Search

What are you looking for?

Slaapprobleem

Slaapwandelen en nachtmerries

Slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken en praten in de slaap,

 

 

100% vergoeding na verwijzing
Korte wachttijden
Multidisciplinaire kijk
Kleinschalige locaties
Slaaponderzoek bij u thuis
Parasomnie

Slaapwandelen en nachtmerries

Wat is parasomnie?

Parasomnie is vreemd en meestal ongewenst gedrag tijdens de slaap. Bekend zijn slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken, praten in de slaap, tandenknarsen, kreunen en bedplassen. Degene die slaapt is zich niet bewust van zijn of haar gedrag.

Slaapwandelen

Slaapwandelen heeft een prevalentie van 1% -17% in de kindertijd, met de meest voorkomende gebeurtenissen rond de leeftijd van elf tot twaalf. Ongeveer 4% van de volwassenen heeft hier last van.

Wat zijn de oorzaken?

Parasomnie heeft meestal genetische oorzaken. Soms speelt het gebruik van alcohol, cafeine of bepaalde medicatie een rol bij het verergeren van de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in parasomnie. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient.

Slaapwandelen

Slaapwandelen heeft een prevalentie van 1% -17% in de kindertijd, met de meest voorkomende gebeurtenissen rond de leeftijd van elf tot twaalf. Ongeveer 4% van de volwassenen heeft last van slaapwandelen. Normale slaapcycli omvatten toestanden die variëren van slaperigheid tot diepe slaap. Elke keer dat een persoon slaapt, doorloopt hij of zij verschillende reeksen niet-REM- en REM-slaap. Angst en vermoeidheid worden vaak in verband gebracht met slaapwandelen. Voor volwassenen worden alcohol, sedativa, medicijnen, medische aandoeningen en psychische stoornissen allemaal geassocieerd met slaapwandelen. Tijdens het slapen kan een slaapwandelaar gaan zitten en wakker kijken, opstaan en rondlopen, items verplaatsen of zichzelf uitkleden. Ze zullen ook in de war raken wanneer ze wakker worden of hun ogen openen tijdens de slaap. Slaapwandelen kan geassocieerd worden met praten in de slaap.