What are you looking for?
15 december 2022

Wat hebben snurken en overgewicht met elkaar te maken?

Er is een sterk verband tussen snurken en overgewicht. Iemand die te zwaar is, heeft een grotere kans om te snurken. In dit artikel legt de Ruysdael Slaapkliniek uit hoe dit zit en geeft een aantal tips.

Het verband tussen snurken en overgewicht

We weten allemaal hoe gesnurk klinkt: een snurker maakt een zagend of brommend geluid tijdens de slaap. Iemand kan zacht of hard snurken. Soms snurken mensen tijdelijk, bijvoorbeeld omdat ze verkouden zijn, maar sommige mensen snurken altijd. Twintig procent van de mannen en tien procent van de vrouwen snurkt elke nacht. Gemiddeld beginnen mensen ermee als ze tussen de dertig en veertig jaar oud zijn.

Overgewicht is een oorzaak van snurken

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen en het bijkomende trillen van de weefsels ter plaatse. Er zijn verschillende oorzaken voor deze vernauwing en daarmee het snurken:

  • U bent een rugslaper, waardoor de tong naar achteren glijdt tijdens uw slaap.
  • U heeft alcohol gedronken, waardoor de spieren van de bovenste luchtwegen verslappen.
  • U gebruikt slaapmiddelen, waardoor de spieren in de neus en keel ontspannen.
  • U rookt, waardoor vernauwingen in de keel en neus ontstaan.
  • U bent verkouden, waardoor de slijmvliezen in uw neus en keel opzwellen.
  • U wordt ouder, waardoor de slijmvliezen in uw mond en keel slapper worden.
  • U heeft overgewicht.

Er is een verband tussen overgewicht en snurken

Er is een onomstotelijk verband tussen snurken en overgewicht, stellen Marcel Copper en Martijn Kos, beiden gespecialiseerd slaaparts / somnoloog en verbonden aan Ruysdael Slaapkliniek. Mensen met overgewicht snurken vaker. Omgekeerd hebben mensen die snurken dikwijls overgewicht. Van overgewicht is volgens Het Voedingscentrum officieel sprake bij een Body Mass Index (BMI) van 25 of hoger. U kunt hier met onze slaapapneu test uw BMI uitrekenen.

slaaponderzoek

Waarom overgewicht tot snurken kan leiden

Snurken door overgewicht komt vooral onder mannen voor, minder onder vrouwen. Dat komt doordat overtollig vet bij vrouwen voornamelijk rond de dijen wordt opgeslagen en bij mannen in de nek en buik. Vetopslag in de nek zorgt ervoor dat het vet tegen de keel drukt, waardoor de luchtwegen vernauwen. En zoals we inmiddels weten, kan dat zorgen voor gesnurk.

Overgewicht en snurken: wat kun je eraan doen?

De belangrijkste oplossing om van het snurken door overgewicht af te komen, is afvallen. Het vet bij de luchtwegen vermindert, waardoor er meer ruimte voor de luchtstroom ontstaat. Let op dat u op een gezonde manier afvalt. Uw huisarts kan u hierbij helpen.

Er zijn gelukkig nog veel andere manieren om snurken en slaapapneu te verminderen. Meer informatie over verschillende behandelingen leest u hier.

Hoe weet u of u (minder) snurkt?

Wilt u uw gesnurk monitoren, zodat u kunt achterhalen of het afneemt, of wilt u weten of u überhaupt snurkt? Daarvoor kunt u diverse apps gebruiken, zoals SnurkLab, Do I Snore Or Grind of Sleep Cycle.

Heeft u inderdaad last van snurken? Dan is het in ieder geval verstandig om onze slaapapneu test te doen. Mensen die snurken hebben namelijk een flink hogere kans op slaapapneu.

Ruysdael Slaapkliniek kan u helpen bij het verminderen van snurken en het oplossen van slaapapneu. U kunt hier met ons contact opnemen voor een afspraak.

Heeft u slaapproblemen?

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.