What are you looking for?
slaaponderzoek
Behandeling

Polysomnografie

Bij een polysomnografie, ook wel slaaponderzoek genoemd, onderzoeken we uw slaapgedrag. Dit is vaak de eerste stap in het behandelen van uw slaapprobleem.

Wat is een polysomnografie precies?

Als u kampt met slaapproblemen, wilt u daar natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe hard u het ook probeert, slaapproblemen zijn hardnekkig. Met een polysomnografie kunnen we achterhalen wat de oorzaak is van uw klachten, zodat we een passende en effectieve behandeling kunnen bieden.

Wanneer is een polysomnografie nodig?

Een dergelijk slaaponderzoek is niet in alle gevallen nodig. Als u bij Ruysdael Slaapkliniek komt voor een eerste consult bespreekt u met u met een van onze arts somnologen slaapspecialist welke klachten u precies ervaart. Mogelijk wordt u verder onderzocht. We kijken dan bijvoorbeeld in uw mond- en keelholte. Of er een polysomnografie nodig is beslist de arts op basis van de uitkomst van dit consult.

Polysomnografie bij u thuis

Het fijne aan Ruysdael Slaapkliniek, is dat we het onderzoek uitvoeren op een voor u vertrouwde locatie. We doen de polysomnografie bij u thuis, gewoon in uw eigen bed. De reden hiervan? De uitslag van het onderzoek is zo betrouwbaarder en het is veel comfortabeler voor u. Een vreemd ziekenhuisbed kan immers voor flink wat onrust zorgen. Daarnaast bespaart deze werkwijze u tijd en moeite. Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk. Problemen hebben met slapen is al vervelend genoeg.

Polysomnografie onderzoek: zo gaat het in zijn werk

Van het onderzoek merkt u weinig tot niks. U gaat een nacht tegemoet zoals normaal, met als enige verschil dat er diverse sensoren en een apparaatje op uw lichaam te vinden zijn. Deze apparatuur meet de kwaliteit van uw slaap. Het registreert bijvoorbeeld ademstops (apneus), gesnurk, het zuurstofgehalte van uw bloed, de verschillende slaapfases die u doormaakt en in welke positie u slaapt. Dit alles is voor ons waardevolle informatie. Wij kunnen dit goed gebruiken om de kern van uw probleem te achterhalen.

Apparatuur slaaponderzoek: hoe komt u hieraan?

Over de apparatuur die nodig is voor het polysomnografie onderzoek, hoeft u zich geen zorgen te maken. Alle benodigde spullen worden door een verpleegkundige bij u thuis afgeleverd en ook legt hij/zij uitgebreid uit hoe u de apparatuur gebruikt. De volgende ochtend, als het onderzoek achter de rug is, draagt de verpleegkundige er tevens zorg voor dat alle apparatuur weer netjes wordt opgehaald. Hier heeft u dus geen omkijken naar.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het ophalen van de gebruikte apparatuur, gaan wij meteen aan de slag met het analyseren van de gegevens. De uitslag van de polysomnografie is bekend binnen een tijdsbestek van ongeveer twee weken. Afhankelijk van uw voorkeur nemen we deze telefonisch of in onze kliniek door. In datzelfde gesprek bespreken we de mogelijkheden voor een eventuele behandeling. Want hoewel het begin er is, is het nu zaak om ook daadwerkelijk iets aan uw slaapprobleem te doen. Wij helpen u hier graag bij. Ons team bestaat uit een tiental gedreven specialisten, die beschikken over alle benodigde expertise.

Afspraak maken of vragen?

Denkt u dat een polysomnografie u misschien kan helpen van uw slaapprobleem af te komen? Of heeft u nog vragen? Maak dan snel een afspraak of neem contact met ons op. Wij hanteren korte wachttijden. Meestal kunnen wij u binnen één week al verwelkomen in onze kliniek.

Doe de test

Wilt u weten of u slaapproblemen heeft?

Een snurkende man in bed