What are you looking for?
Hypersomnie
Slaapprobleem

Overmatige slaperigheid (hypersomnia of hypersomnie)

Overmatige slaperigheid, altijd slaperig zijn en zelfs zomaar overdag in slaap vallen…

Overmatige slaperigheid of hypersomnia

Wat is hypersomnia of hypersomnie?

Overmatige slaperigheid, ook wel hypersomnie genoemd, zorgt ervoor dat u zich overdag overmatig slaperig voelt. De letterlijke betekenis van hypersomnie is “veel slaap”. Iemand met hypersomnie heeft constant de behoefte om even te gaan slapen, ondanks dat diegene ‘s nachts vaak een normaal slaappatroon heeft.

De ernst van de klachten kan variëren van matige slaperigheid, bijvoorbeeld na het eten of bij monotone bezigheden, tot zomaar in slaap vallen tijdens dagelijkse bezigheden, in het verkeer of tijdens werk.

Hypersomnie symptomen

  • U voelt zich vrijwel doorlopend moe, ook al slaapt u ’s nachts (meer dan) genoeg.
  • U valt overdag in slaap en kunt hier niet tegen vechten. U voelt zich niet alert maar steeds slaperig, alsof u niet uw volle aandacht bij iets kunt houden.
  • U hebt het gevoel geen controle te hebben over wanneer u in slaap valt. U kunt uzelf niet wakker houden, ook niet tijdens normale dagelijkse bezigheden.
  • Ook dutjes overdag heffen het gevoel van slaperigheid niet op.
  • U hebt moeite zich te concentreren.
  • U wordt moeilijk echt wakker als u (plotseling) wakker wordt (gemaakt), u bent dan ‘slaapdronken’, gedesoriënteerd of loom. U kunt moeilijk uit bed komen en valt gemakkelijk weer in slaap.
  • Het kan zijn dat u eenvoudige taken ‘op de automatische piloot’ uitvoert. U kunt zich er dan later maar weinig tot niets van herinneren.
  • Door uw overmatige slaperigheid voelt u zich beperkt in uw dagelijks leven en functioneren. Dit kan komen doordat u bijvoorbeeld op uw werk in slaap valt of tijdens sociale gelegenheden, zoals een etentje of een gesprek met familieleden of vrienden.

We spreken van hypersomnie op het moment dat iemand minstens 3 dagen per week, en dat gedurende 3 maanden, last heeft van deze symptomen.

Hierboven zijn de direct gerelateerde symptomen van hypersomnia beschreven. Het komt daarnaast regelmatig voor dat iemand met een slaapstoornis ook andere klachten heeft, bijvoorbeeld angstklachten, een burn-out of een depressie.

Wat zijn de gevolgen van hypersomnia?

Overmatige slaperigheid gedurende een langere periode belemmert het dagelijkse functioneren. Het kan leiden tot een verhoogd risico op een ongeval thuis, op het werk of in het verkeer. Iemand voelt zich futloos en zonder energie en heeft daardoor een mindere kwaliteit van leven. Het kan ook leiden tot geheugenverlies.

Hoe vaak komt hypersomnia voor?

De cijfers hierover verschillen. We weten dat ongeveer 5 tot 15% van de bevolking aan hypersomnia of een andere slaapstoornis leidt.

Hypersomnia treedt vaak pas op wat latere leeftijd op, en daardoor is hypersomnia bij kinderen zeldzaam. Hoewel niet bewezen is dat hypersomnia erfelijk is, zien we wel vaak dat hypersomnia in de familie voorkomt.

Hypersomnie en narcolepsie: de verschillen

Hypersomnia en narcolepsie lijken op elkaar. Als iemand narcolepsie heeft, zal hij echter vaak merken dat de dutjes die hij overdag doet, hem goed doen. Hij voelt zich vaak weer fris en wakker na een (meestal kort) dutje. Dit geldt niet voor de hypersomnia patiënt: hij zal vaak een veel langer dutje doen overdag, maar voelt zich daarna niet minder moe.

Een ander onderscheid is dat kataplexie geen symptoom is van hypersomnie, maar wel regelmatig van narcolepsie. Kataplexie zorgt voor een plotselinge verlamming van spieren. Het kan dan zowel gaan om een gedeelte van de spieren waardoor een patiënt bijvoorbeeld ineens zwakke knieën heeft, maar het kan ook zo zijn dat het volledige lichaam tijdelijk verlamd is. Een aanval duurt vaak maar enkele seconden of een paar minuten. Tijdens een aanval is de patiënt volledig bij bewustzijn en hij voelt dus zijn spieren verslappen, maar heeft hier geen controle over.

Een derde vlak waarop narcolepsie te onderscheiden is van hypersomnie, is dat patiënten met narcolepsie vaak dromen, terwijl een patiënt met hypersomnia dit minder vaak zal ervaren.

Wat zijn de oorzaken van hypersomnia?

Hypersomnia kan het gevolg zijn van een andere slaapstoornis, zoals slaapapneu. Het kan ook een bijwerking zijn van medicatie als pijnstillers of slaapmedicatie. Ook komt het vaker voor bij sommige neurologische ziekten, zoals de ziekte van Parkinson. Maar de oorzaak van hypersomniae is niet altijd duidelijk. Het zou ook kunnen liggen aan een verstoring van neurotransmitters, maar wat daaraan ten grondslag ligt is niet altijd helder.

Als er geen duidelijke (lichamelijke) oorzaak van hypersomnia gevonden kan worden, spreken we ook wel van idiopathische hypersomnie, of, in het Engels, idiopathic hypersomnia. Doordat de oorzaak niet bekend is, is die oorzaak van idiopathische hypersomnie ook niet te behandelen. Wel is het mogelijk de symptomen te behandelen van een patiënt met idiopathische hypersomnie.

Hoe wordt de diagnose hypersomnia gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in hypersomnia behandeling. De diagnose hypersomnia wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patiënt, slaaponderzoek en eventueel bloedonderzoek.

Hypersomnia behandeling: wij staan voor u klaar

Indien de onderliggende oorzaak duidelijk is, kan hypersomnia behandeld worden. Ruysdael Slaapkliniek heeft de expertise in huis om u te helpen als u kampt met hypersomnia.

Afhankelijk van (het bekend zijn van) de oorzaak van uw hypersomnia komt uw arts met een behandelplan op maat waarmee we (de symptomen van) uw hypersomnie behandelen.

Neemt u gerust contact met ons op om een eerste consult in te plannen. Tijdens dit eerste consult bespreekt u met de arts welke klachten u heeft en hoe hypersomnia zijn uitwerking heeft op uw dagelijks leven. De arts doet vervolgens, indien nodig, een lichamelijk onderzoek. Ook kan hij u aanraden een slaaponderzoek te doen. Zo’n slaaponderzoek vindt bij u thuis plaats: u krijgt een aantal sensoren op uw lichaam geplakt en slaapt vervolgens een nacht zoals u dat normaal ook doet. De sensoren meten de verschillende slaapfases en geven de arts inzicht in uw slaapproblemen.

Aan de hand van het slaaponderzoek en een eventueel bloedonderzoek krijgt u vervolgens een hypersomnia behandeling op maat die past bij uw klachten.

Slaapprobelmen Slaapapneu