What are you looking for?
Patiëntinformatie

Slaaponderzoek thuis

Wel zo gemakkelijk, wel zo betrouwbaar.

Wanneer is een slaaponderzoek thuis nodig?

Tijdens het eerste consult bespreekt u met de arts uw klachten en wordt u indien nodig verder onderzocht, bijvoorbeeld in uw mond- en keelholte. De arts beslist vervolgens of er een slaaponderzoek moet worden uitgevoerd.

Wat is een slaaponderzoek?

Tijdens een slaaponderzoek, ook wel polysomnografie (PSG) genoemd, worden er metingen verricht tijdens uw slaap. De metingen registreren bijvoorbeeld ademstops (apneus), snurken en het zuurstofgehalte van uw bloed. Ook wordt gemeten in welke positie u slaapt en worden verschillende slaapfases geregistreerd. Tijdens het slaaponderzoek draagt u een apparaatje dat metingen registreert en zijn er een aantal sensoren op uw lichaam geplakt.

 

Het slaaponderzoek vindt thuis plaats

Het slaaponderzoek van de Ruysdael Slaapkliniek vindt bij u thuis plaats. U hoeft dus niet een nacht in een ziekenhuis te slapen. Dit is voor u prettiger en makkelijker in uw agenda in te passen. Daarnaast denken wij dat de uitslag van een slaaponderzoek dat thuis gedaan wordt, veel betrouwbaarder is dan wanneer u in een vreemd bed slaapt.

Ook de apparatuur voor het slaaponderzoek hoeft u niet op te halen bij de Ruysdael Slaapkliniek, maar deze wordt bij u thuis gebracht en geïnstalleerd door een verpleegkundige die u alles precies uitlegt. De volgende ochtend wordt de apparatuur weer bij u thuis opgehaald. Soms wordt de apparatuur naar u toe gestuurd. De arts bespreekt dit met u tijdens het eerste consult.

Afspraak voor het slaaponderzoek thuis

Voor het slaaponderzoek wordt een aparte afspraak met u gemaakt. U krijgt van te voren uitgebreide uitleg hoe u zich kunt voorbereiden.

Uitslag van het slaaponderzoek

Uw arts bij de Ruysdael Slaapkliniek ontvangt binnen enkele weken de gegevens van het slaaponderzoek. Aan de hand daarvan stelt de arts een diagnose en maakt indien nodig een behandelplan. U bespreekt de uitslag van het slaaponderzoek en de mogelijkheden voor een eventuele behandeling met de arts. Deze afspraak is telefonisch of in de Slaapkliniek.

Zelf inzicht krijgen in uw slaappatronen

U kunt ook alvast beginnen om zelf-onderzoek te doen. U kunt een week lang een slaapdagboek bij houden. Dat geeft u inzicht in wanneer en hoe u slaapt en welke activiteiten van invloed zijn op uw slaap. U kunt hier het slaapdagboek downloaden.