What are you looking for?
Slaapprobleem

Snurken

Snurken, niet altijd onschuldig…

Snurken

Is snurken een onschuldige kwaal? 

Miljoenen mensen in Nederland snurken. Sommigen slechts af en toe, omdat ze bijvoorbeeld verkouden zijn. Maar anderen snurken altijd. Het lijkt een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn, maar snurken kan een symptoom zijn van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt.

Hoe ontstaan snurkgeluiden?

Snurkgeluiden kunnen op verschillende plekken in de mond en keel ontstaan. Dit komt door een vernauwing van de luchtweg en het bijkomende trillen van de weefsels ter plaatse. Het meest voorkomende gebied waar snurkgeluiden ontstaan is het zachte verhemelte en de huig. Ook ontstaan snurken door het naar achter zakken in de keel van de keelamandelen, de tong en het aanzuigen of klapperen van het strottenklepje.

Wat kunt u er zelf aan doen? 

Als snurken hinderlijk is voor uw partner kunt u zelf aan aantal oplossingen en tips proberen. Al deze oplossingen zijn er op gericht om de vernauwingen van de luchtwegen, mond- en keelholte op te heffen en zo het snurken te verminderen.

  • Stoppen met roken
  • Afvallen
  • Geen alcohol drinken voor het slapengaan
  • Op de zij slapen in plaats van op de rug
  • Neusspray gebruiken om de neus open te houden
  • Neusstrips gebruiken om de neus open te houden

Heeft u vragen of werken deze oplossingen niet voldoende? Denkt u dat u misschien naast snurken ook slaapapneu heeft? De specialisten bij de Ruysdael Slaapkliniek denken graag met u mee over uw nachtrust, en die van uw partner.

Voor snurken zijn er ook meer uitgebreide behandelingen mogelijk bij de Ruysdael Slaapkliniek. Onderstaand leest u hier meer over.

Snurken

Mogelijke behandelingen

Doe de test

Wilt u weten of u mogelijk slaapapneu heeft?