What are you looking for?
Behandelingen Operatie
Slaapproblemen

Uitleg over slaapapneu

Hier vindt u informatie over de twee verschillende soorten slaapapneu en over wat er in het lichaam gebeurt tijdens een ademstop.

Meer over slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig hapert of zelfs even stopt. Zo’n hapering of ademstop noemen we een apneu. Heeft u meer dan vijf apneus per uur en duren de apneus minimaal tien seconden? Dan is er sprake van slaapapneu.

Er zijn twee varianten van dit slaapprobleem: obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. De symptomen van beide soorten komen overeen, maar de oorzaken liggen elders.

Obstructief Slaapapneu (OSA of OSAS)

Bij Obstructief Slaapapneu worden de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd door de tong, de amandelen, het zachte gehemelte of het strottenklepje. Hierdoor wordt het lastig adem te halen of stopt de ademhaling zelf even helemaal. Er wordt dan een alarmsignaal naar de hersenen gestuurd. De hersenen worden door dit signaal alert gemaakt, zodat de luchtwegen gedeblokkeerd worden.

De ademhaling komt vervolgens weer op gang en de hersenen en het lichaam komen tot rust. Degene die slaapt heeft dit alles niet door, maar als de hersenen meerdere malen per nacht een alarmsignaal krijgen, zorgt dit voor een sterk verstoorde slaap. Mensen die lijden aan OSAS bouwen hierdoor een structureel slaaptekort op.

OSAS is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. De termen OSAS en slaapapneu worden vaak door elkaar gebruikt want er wordt hiermee vrijwel altijd de OSAS-variant bedoeld.

Wat is de oorzaak van OSAS?

OSAS wordt veroorzaakt door verslapt spierweefsel tijdens de slaap in de keel. Het is mogelijk dat er afwijkingen in uw neuskeelholte zijn, waardoor uw ademhaling belemmerd wordt. Ook overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan OSAS. Als u overgewicht hebt en aan OSAS lijdt, verdwijnen de apneuklachten vaak vanzelf als u afvalt.

Centraal Slaapapneu (CSA)

Minder vaak voorkomend is Centraal Slaapapneu. CSA ontstaat als de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen krijgen om te bewegen. Er is geen blokkade van de luchtweg, maar er vindt desondanks geen ademhaling plaats. Er is dus sprake van apneus en net als bij OSAS leidt dit tot een sterk verstoorde slaap.

Vaak komt CSA voor bij ziektebeelden zoals hartfalen, herseninfarct, neurologische spierziekten of bij het gebruik van verdovende middelen. Maar het komt ook voor bij ‘gewoon’ gezonde personen, en dan zien we het vooral bij kinderen of juist ouderen.

Terug naar de symptomen en de behandeling van slaapapneu.

 

 

 

Doe de test

Ontdek nu of u een verhoogd risico op slaapapneu heeft

Snurken
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.