What are you looking for?
slaaponderzoek
Behandeling

Polysomnografie

Bij een polysomnografie, ook wel slaaponderzoek genoemd, onderzoeken we uw slaapgedrag en de oorzaak van uw klachten. Dit is vaak de eerste stap in het behandelen van uw slaapprobleem.

Wat is een polysomnografie?

Als u kampt met slaapproblemen, wilt u daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe hard u het ook probeert, slaapproblemen zijn hardnekkig. Met een polysomnografie kunnen we achterhalen wat de oorzaak is van uw klachten, zodat we een passende en effectieve behandeling kunnen bieden.

Wanneer is een polysomnografie nodig?

Een dergelijk slaaponderzoek is niet in alle gevallen nodig. Als u bij Ruysdael Slaapkliniek komt voor een eerste consult, bespreekt u met een van onze somnologen welke klachten u precies ervaart. Mogelijk wordt u verder onderzocht. We kijken dan bijvoorbeeld in uw mond- en keelholte. Of er een polysomnografie nodig is, beslist de arts op basis van de uitkomst van dit consult.

Polysomnografie bij u thuis

Het fijne aan Ruysdael Slaapkliniek is dat we het onderzoek uitvoeren op een voor u vertrouwde locatie. We doen de polysomnografie bij u thuis, gewoon in uw eigen bed. De reden hiervan? De uitslag van het onderzoek is zo betrouwbaarder en het is veel comfortabeler voor u. Een vreemd ziekenhuisbed kan immers voor flink wat onrust zorgen. Daarnaast bespaart deze werkwijze u tijd en moeite. Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk. Problemen hebben met slapen is al vervelend genoeg.

Polysomnografie onderzoek: zo gaat het in zijn werk

Van het onderzoek merkt u weinig tot niks. U gaat een nacht tegemoet zoals normaal, met als enige verschil dat er diverse sensoren en een apparaatje op uw lichaam te vinden zijn (hier leest u waar op uw lichaam deze precies komen). Deze apparatuur meet de kwaliteit van uw slaap. Het registreert bijvoorbeeld ademstops (apneus), gesnurk, het zuurstofgehalte van uw bloed, de verschillende slaapfases die u doormaakt en in welke positie u slaapt. Dit alles is voor ons waardevolle informatie. Wij kunnen dit goed gebruiken om de kern van uw probleem te achterhalen.

De benodigde apparatuur: hoe komt u hieraan?

Over de apparatuur die nodig is voor het polysomnografie-onderzoek, hoeft u zich geen zorgen te maken. Alle benodigde spullen worden door een verpleegkundige bij u thuis afgeleverd en ook legt hij/zij uitgebreid uit hoe u de apparatuur gebruikt. De volgende ochtend, als het onderzoek achter de rug is, draagt de verpleegkundige er tevens zorg voor dat alle apparatuur weer netjes wordt opgehaald. Hier heeft u dus geen omkijken naar.

Hoe bereidt u zich voor?

Onze verpleegkundigen en specialisten nemen u veel werk uit handen. Een aantal dingen kunt u wel zelf doen. Denk aan het eraf halen van uw nagellak en het eruit wassen van eventuele haarlak of gel.Hier leest u hoe u zich optimaal kunt voorbereiden.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het ophalen van de gebruikte apparatuur gaan wij meteen aan de slag met het analyseren van de gegevens. De uitslag van de polysomnografie is bekend binnen een tijdsbestek van ongeveer twee weken. Afhankelijk van uw voorkeur nemen we deze telefonisch of in onze kliniek door. In datzelfde gesprek bespreken we de mogelijkheden voor een eventuele behandeling. Want hoewel het begin er is, is het nu zaak om ook daadwerkelijk iets aan uw slaapprobleem te doen. Wij helpen u hier graag bij. Ons team bestaat uit een tiental gedreven specialisten, die beschikken over alle benodigde expertise.

De beknopte versie van de polysomnografie

Naast de polysomnografie kunt u ook in aanmerking komen voor een polygrafie. Dit is een iets beperktere variant. Ook hier wordt uw slaap gemonitord en krijgt u sensoren op uw lichaam, maar het onderzoek is vooral gericht op de vraag of u aan slaapapneu lijdt. Gefocust wordt dan ook vooral op de kwaliteit van uw ademhaling.

Afspraak maken of vragen?

Denkt u dat een polysomnografie u misschien kan helpen van uw slaapprobleem af te komen? Of heeft u nog vragen? Maak dan snel een afspraak of neem contact met ons op. Wij hanteren korte wachttijden. Meestal kunnen wij u binnen één week al verwelkomen in onze kliniek.

Doe de test

Wilt u weten of u slaapproblemen heeft?

Een snurkende man in bed
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.