voordat u gaat slapen helemaal geen alcohol.
 • Vermijd het gebruik van spierverslappende medicijnen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen. Gebruikt u deze? Overleg de afbouw ervan dan met uw huisarts.
 • Probeer uzelf aan te leren op uw zij te slapen in plaats van op uw rug. Hebt u vooral last van het snurken als u op uw rug slaapt? Positietherapie kan hierbij helpen.
 • Gebruik in het geval van verkoudheid een neusspray (maximaal 7 dagen) of neusstrips om de verstopping van de neusholte te verminderen.

Wat kunt u doen tegen snurken als thuisoplossingen niet werken?

Als bovenstaande oplossingen die u zelf kunt proberen niet voldoende effect hebben, kunt u contact opnemen met de Ruysdael Slaapkliniek. Onze slaapspecialisten denken graag met u mee om uw nachtrust én de nachtrust van uw partner te verbeteren. Het is mogelijk dat u aan slaapapneu lijdt. Uw slaapspecialist onderzoekt deze mogelijkheid samen met u.

U kunt bij ons terecht voor verschillende specialistische behandelingen om snurken tegen te gaan. In overleg met een van onze slaapspecialisten wordt bepaald welke uitgebreide behandeling het beste past bij uw specifieke situatie. Niet elke behandeling is namelijk toepasbaar op iedere situatie, omdat de oorzaak van het snurken kan verschillen. Uw slaapspecialist kan u hierover adviseren.

Wordt uw snurken bijvoorbeeld veroorzaakt door het naar achter zakken van uw kaak en tong? Dan kan een anti-snurkbeugel de oplossing zijn voor u. Deze draagt u alleen wanneer u slaapt en zorgt ervoor dat uw kaak maximaal één centimeter naar voren wordt gezet, waardoor er meer ruimte gecreëerd wordt achterin uw keelholte.

Hebt u last van vernauwde luchtwegen door bijvoorbeeld een scheefstaand neustussenschot? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een operatie waarbij uw neus wordt geopend. U kunt, indien nodig, ook geopereerd worden aan uw huig en verhemelte. Deze operatie vermindert de kans op trillend weefsel achterin uw mondholte, waardoor u minder snurkt. Hoewel een operatie wellicht een ‘makkelijke’ manier lijkt om van het snurken af te komen, komt maar een klein deel van de mensen met snurkklachten ervoor in aanmerking.

Snurken

Mogelijke behandelingen

Doe de test

Wilt u weten of u mogelijk slaapapneu heeft?

Een snurkende man in bed