What are you looking for?
21 september 2021

Wat is de beste slaaphouding?

Een goede nachtrust is essentieel voor uw gezondheid. Hoe goed u slaapt heeft invloed op uw concentratie, productiviteit en prestaties overdag. Uw slaaphouding is daar een belangrijk onderdeel van.

ontdek uw juiste slaaphouding

Elke slaaphouding heeft zijn voor- en nadelen. De beste slaaphouding bestaat niet. Welke positie de juiste voor u is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en eventuele medische klachten.

Bovendien heeft u weinig invloed op de slaaphouding. Veel mensen hebben een beeld van wat hun houding is, maar het is niet per se zo dat u die positie de hele nacht aanhoudt. Toch kunt u bij het in slaap vallen, bewust een bepaalde houding aannemen.

BEPAAL UW IDEALE SLAAPHOUDING

Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, snurkt u of heeft u last van slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn of heeft u schouderklachten? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug. We zetten hier de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen op een rij.

SLAPEN OP UW RUG

Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.

Hoewel de rugligging een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. Slapen op de rug vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met slaapapneu.

In dat geval daalt het zuurstofniveau doordat de tong naar achteren zakt en de keel afsluit. Daardoor kunnen mensen stikkend wakker worden. Dat noemen we OSA of obstructieve slaapapneu en kan leiden tot slaperigheid overdag, geheugenklachten en overgewicht, waardoor de apneu weer verder toeneemt. In dit geval kunt u beter op uw zij slapen.

SLAPEN OP UW ZIJ

De kans op snurken is in deze positie relatief kleiner. Voor mensen met slaapapneu is dit dan ook de beste optie.

Zijslapers komen vaak in de verleiding om scheef te gaan liggen. Het is belangrijk dat u vanaf uw nek tot het staartbeen in een zo rechte mogelijke lijn ligt; dus dat u de benen niet te ver optrekt in een foetushouding.

Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras zodat de heupen en schouders goed in het matras liggen. Door de zijligging kunt u de zenuwen en/of bloedvaten afknellen van met name de arm waarop u ligt. Als u een goede matras heeft, moet dat voor de schouder geen gevaar zijn.

SLAPEN OP UW BUIK

Deze slaaphouding is eveneens goed tegen snurken, maar slecht voor veel andere zaken.

In deze positie kunnen de rug- en nekwervel moeilijk een rechte lijn vormen en daardoor kunt u last krijgen van nek- of rugklachten. Beter is het om een andere slaappositie aan te nemen.

Als u toch graag op uw buik slaapt, plaats dan een klein, stevig kussen onder uw buik/heupen. Daardoor neemt de wervelkolom een meer natuurlijke houding aan.

Heeft u last van slaapapneu?

Bij de Ruysdael Slaapkliniek helpen we u graag.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.