What are you looking for?
Behandeling

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie, een gestructureerde aanpak om u beter te laten slapen

Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid

Slapeloosheid is een veel voorkomende slaapstoornis. Slapeloosheid maakt  het moeilijk om in slaap te vallen, om in slaap te blijven of zorgt ervoor dat u te vroeg wakker wordt en niet meer kunt inslapen. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, ook wel CGT-I genoemd, is een effectieve behandeling voor chronische slaapproblemen. Het wordt meestal aanbevolen als eerste behandeling bij slapeloosheid.

Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid is een gestructureerd programma dat u helpt gedachten en gedrag te identificeren die slaapproblemen veroorzaken. U leert deze gedachten en het gedragspatroon te vervangen door gewoonten die gezonde slaap bevorderen. In tegenstelling tot slaapmedicatie helpt CGT-I u de onderliggende oorzaken van uw slaapproblemen te overwinnen.

Om te bepalen hoe uw slapeloosheid het beste kan worden behandeld, kan uw slaaptherapeut u vragen een gedetailleerd slaapdagboek bij te houden gedurende één tot twee weken.

Bij Ruysdael Slaapkliniek wordt u voor cognitieve gedragstherapie doorverwezen naar de psychologen van onze partner Slaapmakend. Zij bieden ook behandelingen via telefoon of beeldbellen, indien u niet in de buurt van een vestiging van Slaapmakend woont.

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid?

Het cognitieve deel van CGT-I leert u om gedachten en overtuigingen die uw vermogen om te slapen beïnvloeden te herkennen en te veranderen. Dit type therapie kan u helpen om negatieve gedachten en zorgen die u wakker houden, onder controle te houden of uit te schakelen.

Het gedragsgedeelte van CGT-I helpt uw om goede slaapgewoonten te ontwikkelen en gedrag te vermijden dat ervoor zorgt dat u niet goed slaapt.

CGT-I-technieken

Stimulus bestrijdings therapie

Deze methode helpt factoren verwijderen die uw geest conditioneren om slaap te weerstaan. U kunt bijvoorbeeld worden gecoacht om een constante bedtijd en waaktijd in te stellen en dutjes te voorkomen, het bed alleen te gebruiken voor slaap en seks en de slaapkamer te verlaten als u niet binnen 20 minuten kunt slapen en alleen terug te keren als u slaperig bent.

Slaapbeperking

 In bed liggen als u wakker bent, kan een gewoonte worden die leidt tot een slechte nachtrust. Deze behandeling vermindert de tijd die u in uw bed doorbrengt. Hierdoor krijgt u slaapgebrek, waardoor u de volgende nacht vermoeider wordt. Zodra uw slaap is verbeterd, wordt uw tijd in bed geleidelijk verhoogd.

Slaaphygiëne

Deze therapiemethode houdt verband met het veranderen van gewoonten die van invloed zijn op slaap, zoals roken of te laat drinken van cafeïne, alcohol drinken of te weinig bewegen. Het bevat ook tips die u helpen om beter te slapen, zoals manieren om te ontspannen voordat u naar bed gaat.

Verbetering slaapomgeving

Dit biedt manieren om een comfortabele slaapomgeving te creëren, bijvoorbeeld om uw slaapkamer stil, donker en koel te houden, geen tv in de slaapkamer te hebben en de klok uit het zicht te houden.

Ontspanningstraining

Deze methode helpt u uw geest en lichaam te kalmeren. Benaderingen omvatten ondermeer meditatie, beeldspraak en spierontspanning.

Passief wakker blijven

Dit wordt ook wel paradoxale intentie genoemd, dit houdt in dat we elke poging om in slaap te vallen vermijden. Als u zich zorgen maakt dat u niet kunt slapen, kan dat u juist wakker houden. Loslaten van deze zorg kan u helpen ontspannen en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

Biofeedback

Met deze methode kunt u biologische tekenen zoals hartslag en spierspanning observeren en u laten zien hoe u deze kunt aanpassen. Uw slaapspecialist kan ervoor zorgen dat u een biofeedbackapparaat mee naar huis neemt om uw dagelijkse patronen vast te leggen. Deze informatie kan helpen bij het identificeren van patronen die de slaap beïnvloeden.

De meest effectieve behandelmethode kan verschillende van deze methoden combineren.

Cognitieve gedragstherapie versus medicatie

Slaappillen kunnen een effectieve kortetermijnbehandeling zijn. Deze medicijnen kunnen bijvoorbeeld onmiddellijke verlichting bieden tijdens een periode van hoge stress of verdriet. Sommige nieuwere slaapmiddelen zijn goedgekeurd voor langer gebruik. Maar medicatie is waarschijnlijk niet de beste slapeloosheidsbehandeling voor de lange termijn.

Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid kan een goede behandelingskeuze zijn als u langdurig slaapproblemen heeft, u zich zorgen maakt over afhankelijkheid van slaapmiddelen of als medicijnen niet effectief zijn of hinderlijke bijwerkingen veroorzaken.

In tegenstelling tot pillen pakt CGT-i de onderliggende oorzaken aan van slapeloosheid in plaats van alleen verlichting van de symptomen. Maar het kost tijd – en moeite – om het te laten werken. In sommige gevallen kan een combinatie van slaapmedicatie en CGT-I de beste aanpak zijn.

Wie kan baat hebben bij cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid?

Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid kan bijna iedereen met slaapproblemen ten goede komen. CGT-I kan mensen met primaire slapeloosheid helpen, evenals mensen met lichamelijke problemen, zoals chronische pijn of psychische stoornissen, zoals depressie en angst. Het blijkt op lange termijn een veilige en effectieve therapie zonder echte bijwerkingen.

CGT-I vereist gestage oefening en sommige benaderingen kunnen er zelfs toe leiden dat u in eerste instantie minder slaapt. Maar als u volhoudt, zult u waarschijnlijk blijvende resultaten zien.

Cognitieve gedragstherapie wordt aangeboden door de psychologen van onze partner Slaapmakend.

Wilt u weten of u slaapapneu heeft? Of dat het iets anders is?