Waar bent u naar op zoek
Vrouw is aan het gapen voor haar bureau
Slaapprobleem

Insomnia

Heeft u problemen met slapen? Dan heeft u mogelijk last van insomnia, oftewel slapeloosheid. Hoe u dit fenomeen kunt herkennen en wat u hieraan kunt doen, leest u hieronder.

Wat is insomnia (slapeloosheid)?

Insomnia, ook wel slapeloosheid genoemd, is een slaapstoornis waarbij mensen moeite hebben om in slaap te vallen, vaak wakker worden of te vroeg wakker zijn. Dit leidt tot vermoeidheid overdag en kan het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Oorzaken kunnen variëren van stress tot slechte slaapgewoonten. De diagnose wordt gesteld als de klachten langer dan drie weken aanhouden.

Woelen, piekeren en de tijd zien wegtikken. Hoe vervelend een slechte nachtrust is, daar kan menig mens over meepraten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie personen wel eens een periode heeft waarin hij/zij slecht slaapt. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar vaak gaan deze klachten vanzelf over.

Wanneer het pas echt hinderlijk wordt, is als de slaapproblemen langdurig aanhouden en het functioneren overdag negatief beïnvloeden. In dat geval spreken we van insomnia, ofwel slapeloosheid. Als gevolg kunnen allerlei lichamelijke en psychische problemen optreden. Bovendien kan slapeloosheid (onbedoeld) in stand worden gehouden door bijvoorbeeld overdag te gaan slapen. Hierdoor verergert het probleem ‘s nachts.

De symptomen

Over welke klachten hebben we het dan precies? Als u lijdt aan insomnia, heeft u één of meerdere van onderstaande symptomen:

  • In slaap vallen is moeilijk.
  • Doorslapen is moeilijk. U wordt ’s nachts regelmatig wakker.
  • U wordt ’s ochtends (te) vroeg wakker.
  • U slaapt gemiddeld korter dan 5 uur per nacht.
  • Bij het opstaan, voelt u zich erg moe.
  • Overdag bent u vaak moe of heeft u slaapaanvallen.
  • U bent prikkelbaar.
  • U heeft last van geheugen- en concentratieproblemen.

Oorzaken van insomnia

Waardoor insomnia ontstaat, verschilt van persoon tot persoon. We onderscheiden verschillende oorzaken en daarmee ook verschillende vormen van insomnia. Primaire slaapstoornissen worden niet veroorzaakt door een onderliggend lichamelijk of psychisch probleem. Bij secundaire stoornissen is er sprake van een andere aandoening die de slaapproblemen veroorzaakt, bijvoorbeeld een psychisch probleem (vooral depressie en angst) of een lichamelijke ziekte.

Enkele voorbeelden van een primaire insomnie:

Psychofysiologische insomnia

Zo erg gebrand zijn op een goede nachtrust, dat het juist niet lukt om in slaap te vallen. Herkent u dat? Dan heeft u waarschijnlijk last van psychofysiologische insomnia. Bij deze vorm van slapeloosheid komt dus een mentale oorzaak om de hoek kijken. Hoe meer u uw best doet om in slaap te vallen, hoe wakkerder u blijft.
Dit effect wordt soms versterkt door een negatieve associatie die u (onbewust) krijgt bij bepaalde situaties. Als u bijvoorbeeld uw tanden poetst en de gordijnen dichtdoet, kunt u dit associëren met een dramatische nacht waarin u wakker ligt. Hierdoor wordt u onrustig en is in slaap vallen nóg lastiger. Deze vorm van insomnia is (onbewust) aangeleerd.

Paradoxale insomnia

Een andere vorm van primaire slapeloosheid is paradoxale insomnia. Als u hieraan lijdt, heeft u het gevoel dat u minder slaapt dan dat u daadwerkelijk doet. In werkelijkheid slaapt u dus goed, maar omdat u denkt van niet, kunt u toch vermoeidheidsklachten ervaren.

Insomnia door een slechte slaaphygiëne

De derde mogelijke oorzaak van insomnia is een slechte slaaphygiëne. Dit houdt in dat u slechte gewoonten heeft voor of tijdens het slapen, die de nachtrust verstoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan te laat naar bed gaan, koffie of alcohol drinken voor het slapen, het gebruik van uw smartphone in bed, te veel lichaamsbeweging vlak voordat u gaat slapen of het eten van een zware maaltijd. Deze oorzaak heeft, in tegenstelling tot bij psychofysiologische en paradoxale insomnia, een eveneens vaak een fysieke aard.

Idiopatische insomnia

Als u al lijdt aan slaapproblemen sinds uw kinderjaren, en er geen duidelijke oorzaak kan worden aangewezen, dan heeft u waarschijnlijk idiopatische insomnia. Het genezen van deze vorm van slapeloosheid is moeilijk.

Gevolgen van slapeloosheid

Nu u antwoord heeft op de vraag ‘wat is insomnia?’ en u weet wat insomnia voor symptomen heeft, heeft u vast al min of meer een beeld van wat de gevolgen zijn van deze slaapziekte. Een tekort aan slaap zorgt er bijvoorbeeld voor dat u overdag erg moe, snel geïrriteerd, geprikkeld en niet alert bent. Bovendien kan insomnia een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en u kunt ook fysieke klachten krijgen, zoals hoofd- en rugpijn. Op de lange termijn leidt insomnia mogelijk zelfs tot depressies en angststoornissen.

Behandeling bij Ruysdael Slaapkliniek

Hoog tijd om iets aan uw slapeloosheid te doen dus. Bij Ruysdael Slaapkliniek bent u gelukkig aan het juiste adres. Als u onze hulp inschakelt, onderzoeken wij eerst aan de hand van speciale vragenlijsten en een slaaponderzoek of er sprake is van insomnia en welke vorm u heeft. Vervolgens bieden we voor uw insomnia een behandeling op maat. Dit kan bijvoorbeeld enkel bestaan uit praktische slaapadviezen, maar ook zouden we u cognitieve gedragstherapie kunnen adviseren. Als het nodig is, schrijft de arts (tijdelijk) slaapmedicatie toe. Samen zoeken we een oplossing voor uw slaapproblemen. We helpen u graag.

Doe de test

Wilt u weten of u slaapproblemen heeft?

Een snurkende man in bed
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.