What are you looking for?
Een gapende man met slaapapneu
Slaapprobleem

OSAS

De meest voorkomende variant van slaapapneu en goed te behandelen.

Wat is OSAS?

OSAS (ook wel OSA) is de afkorting van obstructieve slaapapneu(-syndroom). Bij dit syndroom worden de luchtwegen tijdens de slaap regelmatig geblokkeerd door spierweefsel dat ontspant en naar achteren zakt, zoals de tong of het zachte verhemelte. Hierdoor hapert de ademhaling of stopt deze zelfs volledig. Zo’n ademstop heet een apneu. Als uw ademhaling meer dan vijf keer per uur stopt doordat uw luchtwegen geblokkeerd worden, spreken we van OSAS.

Doordat er geen adem gehaald wordt, worden de hersenen getriggerd om een alarmsignaal te sturen naar het ontspannen spierweefsel dat de blokkade veroorzaakt, zodat de luchtwegen vrijkomen en er weer adem gehaald kan worden. Dit alarmsignaal verstoort de slaap en voorkomt dat u in een diepe slaap valt. Aangezien de alarmsignalen bij OSAS meerdere keren per uur plaatsvinden, bouwen mensen die aan OSAS lijden een structureel slaaptekort op.

Wat zijn de symptomen van OSAS?

  • Snurken
  • Rusteloze benen tijdens de slaap
  • Onrustige slaap waarin u woelt en wakker schrikt
  • Vermoeidheid en slaperigheid overdag
  • Ochtendhoofdpijn
  • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en een slecht humeur
  • Problemen met concentratie en geheugen
  • Hoge bloeddruk
  • Hartkloppingen
  • Depressie en angstgevoelens
  • Verminderd libido of impotentie
  • Droge mond en/of pijnlijke keel
  • Regelmatig moeten plassen tijdens de nacht
  • Nachtelijk zweten
  • Spierpijn

Hoe wordt de diagnose OSAS gesteld?

Hoe krijgt u zekerheid over de oorzaak van uw vermoeidheid en andere klachten? Als u vermoedt dat u aan OSAS lijdt, wordt er slaaponderzoek gedaan. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de Ruysdael Slaapkliniek, waar onze slaapspecialisten voor u klaarstaan. Wij voeren een slaaponderzoek bij u thuis uit en onderzoeken uw mond- en keelholte. Op basis van deze informatie stellen we vast of u OSAS heeft.

Wanneer moet u naar de huisarts? Als u vermoedt dat u OSAS heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. OSAS is namelijk goed te behandelen, maar kan onbehandeld vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Doe onze slaapapneu test om erachter te komen of u een verhoogd risico loopt op OSAS.

Oorzaken en gevolgen van OSAS

Wat is de oorzaak van OSAS?

OSAS wordt veroorzaakt door verslapt spierweefsel tijdens de slaap in de keel. Het is mogelijk dat er afwijkingen in uw neuskeelholte zijn, waardoor uw ademhaling belemmerd wordt. Ook overgewicht speelt een grote rol bij het ontstaan OSAS. Als u overgewicht hebt en aan OSAS lijdt, verdwijnen de apneuklachten vaak vanzelf als u afvalt.

Wat zijn de gevolgen van OSAS?

OSAS kan ernstige gevolgen hebben. Ten eerste bouwt u een chronisch slaaptekort op, omdat OSAS u belet om in een diepe slaap te komen. Oppervlakkig slapen is niet voldoende om ’s ochtends energiek en verkwikt op te staan. U bent hierdoor voortdurend vermoeid. Dit kan gevaarlijke situaties in het verkeer opleveren, omdat OSAS-patiënten sneller in slaap dommelen achter het stuur en door de vermoeidheid minder alert zijn. Ook kunt u door het slaaptekort last krijgen van concentratieproblemen en vergeetachtigheid, wat u bij uw dagelijkse bezigheden kan belemmeren.

Ten tweede veroorzaakt OSAS op de lange termijn vaak een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en hartritmestoornissen. Dit heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tot gevolg. In ernstige gevallen kunt u een hart- of herseninfarct krijgen. Hoe langer OSAS onbehandeld blijft, hoe groter de kans wordt op ernstige gevolgen voor uw gezondheid.

