Anti-snurkbeugel of MRA
Een anti-snurkbeugel of een mandibulair repositie-apparaat (MRA) is een simpele en effectieve methode tegen snurken en slaapapneu.
Wat is een anti-snurkbeugel of MRA-beugel?
Een anti-snurkbeugel, ook wel mandibulair repositie-apparaat (MRA) genoemd, voorkomt snurken en slaapapneu door de onderkaak iets naar voren te brengen. Dit houdt de luchtwegen open tijdens de slaap en voorkomt dat de ademhaling stokt (slaapapneu) of dat het weefsel in de keel trilt (snurken). Hierdoor verbetert u de slaapkwaliteit en verminder uw gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met slaapapneu.
Hoe ziet een anti-snurkbeugel eruit?
Een anti-snurkbeugel is een apparaatje dat ontworpen is door slaapexperts. Het is gemaakt van kunststof en wordt voor u op maat gemaakt. U klemt het om uw tanden heen en draagt het ’s nachts om uw luchtwegen vrij te houden. Dankzij het zachte materiaal voelt de MRA-beugel niet vervelend aan uw tong of gehemelte. Een MRA-beugel is bestand tegen tandenknarsen. Ook kunt u ermee praten en een slok water nemen.
Hoe werkt een anti-snurkbeugel?
Om de luchtwegen vrij te houden, is het belangrijk dat de onderkaak in de juiste stand staat. Gebeurt dit niet, dan kan die de luchtwegen blokkeren. De anti-snurkbeugel heeft verschillende standen waarmee de stand van de onderkaak goed te regelen is. Door de positie van uw MRA-beugel in kleine stappen aan te passen, kan uw kaak langzaam wennen aan de nieuwe positie.
De MRA-beugel, die u draagt tijdens het slapen, bestaat uit twee losse onderdelen: één beugel voor de bovenkaak en één voor de onderkaak. De onderkaak wordt door de anti-snurkbeugel licht naar voren geplaatst. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat de tong naar achteren zakt en de luchtwegen blokkeert. Het houdt de luchtwegen open, zodat u vrij kunt ademhalen. Ook meetrillend weefsel wordt voorkomen met de anti-snurkbeugel, waardoor snurken sterk afneemt en in veel gevallen zelfs verdwijnt.
Wat zijn de effecten van een anti-snurkbeugel of MRA-beugel?
- Uw slaap is kwalitatiever, waardoor u overdag uitgeruster bent en meer energie hebt.
- Slaapapneu brengt op de lange termijn risico op een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies, hartinfarcten en herseninfarcten met zich mee. Doordat u met een anti-snurkbeugel ’s nachts een gezond ademhalingspatroon hebt, verlaagt u deze risico’s.
- Uw partner ligt niet meer wakker van uw stokkende ademhaling en gesnurk en slaapt hierdoor ook beter. Zo helpt u met uw MRA-beugel ook uw partner aan een gezonde nachtrust.
Heeft een MRA-beugel bijwerkingen?
De eerste dagen of weken dat u uw anti-snurkbeugel draagt, kunt u in meer of mindere mate last krijgen van:
- Een droge mond.
- Gevoelige tanden en kiezen.
- Gevoelig tandvlees.
- Gevoelige kaakgewrichten.
Deze klachten verdwijnen in de loop van de tijd vanzelf. Gebeurt dit niet, dan is het verstandig een controleafspraak te maken.
Uw anti-snurkbeugel op maat bij Ruysdael Slaapkliniek
Ruysdael Slaapkliniek is gespecialiseerd in slaapproblematiek en heeft al vele patiënten en hun partners aan een betere nachtrust geholpen dankzij een anti-snurkbeugel op maat.
Deze is van hoge kwaliteit: de MRA-beugels die u bij ons vindt, zijn uitsluitend van vooraanstaande merken als Resmed. Ook hebben we speciale anti-snurkbeugels voor mensen met een prothese of gebitsproblemen. Want ook dan is het mogelijk een MRA te dragen. Wel is het dan van belang dat u nog minimaal twee implantaten aan de onderkant van uw gebit heeft. Dit type MRA is niet geschikt om gelijktijdig met een kunstgebit te dragen.
De behandelmethodes van Ruysdael Slaapkliniek
Heeft u last van obstructief slaapapneu, of vermoedt u dat u hiermee te kampen hebt? Doe dan onze slaapapneutest. Wijst de test uit dat u een verhoogd risico hebt op slaapapneu, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Uw huisarts kan u vervolgens doorverwijzen naar een slaapspecialist zoals Ruysdael Slaapkliniek.
Bent u eenmaal patiënt bij ons, dan doen wij allereerst een onderzoek om vast te stellen of u daadwerkelijk slaapapneu hebt. Eventueel is een slaaponderzoek thuis hier een onderdeel van.
Blijkt dat u inderdaad slaapapneu hebt, dan adviseren onze slaapspecialisten u over de mogelijke behandelmethodes. Naast een anti-snurkbeugel bieden wij de volgende behandelingen aan voor slaapapneu:
Stelt uw slaapspecialist in overleg met u vast dat een anti-snurkbeugel of MRA de juiste behandelmethode is voor uw slaapapneu, dan worden er een röntgenfoto en een afdruk van uw gebit gemaakt. Aan de hand van deze foto’s en afdrukken maken wij een anti-snurkbeugel heel precies voor u op maat.
Wanneer u de anti-snurkbeugel komt ophalen, stellen wij de beugel voor u af. U gebruikt de beugel vervolgens elke nacht. Na een tijdje voeren wij een controle uit. We kijken of de MRA-beugel nog juist afgesteld staat en of hij zijn werk goed doet.
Uw ervaringen zijn hierin uiteraard doorslaggevend: de MRA-beugel doet zijn werk goed op het moment dat u aanzienlijk minder of zelfs geen last meer hebt van snurken en slaapapneu. Zo nodig passen we de afstelling van uw anti-snurkbeugel aan tijdens de controle, zodat het apparaat beter zit en zijn werk optimaal doet.
Wij informeren u ook graag over de kosten van uw anti-snurkbeugel op maat.
Een anti-snurkbeugel die door onze artsen wordt voorgeschreven voor slaapapneu wordt over het algemeen geheel vergoed door de zorgverzekeraar. U betaalt alleen uw eigen risico. Een anti-snurkbeugel uitsluitend tegen snurken wordt niet altijd vergoed. Onze artsen informeren u hierover van te voren. U komt nooit voor onverwachte kosten te staan.
De eerste stap is altijd naar de huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar de slaapexperts van de Ruysdael Slaapkliniek.