What are you looking for?
Slaapprobleem

Slaapapneu

Een aandoening waarbij de ademhaling ’s nachts regelmatig hapert

Wat is slaapapneu? 

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap hapert of zelfs even stopt. Zo’n hapering of ademstop noemen we een apneu. Heeft u meer dan vijf apneus per uur en duren de apneus minimaal tien seconden? Dan is er sprake van slaapapneu.

Er zijn twee soorten slaapapneu: obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. De symptomen van beide soorten komen overeen, maar de oorzaken liggen elders.

Obstructief Slaapapneu (OSA of OSAS)

Bij Obstructief Slaap Apneu worden de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd door de tong, de amandelen, het zachte gehemelte of het strottenklepje. Omdat er geen adem gehaald kan worden gaat een alarmsignaal naar de hersenen. De hersenen worden door dit signaal alert gemaakt, zodat de luchtwegen gedeblokkeerd worden. De ademhaling komt weer op gang en de hersenen komen weer tot rust. Degene die slaapt heeft dit alles niet door, maar als de hersenen meerdere malen per nacht een alarmsignaal krijgen, zorgt dit wel degelijk voor een sterk verstoorde slaap. Lees hier meer over OSAS.

Centraal Slaapapneu (CSA)

Minder vaak voorkomend is Centraal Slaap Apneu. CSA ontstaat als de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen krijgen om te bewegen. Er is geen blokkade van de luchtweg, maar er vindt desondanks geen ademhaling plaats. Er is dus sprake van apneus en net als bij OSA leidt dit tot een sterk verstoorde slaap.

Vaak komt CSA voor bij ziektebeelden zoals hartfalen, herseninfarct, neurologische spierziekten of bij het gebruik van verdovende middelen. Maar het komt ook voor bij ‘gewoon’ gezonde personen, en dan zien we het vooral bij kinderen of juist ouderen.

Slaapapneu herkennen

Het kan lastig zijn om slaapapneu als zodanig te herkennen en te diagnosticeren. De symptomen – zoals voortdurende vermoeidheid, slaperigheid en ochtendhoofdpijn – wijzen niet ondubbelzinnig op slaapapneu. Daarom wordt slaapapneu vaak pas laat vastgesteld. Hoe kunt u slaapapneu herkennen?

Als u een partner hebt, kan hij of zij helpen met het ontdekken of u wellicht lijdt aan slaapapneu. Misschien merkt hij of zij dat u hard snurkt of onrustig slaapt. Een duidelijk herkenningspunt van slaapapneu is het stokken en vervolgens hervatten van de ademhaling als de hersenen naar aanleiding van zuurstoftekort een alarmsignaal hebben gestuurd naar de ademhalingsspieren. Vaak gaat dit gepaard met snakken naar adem of een luid snurkgeluid. Herkent uw partner dit bij u? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of u aan slaapapneu lijdt.

Wat als u alleenstaand bent? Dan is het wellicht wat lastiger om slaapapneu te herkennen. U zult goed moeten letten op de combinatie van vermoeidheid en slaperigheid overdag met een onrustige slaap. Schrikt u bijvoorbeeld soms wakker met een verstikkingsgevoel, hebt u last van restless legs of lijdt u aan nachtmerries? En bent u overdag ook voortdurend vermoeid en vaak slaperig? Dan is de kans reëel dat u aan slaapapneu lijdt. Het is dan verstandig om naar de huisarts te gaan, zodat er een slaaponderzoek uitgevoerd kan worden. Doe onze slaapapneu test om te ontdekken of u een verhoogd risico loopt op slaapapneu.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu?

 • Luid snurken, gevolgd door een ademstop. Soms snakken naar adem voordat de normale ademhaling weer begint.
 • Onrustige slaap met rusteloze benen
 • Vermoeid wakker worden
 • Hoofdpijn in de ochtend
 • Weinig energie
 • Vermoeidheid en/of slaperigheid overdag
 • Stemmingswisselingen en slecht humeur
 • Concentratiestoornissen en geheugenproblemen
 • Vergeetachtigheid
 • Hoge bloeddruk
 • Hartkloppingen
 • Depressie, angstig zijn
 • Minder zin in seks of impotentie
 • Droge mond en/of pijnlijke keel
 • Regelmatig moeten plassen tijdens de nacht
 • Nachtelijk zweten
 • Spierpijn
 • Angstige dromen
 • Andere onverklaarbare lichamelijke klachten

De gevolgen van slaapapneu

Door de nachtelijke ademproblemen kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen. De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen. Ook heeft men vaak last van gebrek aan energie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Men is minder alert en daardoor ontstaat bijvoorbeeld een sterk verhoogde kans op auto-ongelukken.

Op de lange termijn kan slaapapneu ook hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen tegen slaapapneu?

Slaapapneu is een vervelende kwaal die helaas niet te ‘genezen’ is: alle behandelingen zijn in zekere zin symptoombestrijding. De behandelingen verminderen dus het aantal ademstops dat u hebt tijdens uw slaap, maar als u stopt met de behandeling, zullen de apneus in alle hevigheid terugkeren. Het is dus belangrijk om de behandeling door te zetten, zodat u weer goed uitrust tijdens uw slaap en de negatieve gevolgen van slaapapneu beperkt.

Als uw slaapapneu wordt veroorzaakt door overgewicht, kunt u de kans op ademstops aanzienlijk verminderen of zelfs vrijwel volledig in de kiem smoren door af te vallen. Uw huisarts kan u helpen met afvallen op een gezonde en blijvende manier.

Afhankelijk van de exacte oorzaak van uw slaapapneu, kunt u ook de apneuklachten verminderen met de volgende leefstijlaanpassingen:

 • Stop met roken.
 • Drink weinig tot geen alcohol en in ieder geval geen alcohol één uur voordat u gaat slapen.
 • Vermijd spierverslappers en medicatie waar u suf en slaperig van wordt, zoals slaapmiddelen.
 • Zorg ervoor dat uw hoofd in bed hoger ligt dan uw torso, bijvoorbeeld door meerdere hoofdkussens op elkaar te leggen.

Mogelijke behandelingen tegen slaapapneu

Wilt u weten of u mogelijk slaapapneu heeft?