What are you looking for?
Behandeling

Slaapapneu masker of CPAP

Een bekend en zeer effectief middel tegen slaapapneu voor mensen met matig tot ernstig slaapapneu.

Wat is een slaapapneu masker of CPAP masker?

Een slaapapneu masker heeft meerdere namen: het wordt ook wel Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) genoemd, en daarnaast komt de naam overdrukmasker voor. Een CPAP masker is een masker van kunststof dat u over uw neus of over uw mond en neus zet. Het is met een flexibele slang verbonden aan een apparaat met pompje dat naast uw bed staat. Het pompje blaast onder druk lucht de keelholte in.

Apneu masker: een effectief middel tegen slaapapneu

Hebt u last van slaapapneu, dan is de kans groot dat dit de variant obstructief slaapapneu is. Hierbij hebt u tijdens uw slaap last van ademstoppen of haperingen in de ademhaling en happen naar lucht. Ook snurken hoort vaak bij de symptomen. De symptomen doen zich voor doordat de luchtwegen tijdens de slaap met regelmaat geblokkeerd raken door de tong, het zachte gehemelte, het strottenklepje of de amandelen.

Met een slaapapneu masker, dat lucht onder druk in uw keelholte blaast, kunnen uw luchtwegen niet meer geblokkeerd raken. Dankzij een CPAP masker slaapt u beter, want uw hersenen hoeven niet steeds een alarmsignaal af te geven als uw lichaam geen zuurstof binnenkrijgt, waardoor u niet steeds in uw slaap naar adem hoeft te happen. U slaapt rustiger en geeft uw lichaam de gelegenheid om echt uit te rusten, zonder dat het alert hoeft te zijn op mogelijke blokkering van de luchtwegen.

Apneu masker: ervaringen van onze patiënten

Alhoewel het even wennen is om met een CPAP masker te slapen, voor uzelf maar ook voor uw partner, zijn de resultaten zeer goed. Vrijwel alle gebruikers van een apneu masker voelen zich binnen korte tijd een stuk meer uitgerust en hun klachten als gevolg van slaapapneu verminderen sterk. Zij voelen zich overdag niet of minder vermoeid en slaperig, en hebben hierdoor meer energie.

Hoe gebruik ik een slaapapneu masker?

Hebt een slaapapneu masker, dan slaapt u hier iedere nacht mee. Ook als u overdag een dutje doet, zet u het slaapapneu masker op. Voordat u gaat slapen, vult u eerst het reservoir van het apparaat met schoon water.

Vlak voordat u gaat slapen, zet u het masker op. Het masker bedekt alleen de neus of zowel de neus als de mond. U maakt het masker vast met een of meerdere zachte, verstelbare bandjes rondom uw hoofd.

De eerste tijd dat u met een slaapapneu masker slaapt, zal waarschijnlijk even wennen zijn voor u en eventueel voor uw partner. De ervaring leert dat deze overgangsperiode van lichtelijk ongemak de investering waard is: het apparaat zorgt ervoor dat u weer dieper en dus weldadiger slaapt. Hierdoor wordt u uitgeruster en energiek wakker. Ook voor partners van patiënten met slaapapneu is het masker vaak een uitkomst: zij worden niet meer wakker van uw onrustige slaap.

De voordelen van een CPAP masker of slaapapneu masker

 • Betere slaapkwaliteit voor u en uw partner

U zult weldadiger slapen doordat u minder of geen last hebt van een stokkende ademhaling tijdens uw slaap. Hierdoor wordt u uitgerust wakker. Ook partners hebben er vaak baat bij als hun bedgenoot met slaapapneu een CPAP masker draagt: zij liggen niet wakker van bijvoorbeeld gesnurk of onrustige bewegingen tijdens de slaap.

 • Eenvoudige maar effectieve manier om slaapapneu te behandelen

Een slaapapneu masker is een doeltreffende en toch relatief eenvoudige manier om slaapapneu te behandelen. Er is geen operatie of medicatie nodig.

 • Gemakkelijk mee te nemen op reis

Een CPAP masker is niet groot en laat zich gemakkelijk meenemen. Ook als u niet thuis slaapt, kunt u het masker dus moeiteloos meenemen.

 • Er is altijd een masker dat bij u en uw slaapgewoontes past

Er zijn verschillende soorten slaapapneu maskers van diverse leveranciers. De slaapspecialisten van Ruysdael zoeken graag, in samenspraak met u, een CPAP masker voor u uit dat aansluit bij uw slaapgewoontes.

Heeft een slaapapneu masker bijwerkingen?

De meeste patiënten die een apneu masker gebruiken, hebben geen last van bijwerkingen. Zij moeten vaak korte tijd wennen aan het gebruik van het masker, maar ondervinden geen langduriger neveneffecten.

Milde bijwerkingen van een slaapapneu masker die af en toe voorkomen, zijn:

 • Opgeblazen gevoel of winderigheid;
 • Last van de huid op plekken waar het masker vastzit;
 • Een droge mond of last van een uitgedroogde neus.

Verkeerd gebruik van het slaapmasker voor apneu kan verder ook geïrriteerde ogen tot gevolg hebben. Dit kan ontstaan doordat het masker niet goed op de huid aansluit en daardoor in uw ogen lekt. Probeer het masker opnieuw af te stellen. Doe het masker ook niet te strak, want een te strak afgesteld masker kan ook juist lekken in de hand werken.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een CPAP masker?

Kampt u met slaapapneu, dan kan een CPAP masker uitkomst bieden. Om te weten te komen of u daadwerkelijk aan slaapapneu leidt, doet u allereerst onze korte online slaapapneu test. Wijst de test uit dat u een verhoogd risico op slaapapneu hebt, maak dan een afspraak bij uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de slaapspecialisten van Ruysdael Slaapkliniek.

Onze slaapspecialisten kijken vervolgens uitgebreid naar uw klachten en nemen zo nodig een slaaponderzoek thuis bij u af. Aan de hand van onze bevindingen, uw klachten en de onderzoeksresultaten stellen wij u een passende behandelmethode voor.

Er zijn verschillende behandelmethodes voor slaapapneu. Naast het slaapmasker voor apneu biedt Ruysdael Slaapkliniek u de volgende behandelmethodes:

Krijg ik voor mijn slaapapneu masker een vergoeding vanuit mijn zorgverzekeraar?

Op het moment dat u door uw huisarts doorverwezen wordt en er sprake is van een medische indicatie, krijgt u de kosten van diagnostiek en behandeling bij Ruysdael Slaapkliniek altijd van uw zorgverzekeraar vergoed. Wel geldt het eigen risico.

Ook op het apneu masker is de vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar van toepassing.

Waarom kiezen voor een slaapapneu behandeling bij Ruysdael Kliniek?

 • Altijd 100% vergoeding na een verwijzing
 • U hoeft nooit lang te wachten
 • Slaaponderzoek kan bij u thuis plaatsvinden
 • Gespecialiseerde kliniek waarin verschillende specialisten samenwerken
 • Kleinschalige klinieken en persoonlijke aandacht
Doe de test

Wilt u weten of u slaapapneu heeft?