Slaapapneu
Een aandoening waarbij de ademhaling ’s nachts regelmatig hapert
Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig hapert of zelfs even stopt. Zo’n hapering of ademstop noemen we een apneu.
Heeft u meer dan vijf apneus per uur en duren de apneus minimaal tien seconden? Dan is er sprake van slaapapneu.
Er zijn verschillende redenen waarom de adem stokt en daarom ook verschillende soorten slaapapneu. Maar de klachten zijn hetzelfde en de gezondheidsrisico’s ook.
Obstructief Slaapapneu (OSA of OSAS)
Bij Obstructief Slaap Apneu worden de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd door de tong, de amandelen, het zachte gehemelte of het strottenklepje. Omdat er geen adem gehaald kan worden gaat een alarmsignaal naar de hersenen. De hersenen worden door dit signaal alert gemaakt, zodat de luchtwegen gedeblokkeerd worden.
De ademhaling komt weer op gang en de hersenen komen weer tot rust. Degene die slaapt heeft dit alles niet door, maar als de hersenen meerdere malen per nacht een alarmsignaal krijgen, zorgt dit wel degelijk voor een sterk verstoorde slaap. Lees hier meer over OSAS.
Centraal Slaapapneu (CSA)
Minder vaak voorkomend is Centraal Slaap Apneu. CSA ontstaat als de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen krijgen om te bewegen. Er is geen blokkade van de luchtweg, maar er vindt desondanks geen ademhaling plaats. Er is dus sprake van apneus en net als bij OSA leidt dit tot een sterk verstoorde slaap.
Vaak komt CSA voor bij ziektebeelden zoals hartfalen, herseninfarct, neurologische spierziekten of bij het gebruik van verdovende middelen. Maar het komt ook voor bij ‘gewoon’ gezonde personen, en dan zien we het vooral bij kinderen of juist ouderen.
Hoe kunt u het herkennen?
Het kan lastig zijn om slaapapneu als zodanig te herkennen en te diagnosticeren. De symptomen – zoals voortdurende vermoeidheid, slaperigheid en ochtendhoofdpijn – wijzen niet ondubbelzinnig op dit slaapprobleem. Daarom wordt slaapapneu vaak pas laat vastgesteld. Maar hoe kunt u dit herkennen?
Als u een partner hebt, kan hij of zij helpen met het ontdekken of u wellicht lijdt aan slaapapneu. Misschien merkt hij of zij dat u hard snurkt of onrustig slaapt. Een duidelijk herkenningspunt is het stokken en vervolgens hervatten van de ademhaling als de hersenen naar aanleiding van zuurstoftekort een alarmsignaal hebben gestuurd naar de ademhalingsspieren.
Vaak gaat dit gepaard met snakken naar adem of een luid snurkgeluid. Herkent uw partner dit bij u? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of u aan slaapapneu lijdt.
Wat als u alleenstaand bent?
Dan is het wellicht wat lastiger om slaapapneu te herkennen. U zult goed moeten letten op de combinatie van vermoeidheid en slaperigheid overdag met een onrustige slaap. Schrikt u bijvoorbeeld soms wakker met een verstikkingsgevoel, hebt u last van restless legs of lijdt u aan nachtmerries? En bent u overdag ook voortdurend vermoeid en vaak slaperig? Dan is de kans reëel dat u aan slaapapneu lijdt.
Het is dan verstandig om naar de huisarts te gaan, zodat er een slaaponderzoek uitgevoerd kan worden. Doe onze slaapapneu test om te ontdekken of u een verhoogd risico loopt op slaapapneu.
De belangrijkste symptomen van slaapapneu zijn luid snurken, ademstops tijdens de slaap, vermoeidheid overdag en concentratieproblemen. Er zijn ook meerdere symptonen:
- Luid snurken, gevolgd door een ademstop. Soms snakken naar adem voordat de normale ademhaling weer begint.
