What are you looking for?
Restless legs

Restless legs behandeling

Restless legs behandeling door middel van verandering in levensstijl of medicatie

De behandeling voor restless legs (RLS)

Afhankelijk van hoeveel last u ’s avonds of ’s nachts van deze rusteloze benen heeft, zullen onze artsen de diverse behandelmogelijkheden met u bespreken. Dit kan een combinatie van verschillende behandelingen zijn zoals verandering in levensstijl of medicatie.

Verandering in levensstijl

  • Zorg voor voldoende beweging. Het gevoel van RLS neemt af als u de benen strekt, schudt met uw benen of loopt.
  • Soms helpt het als we een onderliggende aandoening, zoals ijzertekort, behandelen. Zo kunnen tabletten helpen bij een ijzertekort. Daarmee wordt het RLS minder.
  • Is er geen andere aandoening? Dan kan een verandering in uw levensstijl helpen.
  • Baden en massages helpen. Dompelen in een warm bad en het masseren van uw benen kunnen uw spieren ontspannen.
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne. Vermoeidheid verergert de symptomen van RLS.
  • Als een verandering in levensstijl geen soelaas biedt, kan uw arts medicijnen voorschrijven.

Restless legs medicatie

Op het gebruik van medicijnen gaan we wat dieper in. Er zijn verschillende voorgeschreven medicijnen beschikbaar, waaronder:

  • Medicijnen die de dopamine-receptor in de hersenen stimuleren. Zo worden Pramipexol (Sifrol) ropinirol (Requip) en rotigotine (Neupro) gebruikt bij de behandeling van matige tot ernstige RLS. De bijwerkingen van deze medicijnen zijn op de korte termijn meestal mild. Denk aan misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Ze kunnen echter ook stoornissen in de impulsbeheersing veroorzaken, zoals dwangmatig gokken en slaperigheid overdag.
  • Andere medicijnen, waaronder gabapentine (Neurontin) en pregabaline (Lyrica), werken voor sommige mensen met RLS.
  • Narcotische medicijnen (opioiden) kunnen milde tot ernstige symptomen verlichten, maar ze kunnen verslavend zijn als ze in hoge doses worden gebruikt. Enkele voorbeelden zijn tramadol, codeïne en oxycodon.
  • Spierverslappers en slaapmedicatie helpen om beter te slapen, maar daardoor verdwijnt het gevoel in de benen niet. Bovendien kunt u zich er overdag slaperig door voelen. Deze medicijnen worden over het algemeen alleen gebruikt als andere behandelingen geen verlichting bieden.

Het kan een aantal consulten duren voordat u en uw arts de juiste medicatie of combinatie van medicijnen vinden die het beste bij uw situatie passen.

Uitwerken van de restless legs medicijnen

Soms blijken dopaminemedicijnen, die een tijdje hebben gewerkt om uw RLS te verlichten, opeens niet meer effectief, of u merkt dat uw symptomen eerder op de dag terugkeren of waarbij uw armen betrokken zijn. Dit wordt augmentatie genoemd. Wellicht moet dan het medicijn worden vervangen door een ander middel of de dosis worden aangepast.

Wij helpen u graag met rusteloze benen

Restless legs