What are you looking for?
Snurken
Slaapprobleem

Snurken

Snurken, een vervelend kwaaltje…

Wat is snurken?

Als u snurkt, maakt u een zagend, brommend geluid in uw slaap. Dat geluid kan zacht zijn of hard. Miljoenen mensen in Nederland snurken. Sommigen slechts af en toe, omdat ze bijvoorbeeld verkouden zijn. Anderen snurken altijd. Zo’n twintig procent van de mannen en tien procent van de vrouwen snurkt elke nacht. Gemiddeld beginnen mensen ermee als ze tussen de dertig en veertig jaar oud zijn. Snurken kan erfelijk zijn, in ongeveer zeventig procent van de gevallen is er sprake van genetische aanleg.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg waardoor de weefsels ter plaatse tegen elkaar aan gaan trillen. Dat kan op verschillende plekken in de keel gebeuren. Het meest voorkomende gebied waar snurkgeluiden ontstaan is het zachte verhemelte en de huig.

Er zijn verschillende oorzaken voor de vernauwing van de luchtweg en daarmee het snurken:

 • U slaapt op uw rug, waardoor de tong of het zachte verhemelte naar achteren glijdt in de slaap. Zo wordt uw keel nauwer.
 • U heeft alcohol gedronken, waardoor de spieren van de bovenste luchtwegen verslappen.
 • U gebruikt slaapmiddelen, waardoor de spieren in de neus en keel ontspannen.
 • U rookt, waardoor vernauwingen in de keel en neus ontstaan door irritatie en zwelling van de slijmvliezen.
 • U bent verkouden, waardoor de slijmvliezen in uw neus en keel opzwellen.
 • U wordt ouder, waardoor de spierspanning ‘s nachts in uw keel verminderd.
 • U heeft overgewicht, waardoor er meer vetweefsel rond de keelholte zit. Van overgewicht is volgens Het Voedingscentrum officieel sprake bij een Body Mass Index (BMI) van 25 of hoger. Snurken door overgewicht komt vooral onder mannen voor, minder onder vrouwen.
 • Uw keelamandelen zijn vergroot, bijvoorbeeld vanwege een keelontsteking.

Wat kunt u zelf doen tegen snurken? 

Wordt uw nachtrust of de nachtrust van uw partner verstoord of gehinderd door snurken? U kunt zelf een aantal aanpassingen doen aan uw levensstijl en slaapgewoonten waardoor de kans op snurken ’s nachts afneemt. Hieronder geven wij u een aantal tips voor oplossingen voor snurken. Al deze oplossingen zijn erop gericht om de vernauwingen van de luchtweg (in de mond, neus en/of keel) op te heffen en zo het snurken te verminderen.

Dit kunt u zelf doen tegen snurken:

 • Stop met roken.
 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht, indien u overgewicht hebt. Let op dat u op een gezonde manier afvalt. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Lees hier meer over het verband tussen snurken en overgewicht.
 • Drink weinig tot geen alcohol. Drink een uur voordat u gaat slapen helemaal geen alcohol.
 • Vermijd het gebruik van spierverslappende medicijnen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen. Gebruikt u deze? Overleg de afbouw ervan dan met uw huisarts.
 • Probeer uzelf aan te leren op uw zij te slapen in plaats van op uw rug. Hebt u vooral last van het snurken als u op uw rug slaapt? Positietherapie kan hierbij helpen.
 • Gebruik in het geval van verkoudheid een neusspray (maximaal 7 dagen) of neusstrips om de verstopping van de neusholte te verminderen.

Wat kunt u doen tegen snurken als thuisoplossingen niet werken?

Als bovenstaande oplossingen die u zelf kunt proberen niet voldoende effect hebben, kunt u contact opnemen met de Ruysdael Slaapkliniek. Onze slaapspecialisten denken graag met u mee om uw nachtrust én de nachtrust van uw partner te verbeteren. Het is mogelijk dat u aan slaapapneu lijdt. Uw slaapspecialist onderzoekt deze mogelijkheid samen met u.

U kunt bij ons terecht voor verschillende specialistische behandelingen om snurken tegen te gaan. In overleg met een van onze slaapspecialisten wordt bepaald welke uitgebreide behandeling het beste past bij uw specifieke situatie. Niet elke behandeling is namelijk toepasbaar op elke situatie, omdat de oorzaak van het snurken kan verschillen. Uw slaapspecialist kan u hierover adviseren.

Zonder operatie

Wordt uw snurken bijvoorbeeld veroorzaakt door het naar achter zakken van uw kaak en tong? Dan kan een anti-snurkbeugel de oplossing zijn voor u. Deze draagt u alleen wanneer u slaapt en zorgt ervoor dat uw kaak maximaal één centimeter naar voren wordt gezet, waardoor er meer ruimte gecreëerd wordt achter in uw keelholte.

Met operatie

Hebt u last van vernauwde luchtwegen door bijvoorbeeld vergrote keelamandelen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een operatie waarbij deze worden verwijderd U kunt, indien nodig, ook geopereerd worden aan uw huig en verhemelte. Deze operatie vermindert de kans op trillend weefsel achter in uw mondholte, waardoor u minder snurkt. Hoewel een operatie wellicht een ‘makkelijke’ manier lijkt om van het snurken af te komen, komt maar een klein deel van de mensen met snurkklachten er uiteindelijk voor in aanmerking.

Is snurken gevaarlijk?

Snurken is vaak een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn. Maar snurken kan ook een symptoom zijn van een slaapprobleem zoals slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt. Slaapapneu is een serieuze aandoening waarvoor behandeling nodig is om ernstige gezondheidsklachten te voorkomen. Van de honderd mensen die snurken, hebben er ongeveer tien (ook) slaapapneu.

Vermoedt u dat u aan slaapapneu lijdt, dan is aan te raden uw huisarts te bezoeken. Dat geldt ook als u langere tijd een verstopte neus hebt en als u overdag erg moe bent, bijvoorbeeld omdat u zelf (of uw partner) vaak wakker schrikt door uw gesnurk.

In drie stappen naar een betere kwaliteit van leven

 1. Doe de test of neem contact met ons op voor advies;
 2. Ga naar uw huisarts voor overleg en een verwijsbrief;
 3. Maak een afspraak bij Ruysdael Slaapkliniek bij een van onze gespecialiseerde artsen voor een intake, een slaaponderzoek en een passende behandeling.
Snurken

Mogelijke behandelingen

Reviews

Wat vinden onze patienten van de behandeling tegen snurken?

9.1

Snelle afspraak voor consult en snelle opvolging. Prima uitleg door alle betrokken zorgverleners.

9.0

Ik kon snel terecht, binnen een week. Prettig gesprek met heldere uitleg en goed geholpen, snurk nu bijna niet meer.

9.9

Wij konden heel snel terecht. Er werd na het onderzoek en uitkomst heel snel gehandeld. Hele prettige sfeer. Straalt veel vertrouwen. Uit samenwerking tussen kliniek en ziekenhuis is perfect, dus daarom een dikke 10.

Doe de test

Wilt u weten of u mogelijk slaapapneu heeft?

Een snurkende man in bed
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.