Positietherapie
Positietherapie is een behandeling tegen slaapapneu. Deze therapie is vooral effectief voor mensen die slaapapneu hebben wanneer ze op hun rug slapen.
Het verband tussen slaapapneu en op de rug slapen
Onderzoek wijst uit dat slaapapneu vaker voorkomt bij mensen die op hun rug liggen dan mensen die op hun zij liggen. Dat is goed te verklaren: slaapt u op uw rug, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtwegen (deels) worden afgesloten. Deze vorm van slaapapneu heet ook wel POSAS, positieafhankelijke obstructieve slaapapneu(syndroom).
Wat is positietherapie?
Dankzij positietherapie leert u kort gezegd af om op uw rug te slapen. Geleidelijk gaat u spontaan meer op uw zij liggen tijdens de slaap. Of u een rugligger bent en of dit uw slaapapneu veroorzaakt, kan een slaaponderzoek uitwijzen.
U kunt uzelf aanleren om niet op uw rug te liggen door bijvoorbeeld een tennisbal in uw pyjama te naaien, maar bij Ruysdael Slaapkliniek hebben we geavanceerde apparaatjes beschikbaar om positietherapie uit te voeren én de kennis om deze behandelmethode correct toe te passen. Een voorbeeld van zo’n apparaat is de Slaap Positie Trainer (SPT). Dit is een klein en licht apparaatje dat u draagt met een band om uw borst (Night Balance) en/of nek (Night Shift). Het meet continu uw slaaphouding. Wanneer u op uw rug ligt, reageert het apparaat met een kleine trilling. Daardoor draait u, met de bedoeling zonder er wakker van te worden, naar een andere slaaphouding. U traint zo om niet meer op uw rug te slapen en slaapapneu te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat het snurken mogelijk stopt: ook dit komt vaker voor in rugligging dan in een andere houding.
Bij positietherapie draagt u een klein apparaatje, de Slaap Positie Trainer, dat uw slaaphouding detecteert. Wanneer u op uw rug ligt, reageert het apparaat met een kleine trilling. Zonder wakker te worden draait u naar een andere slaaphouding. U traint zo om niet meer op uw rug te slapen en slaapapneu te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat mensen die naast slaapapneu ook snurken, veel minder gaan snurken omdat ze niet meer op hun rug liggen.
Proefperiode
Om te bepalen of positietherapie voor u geschikt is en of u het apparaatje goed verdraagt, werken we met een proefperiode van 4 weken. Soms blijkt dat de gebruiker of de partner wakker wordt van de trillingen of kunt u niet wennen aan een andere houding. De eerste twee nachten wordt alleen uw normale slaaphouding door de SPT gemeten. Vanaf de derde nacht tot de tiende nacht worden de trillingen van de SPT langzaam opgebouwd. Hierdoor zal de behandeling met de SPT beter geaccepteerd worden. Blijkt de therapie voor u geschikt, dan volgt een behandelplan. In principe blijft u de nightbalance gebruiken en is de therapie nooit klaar. U zult steeds minder trillingen nodig hebben om van uw rug te draaien. Bij het staken kan de rugligging weer terugkeren.
De voordelen van positietherapie
Positietherapie heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere middelen tegen slaapapneu, zoals eenanti-snurkbeugel, eenoverdrukmasker, een tongzenuwstimulator of een operatie aan uw neuskeelholte. Zo is positietherapie relatief makkelijk uitvoerbaar, veilig, laagdrempelig en omkeerbaar. Blijkt de therapie voor u niet te werken, dan kunt u er zonder gevolgen mee stoppen.
Positietherapie is kortom een eenvoudige methode, die gemakkelijk te gebruiken is en weinig hinder geeft.