Hoewel u door de ademstops ’s nachts wakker kunt schrikken met een gevoel van verstikking, loopt u geen risico dat u door OSAS stikt in uw slaap.

Mogelijke behandelingen bij OSAS

OSAS is goed te behandelen. Deze behandelingen zijn erop gericht om de kans op ademstops te verkleinen en op die manier de negatieve gevolgen van OSAS te voorkomen. OSAS is een chronische aandoening, die nooit volledig ‘genezen’ kan worden. Alleen als uw OSAS veroorzaakt wordt door overgewicht, kunnen de klachten helemaal verdwijnen, namelijk als u afvalt.

Het is belangrijk dat OSAS bijtijds wordt herkend en behandeld. Op die manier beperkt u de negatieve gevolgen van OSAS voor uw gezondheid en de belemmeringen die u door OSAS in het dagelijks leven ervaart. Er zijn verschillende behandelmethodes voor OSAS. Uw slaapspecialist bepaalt in overleg met u welke behandeling het beste bij uw specifieke situatie past. De mogelijke behandelingen die u bij de Ruysdael Slaapkliniek kunt krijgen voor OSAS, zijn:

  • MRA (anti-snurkbeugel): de MRA is een gebitsprothese die u alleen draagt als u slaapt. Deze zorgt ervoor dat uw onderkaak ongeveer één centimeter naar voren wordt geplaatst, waardoor de kans op blokkade van de luchtwegen verkleind wordt. De MRA wordt ingezet bij patiënten met lichte tot matige apneuklachten.
  • CPAP (overdrukmasker): de CPAP is een apparaat dat overdruk creëert in uw luchtwegen door voortdurend lucht in uw keelholte te blazen via een neusmasker dat u ’s nachts draagt. Dit voorkomt dat de luchtwegen geblokkeerd worden. De CPAP is geschikt voor patiënten met matige tot ernstige OSAS en wordt door het grootste deel van de apneupatiënten in Nederland gebruikt.
  • Operatie: als uw OSAS wordt veroorzaakt door een afwijking in de neuskeelholte die uw ademhaling belemmert, kan een operatie de klachten verhelpen. Slechts weinig OSAS-patiënten komen in aanmerking voor een operatie.
  • Positietherapie: bij positietherapie wordt u getraind om tijdens uw slaap niet meer op uw rug te liggen. Deze behandeling is alleen effectief bij OSAS-patiënten die voornamelijk last hebben van ademstops als ze op hun rug liggen. U kunt uzelf aanleren om niet op uw rug te liggen door bijvoorbeeld een tennisbal in uw pyjama te naaien, maar bij de Ruysdael Slaapkliniek hebben we geavanceerde apparaatjes beschikbaar om positietherapie uit te voeren én de kennis om deze behandelmethode correct toe te passen.
  • Een tongzenuwstimulator: Dit is een soort pacemaker die onder het sleutelbeen geïmplanteerd wordt en tijdens de slaap de tongzenuw stimuleert waardoor de luchtweg open blijft.

Wat kun je zelf doen tegen OSAS?

OSAS is een vervelende aandoening die gelukkig goed te behandelen is. Bovenstaande behandelingen die u bij de Ruysdael Slaapkliniek kunt krijgen, zijn deels symptoombestrijding. OSAS is nu eenmaal een chronische aandoening.

Door aanpassingen te doen in uw leefstijl kunt u ook zelf de ernst van uw OSAS verminderen. Met onderstaande punten kunt u het aantal ademstops dat u hebt verminderen, waardoor de kans op ernstige gevolgen afneemt. Dit zijn de manieren waarop u zelf uw apneuklachten kunt verminderen:

  • Drink weinig tot geen alcohol. Drink een uur voordat u gaat slapen helemaal geen alcohol.
  • Stop met roken.
  • Vermijd spierverslappende geneesmiddelen en geneesmiddelen waar u suf van wordt, zoals slaapmiddelen.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Uw huisarts kan u helpen met blijvend afvallen op een gezonde manier.
  • Zorg ervoor dat uw hoofd in bed hoger ligt dan uw torso.

Mogelijke behandelingen tegen OSAS

Wilt u weten of u mogelijk slaapapneu heeft?

Vrouw is aan het gapen voor haar bureau