Slaaponderzoek: alle informatie overzichtelijk op een rij
Als u een intake gehad bij een van onze slaapspecialisten in de Ruysdael Slaapkliniek, kan het zijn dat de arts heeft bepaald dat u een slaaponderzoek krijgt. Hier leggen we uit wat dat slaaponderzoek precies inhoudt. Vervolgens zetten we op een rij welke slaaponderzoeken er nog meer bestaan.
Wat is een slaaponderzoek?
In de Ruysdael Slaapkliniek werken we met een polysomnografie (PSG). Dit is de meest uitgebreide variant onder de slaaponderzoeken. Wij vinden het belangrijk om met een PSG te werken, omdat in 25% van de gevallen er meer dan één slaapprobleem bij een patiënt wordt geconstateerd. Dat ontdekken we alleen met behulp van een polysomnografie. Hieronder leggen we uitgebreid uit hoe een polysomnografie werkt.
Wat gebeurt er tijdens een polysomnografie (PSG)
In een slaaponderzoek, ook wel polysomnografie (PSG) genoemd, worden er metingen verricht tijdens uw slaap. De metingen registreren bijvoorbeeld ademstops (apneus), snurken en het zuurstofgehalte van uw bloed. Ook wordt gemeten in welke positie u slaapt.
De volgende metingen worden tijdens het onderzoek verricht:
- een borst- en een buikband meet de ademhaling
- een sensor aan de vinger meet het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag
- een neusbril meet de ademhaling en snurken
- elektroden op uw hoofd meten de verschillend slaapfases en verstoring van de slaap
- elektroden op de borst meten de hartslag
- elektroden op uw been registreren beenbewegingen tijdens de slaap.
Waar ga ik dan slapen?
Het slaaponderzoek doet u thuis, in uw eigen bed. De slaapspecialisten van de Ruysdael Slaapkliniek zijn er namelijk van overtuigd dat dit de meest betrouwbare resultaten oplevert. De benodigde apparatuur wordt op de dag van het onderzoek bij u thuis geïnstalleerd door een verpleegkundige en de volgende dag weer opgehaald.
Wie voert het slaaponderzoek uit?
Het slaaponderzoek wordt uitgevoerd door Vivisol in opdracht van de Ruysdael Slaapkliniek. Vivisol is een landelijk opererend zogenaamd medisch facilitair thuiszorgbedrijf. Vivisol is onder meer gespecialiseerd in het doen van slaaponderzoeken.
Hoe maak ik een afspraak voor een slaaponderzoek?
Na uw intake in de Ruysdael Slaapkliniek meldt uw arts u bij Vivisol aan voor het slaaponderzoek. U wordt vervolgens door Vivisol gebeld om een afspraak in te plannen. Er wordt een datum vastgesteld en een tijdsblok afgesproken waarbinnen de verpleegkundige u thuis zal bezoeken. De uitslag van het slaaponderzoek is binnen twee weken bekend.
Zo kunt u het slaaponderzoek voorbereiden
U wordt verzocht de volgende voorbereidingen te treffen voorafgaand aan het bezoek van de Vivisol-verpleegkundige:
– Trek een schone pyjama of t shirt aan waarin u ook kunt slapen. Het dragen van een ruime pyjamabroek of joggingbroek wordt aangeraden.
– Om de sensor aan uw vinger goed te plaatsen is het nodig dat er geen nagellak of kunstnagel zit op de wijsvinger en/of middelvinger van de hand die u het minste gebruikt
Wij vragen u om frisgewassen, droge haren, die vrij zijn van haarlak of gel. In verband met het plaatsen van sensoren verzoeken wij u geen make up of crème op uw gezicht te gebruiken en indien mogelijk een gladgeschoren gezicht te hebben.
– Eventuele medicatie kunt u blijven gebruiken
– Vanwege de elektroden op het hoofd en in het gezicht zult u na het bezoek van de verpleegkundige niet meer naar buiten kunnen.