- Onrustige slaap met rusteloze benen
- Vermoeid wakker worden
- Hoofdpijn in de ochtend
- Weinig energie
- Vermoeidheid en/of slaperigheid overdag
- Stemmingswisselingen en slecht humeur
- Concentratiestoornissen en geheugenproblemen
- Vergeetachtigheid
Er kunnen, naast deze symptonen, ook anderen klachten optreden, zoals hoofdpijn, hoge bloeddruk, en stemmingswisselingen. Alle andere klachten zijn:
- Hoge bloeddruk
- Hartkloppingen
- Depressie, angstig zijn
- Minder zin in seks of impotentie
- Droge mond en/of pijnlijke keel
- Regelmatig moeten plassen tijdens de nacht
- Nachtelijk zweten
- Spierpijn
- Angstige dromen
- Andere onverklaarbare lichamelijke klachten
Als u een partner hebt, kan hij of zij helpen met het ontdekken of u wellicht lijdt aan slaapapneu. Maar de signalen kunt u zelf ook herkennen. Schrikt u bijvoorbeeld soms wakker met een verstikkingsgevoel, hebt u last van restless legs of lijdt u aan nachtmerries? En bent u overdag ook voortdurend vermoeid en vaak slaperig? Dan is de kans reëel dat u aan slaapapneu lijdt.
Het is dan verstandig om naar de huisarts te gaan om dit te bespreken. Doe ook onze test om te ontdekken of u een verhoogd risico loopt.
Slaapapneu kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. De constante vermoeidheid en slaperigheid lijden ertoe dat mensen meer prikkelbaar zijn, kortaf zijn, last hebben van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Zij hebben vaak moeite om hun dagelijkse werkzaamheden te doen, maar ook vrijwel geen energie om in hun vrije tijd iets te ondernemen. De kwaliteit van leven van henzelf, maar zeker ook van degenen in hun naaste omgeving daalt hierdoor.
Ook voor het lichaam is slaapapneu niet goed. Door de nachtelijke ademproblemen kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Hierdoor slaapt u slechter, maar dit zuurstoftekort is vooral schadelijk voor het hart- en vaatstelsel. Op langere termijn kan dit de volgende ernstige gevolgen hebben:
- Hoge bloeddruk
- Hartritmestoornissen
- Depressies
- Hart- en herseninfarcten
Doordat men door het gebrek aan slaap minder alert is, ontstaat er ook een sterk verhoogde kans op het veroorzaken van auto-ongelukken. Mensen met onbehandelde slaapapneu wordt daarom afgeraden om auto te rijden.
Slaapapneu is goed te behandelen. Alle behandelingen zijn erop gericht om de kans op ademstops te verkleinen. Zo worden de negatieve gevolgen en belemmeringen die u in het dagelijks leven ervaart, voorkomen.
Als u vermoedt dat u slaapapneu heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts bepaalt of u verwezen kan worden naar Ruysdael Slaapkliniek. Doe onze slaapapneu test om erachter te komen of u een verhoogd risico loopt.
Nadat u een verwijsbrief van uw huisarts heeft, heeft Ruysdael Slaapkliniek een kort traject om te bepalen of u slaapapneu heeft:
- Een intake bij een gespecialiseerde arts in een van onze klinieken. Deze afspraak duurt ongeveer 15 a 20 minuten.
- Een slaaponderzoek dat bij uw thuis plaatsvindt. Gedurende een hele nacht wordt uw slaap gemonitord.
- Een telefonisch afspraak met de gespecialiseerde arts ongeveer 2 a 3 weken na het slaaponderzoek. De diagnose wordt besproken en als dat noodzakelijk is, heeft de arts een voorstel voor een behandeling. Er zijn verschillende behandelmethodes. Uw arts bepaalt in overleg met u welke behandeling het beste bij uw specifieke situatie past.
Als de behandeling eenmaal is gestart dan zult u direct merken dat uw klachten gaan verminderen en zelfs verdwijnen. U voelt zich weer uitgeslapen, soms na jarenlang modderen. U heeft weer energie als u wakker wordt. Lichamelijke klachten verdwijnen. U voelt zich gezonder en dat klopt: u bent ook gezonder. Goed slapen en uitrusten is zeer belangrijk voor lichaam en geest. Een behandeling tegen slaapapneu heeft daardoor direct effect.
Bij Ruysdael Slaapkliniek werken alleen artsen die doorgeleerd hebben over alle aspecten van slaap. Zij mogen zich “somnoloog’ noemen, ofwel slaaparts en zijn hiervoor gecertificeerd door de European Sleep Research Society.
Zij hebben sinds 2016 al duizenden patiënten geholpen bij het effectief behandelen van hun slaapapneu.