Search

What are you looking for?

Slaapprobleem

Slaapwandelen en nachtmerries

Slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken en praten in de slaap,

 

 

Parasomnie

Slaapwandelen en nachtmerries

Wat is parasomnie?

Parasomnie is vreemd en meestal ongewenst gedrag tijdens de slaap. Bekend zijn slaapwandelen, nachtmerries hebben, plots verward ontwaken, praten in de slaap, tandenknarsen, kreunen en bedplassen. Degene die slaapt is zich niet bewust van zijn of haar gedrag.

Slaapwandelen

Slaapwandelen heeft een prevalentie van 1% -17% in de kindertijd, met de meest voorkomende gebeurtenissen rond de leeftijd van elf tot twaalf. Ongeveer 4% van de volwassenen heeft hier last van. Normale slaapcycli omvatten toestanden die variëren van slaperigheid tot diepe slaap. Elke keer dat een persoon slaapt, doorloopt hij of zij verschillende reeksen niet-REM- en REM-slaap. Angst en vermoeidheid worden vaak in verband gebracht met slaapwandelen. Voor volwassenen worden alcohol, sedativa, medicijnen, medische aandoeningen en psychische stoornissen allemaal geassocieerd met slaapwandelen. Tijdens het slapen kan een slaapwandelaar gaan zitten en wakker kijken, opstaan en rondlopen, items verplaatsen of zichzelf uitkleden. Hierdoor zullen ze ook in de war raken wanneer ze wakker worden of hun ogen openen tijdens de slaap. Slaapwandelen kan geassocieerd worden met praten in de slaap.

Wat zijn de oorzaken?

Parasomnie heeft meestal genetische oorzaken. Soms speelt het gebruik van alcohol, cafeine of bepaalde medicatie een rol bij het verergeren van de klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in parasomnie. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient.

Verward ontwaken (Confusionall arousal)

Verward ontwaken is een aandoening waarbij een persoon uit zijn slaap ontwaakt en in een verwarde toestand blijft. Het wordt gekenmerkt door het gedeeltelijke ontwaken en rechtop zitten om rond te kijken. Ze blijven meestal in bed liggen en gaan dan weer slapen. Deze afleveringen duren van seconden tot minuten en reageren mogelijk niet op prikkels. Verwarde opwinding komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Het heeft een levenslange prevalentie van 18,5% bij kinderen en een levenslange prevalentie van 2,9-4,2% bij volwassenen. Zuigelingen en peuters ervaren meestal verwarrende opwinding, beginnend met grote hoeveelheden beweging en kreunen, wat later kan overgaan in af en toe geselen of ontroostbaar huilen. In zeldzame gevallen kunnen verwarrende opwinding verwondingen en slaperige rijongevallen veroorzaken, dus kan het ook als gevaarlijk worden beschouwd. Een andere slaapstoornis kan aanwezig zijn die deze onvolledige opwinding veroorzaakt.