Zoeken

Waar bent u naar op zoek?

Slaapprobleem

Restless legs

Restless legs syndroom (rusteloze benen)

Wat is restless legs syndroom?

Restless Legs Syndrome (RLS) betekent letterlijk rusteloze benen syndroom. Het is een neurologische aandoening waarbij iemand voortdurend het onbedwingbare gevoel heeft de benen te moeten bewegen. Het komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Wat zijn de symptomen?

RLS is een aandoening waarbij men last heeft van onrustige, onprettige, akelig aanvoelende benen. En soms ook armen. Men voelt een voortdurende drang om benen of armen te bewegen. De klachten zijn in de avond en nacht vaak erger dan overdag en treden vooral op tijdens rust.

Tijdens het bewegen van de benen of armen lijken de klachten af te nemen maar zodra men weer stilligt keert het onprettige, onrustige gevoel terug.

Een deel van de patienten met RLS heeft ook last van korte schokkende bewegingen van armen of benen, dit wordt Periodic Limb Movement Disorder (PMLD) genoemd. De schokken worden vaak door de patient zelf niet opgemerkt, maar wel door de partner.

RLS is een aandoening waarvan de klachten steeds frequenter kunnen optreden naarmate men ouder wordt.

Wat zijn de gevolgen van RLS?

De rusteloze benen en het schokken van armen en benen maken het lastig in slaap te vallen en kunnen de slaap ernstig verstoren. Het slaaptekort dat hierdoor op termijn optreedt heeft een negatieve invloed op het algehele welbevinden. Maar ernstig slaaptekort leidt waarschijnlijk ook tot meer risico op hart- en vaatziekten. Ook overdag kan RLS leiden tot problemen, omdat men niet kan stilzitten. Ook niet tijdens een vergadering, vliegreis of theaterbezoek. RLS leidt zo tot een mindere kwaliteit van leven met depressieve klachten en sociaal isolement als gevolg.

Wat is de oorzaak van RLS?

De oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld en is bij een groot deel van de patienten niet duidelijk. Bij ongeveer de helft van de patienten speelt erfelijkheid een rol. Ook lijkt een verstoring in de ijzerstofwisseling of de dopaminestofwisseling een rol te spelen.

Men kan sneller last hebben van RLS bij bijvoorbeeld zwangerschap, ziekte van Parkinson, slaapapneu, ijzertekort, nierfunctiestoornissen, schildklierproblemen en gebruik van bepaalde medicijnen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in RLS en PMLD. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient. Het is belangrijk vast te stellen of de RLS al dan niet het gevolg is van een andere aandoening of van medicijngebruik. Daarom moet er soms aanvullend onderzoek plaatsvinden, bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een slaaponderzoek.

Kan RLS verholpen worden?

Als er een duidelijke oorzaak is, kan RLS goed behandeld worden. Bijvoorbeeld door het bijstellen van medicijngebruik. Ook worden er vaak adviezen gegeven op het gebied van eten, bewegen en slapen.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan de neuroloog ook medicijnen voorschrijven om de klachten van RLS te bestrijden.