What are you looking for?
Slaapprobleem

Slaapwandelen en nachtmerries

Slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken en praten in de slaap. Dit noemen we parasomnie.

 

 

Parasomnie

Slaapwandelen en nachtmerries

Wat is parasomnie?

Parasomnie is vreemd en meestal ongewenst gedrag tijdens de slaap. Bekend zijn slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken, praten in de slaap, tandenknarsen, kreunen en bedplassen. Degene die deze symptomen vertoont is zich niet bewust van zijn of haar gedrag.

Slaapwandelen

Slaapwandelen komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Toch heeft ongeveer 4% van de volwassenen hier last van. Een normale slaap omvat verschillende periodes die variëren van lichte tot diepe slaap. Elke keer dat een persoon slaapt, doorloopt hij of zij die verschillende periodes. Angst en vermoeidheid worden vaak in verband gebracht met slaapwandelen. Voor volwassenen kunnen ook gebruik van alcohol, verdovende middelen en bepaalde medicijnen, of medische aandoeningen en psychische stoornissen oorzaak zijn van slaapwandelen. Tijdens het slapen kan een slaapwandelaar gaan zitten en wakker lijken, opstaan en rondlopen, items verplaatsen of zichzelf uitkleden. Hierdoor zullen slaapwandelaars ook in de war raken wanneer ze echt wakker worden of hun ogen openen tijdens de slaap. Slaapwandelen kan ook betekenen dat iemand praat tijdens de slaap.

Verward ontwaken

Verward ontwaken is een aandoening waarbij een persoon uit zijn slaap ontwaakt en in een verwarde toestand blijft. Meestal blijft de persoon in bed liggen of zitten en gaat na enige seconden tot minuten weer slapen. Hij of zij reageert niet op andere prikkels en is niet aanspreekbaar. Verward ontwaken komt vaak voor bij kinderen. Toch heeft ook 3 a 4% van de volwassenen hier last van.

Wat zijn de oorzaken van parasomnie?

Parasomnie heeft meestal genetische oorzaken. Soms speelt het gebruik van alcohol, cafeïne of bepaalde medicatie een rol bij het verergeren van de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in parasomnie. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient.

Kan parasomnie behandeld worden? 

De verschillende aandoeningen die onder parasomnie vallen kunnen behandeld worden met medicatie. Ook kan worden geprobeerd de specifieke aanleiding voor een bepaalde parasomnie te achterhalen en deze te verwijderen of aan te passen.