What are you looking for?
Slaapprobleem

Overmatige slaperigheid

Overmatige slaperigheid, altijd slaperig zijn en zelfs zomaar overdag in slaap vallen…

Overmatige slaperigheid of hypersomnie

Wat is overmatige slaperigheid?

Overmatige slaperigheid, ook wel hypersomnie genoemd, zorgt er voor dat u zich overdag overmatig slaperig voelt. Hypersomnie betekent letterlijk “veel slaap”. Iemand met hypersomnie heeft constant de behoefte om even te gaan slapen, ondanks dat diegene ‘s nachts vaak een normaal slaappatroon heeft. De ernst van de klachten kunnen variëren van matige slaperigheid bijvoorbeeld na het eten of bij monotone bezigheden tot zomaar in slaap vallen tijdens dagelijkse bezigheden, in het verkeer of tijdens werk.

Wat zijn de gevolgen?

Overmatige slaperigheid gedurende een langere periode belemmert het dagelijkse functioneren. Het kan leiden tot een verhoogd risico op een ongeval thuis, op het werk of in het verkeer. Iemand voelt zich futloos en zonder energie en heeft daardoor een mindere kwaliteit van leven. Het kan ook leiden tot geheugenverlies.

Wat zijn de oorzaken?

Hypersomnie kan het gevolg zijn van een andere slaapstoornis, zoals slaapapneu. Het kan ook een bijwerking zijn van medicatie als pijnstillers of slaapmedicatie. Ook komt het vaker voor bij sommige neurologische ziekten, zoals ziekte van Parkinson.  Maar de oorzaak van hypersomnie is niet altijd duidelijk. Het zou ook kunnen liggen aan een verstoring van neurotransmitters, maar wat daaraan ten grondslag ligt is niet altijd helder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in hypersomnie. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient, slaaponderzoek en eventueel bloedonderzoek.

Kan hypersomnie verholpen worden?

Indien de onderliggende oorzaak duidelijk is, kan hypersomnie behandeld worden.