– De elektroden op het hoofd worden met een speciale pasta bevestigd. Houdt er rekening mee dat u de volgende ochtend uw haar zal willen wassen.
Wat gaat er gebeuren als de verpleegkundige langskomt?
De verpleegkundige van Vivisol bezoekt u binnen het afgesproken tijdsblok. U krijgt dan eerst uitleg over het slaaponderzoek. Vervolgens zal de verpleegkundige de apparatuur installeren, programmeren en de bijbehorende sensoren op uw lichaam bevestigen.
Het bezoek van de verpleegkundige duurt ongeveer 45 minuten.
Na het slaaponderzoek
De volgende ochtend mag u de apparatuur zelf afdoen. De verpleegkundige heeft u uitgelegd hoe dit moet. Let erop dat u alle stekkertjes in het apparaat laat zitten! Op het afgesproken tijdstip wordt alles weer bij u opgehaald.
De resultaten worden door de arts beoordeeld. Indien nodig maakt uw arts een behandelplan voor u. Na het slaaponderzoek zal onze assistente u binnen twee weken bellen om een afspraak te maken om met uw arts de uitslag te bespreken. Deze afspraak is telefonisch of in de Ruysdael Slaapkliniek. Uw arts heeft dit bij de intake met u besproken.
Meer soorten slaaponderzoek
Zoals we hierboven hebben uitgelegd, werken we bij de Ruysdael Slaapkliniek met een polysomnografie (PSG). Er bestaan nog meer soorten slaaponderzoek. We zetten ze hier op een rij.
WatchPAT
Een slaaponderzoek kan al heel laagdrempelig, met een WatchPAT bijvoorbeeld.
De WatchPAT is een methode waarbij u thuis uw slaap kunt controleren. Na een nacht slapen met de WatchPAT ontvangt u een volledig schriftelijk rapport met een duidelijke indicatie of er sprake is van apneu.
De WatchPAT bestaat uit een sensor, vingersonde en een armband. Door een kabeltje zijn deze onderdelen met elkaar verbonden. Voor u gaat slapen, plakt u de sensor op uw borst, de vingersonde gaat om uw vinger en de armband om uw pols. Gedurende de nacht slaat de WatchPAT alle informatie op in het systeem.
PG: Polygrafie
Een tweede type slaaponderzoek is de polygrafie. Als de arts het vermoeden heeft dat er sprake is van alleen slaapapneu, zonder dat er sprake is van andere slaapstoornissen, en de patiënt is verder gezond, dan wordt vaak een polygrafie gedaan.
U slaapt dan een nacht met een elastische band om uw buik, een neusbrilletje en een kapje om een van uw vingers. Met een polygrafie worden de volgende dingen gemeten: ademstops (apneus), snurken en het zuurstofgehalte van uw bloed. Ook wordt gemeten in welke positie u slaapt.
Als een arts vermoed dat er complexere slaapproblemen zijn of er behoefte is aan een meer betrouwbare meting, dan zal een polysomnografie (PSG) worden gedaan. Een polysomnografie is dus een uitgebreidere slaapregistratie en, zoals hierboven uitgelegd, met dit slaaponderzoek werken wij in de Ruysdael Slaapkliniek.
Slaapendoscopie
Als uit een poly(somno)grafie is gebleken dat u slaapapneu heeft – ook wel obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) genoemd – dan wordt er daarna mogelijk een vervolg aan gegeven met een slaapendoscopie. Dit is alleen nodig als er een operatieve behandeling van de slaapapneu wordt overwogen.
Een slaapendoscopie is een onderzoek om te bepalen op welke plaats in de keel de ademhaling precies wordt belemmerd. Een slaapendoscopie gebeurt onder narcose in het ziekenhuis. Voor het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling en het onderzoek duurt zo’n 15 minuten.
Afhankelijk van de problemen die de arts constateert kan een effectieve behandeling worden bepaald.