What are you looking for?
Behandeling

Overdrukmasker of CPAP

Een bekend en zeer effectief middel tegen slaapapneu voor mensen met matig tot ernstig slaapapneu.

CPAP apparaat tegen slaapapneu

Een overdrukmasker is een effectief middel tegen slaapapneu voor mensen met matig tot ernstig slaapapneu. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP is een op maat gemaakt masker dat u tijdens uw slaap draagt over de neus en soms ook de mond. Het masker is verbonden met een pompje dat onder druk lucht de keelholte in blaast. De overdruk zorgt er voor dat de luchtwegen niet meer kunnen blokkeren.

Een CPAP is geschikt voor mensen met matig tot ernstige slaapapneu. Vooral als u overgewicht heeft zal sneller voor deze behandeling gekozen moeten worden.

Alhoewel het even wennen is om met een CPAP te slapen, voor uzelf maar ook voor uw partner, zijn de resultaten zeer goed. Vrijwel alle gebruikers van een CPAP voelen zich binnen korte tijd een stuk meer uitgerust en hun klachten als gevolg van slaapapneu verminderen sterk.

Andere varianten

Er bestaan ook apparaten die met het in en uitademen de druk veranderen en zo uw ademhaling ondersteunen, dat wordt BPAP genoemd. Vaak wordt dat gebruikt als mensen extreem overgewicht hebben. Hartpatiënten die ook veel centrale Ademstops hebben hebben soms een nog geavanceerder apparaat nodig, adaptive servo ventilation. Dit apparaat past bij elke ademhaling de druk ondersteuning aan. Deze apparaten zijn alleen via speciale instellingen zoals het centrum voor thuis beademing leverbaar.

Bij Ruysdael Slaapkliniek wordt u bij het aanmeten en instellen van het overdrukmasker begeleid door onze longarts. Het CPAP masker wordt voor u op maat gemaakt. Het apparaat is zeer modern en geluidsarm. Het kan ook gemakkelijk mee op reis. U krijgt begeleiding door onze arts, die ook op afstand het apparaat kan uitlezen indien nodig. Ook kunnen de instellingen van de CPAP worden aangepast als dat noodzakelijk is.

Doe de test

Wilt u weten of u slaapapneu heeft?