What are you looking for?
tandenknarsen
Slaapprobleem

Tandenknarsen (bruxisme)

Tandenknarsen (bruxisme) is, na cariës en tandvleesziekten, een gebitsaandoening waar veel mensen last van hebben. Als u er tijdelijk last van heeft, is het niet zo erg. Als u langdurig tandenknarst ligt dat anders. We leggen uit hoe het zit.

Parasomnie

Wat is tandenknarsen?

Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen en/of de tanden hard op elkaar klemmen. Iedereen heeft er wel eens last van. Het wordt een ander verhaal als het tandenknarsen niet ophoudt en er problemen ontstaan. Zo is tandenknarsen een symptoom van slaapapneu.

Tandenknarsen en slaapproblemen

Er zijn twee soorten tandenknarsers: degenen die overdag knarsen (ook wel waakbruxisme genoemd) en degenen die knarsetanden in hun slaap. Zo’n 20 tot 30 procent van de volwassen tandenknarst overdag en zo’n 8 tot 10 procent doet dit ’s nachts. Als u een nachtknarser bent, dan valt dat onder slaapproblemen, en specifieker onder parasomnie.

Parasomnie is vreemd en meestal ongewenst gedrag tijdens de slaap. Degene die deze symptomen vertoont, is zich niet bewust van zijn of haar gedrag. Slaapwandelen, nachtmerries hebben, praten in de slaap en tandenknarsen vallen daar allemaal onder. Bovendien is tandenknarsen één van de meest voorkomende parasomnieën in ons land.

In veel gevallen wordt tandenknarsen veroorzaakt door andere slaapproblemen, zoals slaapapneu of snurken. Op de lange termijn kan slaapapneu schadelijk zijn voor uw gezondheid en hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken. Het is dan ook belangrijk dat u hier iets aan doet.

De medische experts van onze kliniek zijn specialisten op het gebied van slaapproblemen. Zij kunnen u helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Dit is het verschil tussen tandenknarsen en -klemmen

Bij tandenknarsen is er sprake van het zeer hard heen en weer schuiven van onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Bij klemmen wordt er hard dichtgebeten op de tanden. Daarbij is er geen sprake van het over elkaar schuiven. De kracht kan bij tanden klemmen dusdanig hoog zijn dat er stukken glazuur van de tanden afspringen.

Zo weet u of u tandenknarst

  • Heeft u een partner? Dan is hij of zij vaak degene die ontdekt dat u ’s nachts wel erg veel lawaai maakt door het knarsen
  • U wordt wakker met pijnlijke kauwspieren of gevoelige kiezen
  • U heeft last van uw nek (bruxisme in de slaap gaat gepaard met hoge mate van nekspieractiviteit)
  • U heeft hoofdpijn
  • De tandarts ziet flinke slijtage aan uw tanden en kiezen

Hoe komt het dat u tandenknarst?

Er is geen directe oorzaak voor tandenknarsen. Wel spelen bepaalde dingen een belangrijke rol. We zetten deze factoren op een rij:

  • Erfelijke factoren (zo’n 40 – 60% is erfelijk bepaald)
  • Slaapproblemen, zoals slaapapneu en snurken
  • Roken (bij rokers wordt knarsen 2x vaker geconstateerd)
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Stress of spanning
  • Boosheid of frustratie (als u de pijn letterlijk verbijt)
  • Gebruik van harddrugs

Dit kunt u tegen tandenknarsen doen

  • De somnologen van onze slaapkliniek kunnen u helpen met slaapproblemen, zoals slaapapneu en snurken. Omdat tandenknarsen veelal ’s nachts tijdens de slaap gebeurt, wordt het in verband gebracht met een slechte nachtrust. Naast tandenknarsen heeft dit gevolgen voor de algehele gezondheid. Op de lange termijn geeft een slaaptekort meer kans op hart- en vaatziekten en op overgewicht. Maak een afspraak
  • De tandarts kan de schade aan uw gebit herstellen.
    Een tandarts kan een bitje op maat (laten) maken, een zogenaamde splint of opbeetplaat. De splint wordt over de boventanden aangebracht en draagt u ’s nachts tijdens het slapen. Een goed anti-knarsbitje is niet alleen sterk, maar past ook comfortabel in de mond.Wel kunt u in de eerste dagen last krijgen van pijnlijke tanden of kaken. Dit hoort bij het gewenningsproces. Meestal merkt u na 8 tot 12 weken de positieve effecten van het gebruiken van de splint.Een bitje helpt om de kaak te ontspannen, waardoor veel patiënten minder last hebben van hoofdpijn. Een bitje is een goed hulpmiddel, maar het lost echter de oorzaak van het tandenknarsen niet op.
  • Gebruik van botox
    Botoxinjecties worden ook wel ingezet als middel tegen tanden knarsen. Hiermee kan de spanning in de kaakspieren zodanig verlaagd worden, dat de klachten van knarsen en of klemmen verminderen of helemaal stoppen. Het duurt wel enkele weken voor u hier iets van merkt.Voor een optimaal resultaat moet de behandeling een paar keer herhaald moet worden, met tussenpozen van ongeveer 3 tot 4 maanden. De prijs van de behandeling met botox varieert en is ook afhankelijk van de ernst van de klachten en de hoeveelheid botox die er nodig is.
  • Een (kaak)fysiotherapeut kan u oefeningen geven om de kauwspieren te ontspannen. Zo voelt u het verschil tussen kaakspanning en -ontspanning en wordt u zich hier bewust van.
  • Een psycholoog kan u helpen met ontspanningsoefeningen, leren omgaan met stress, verwerken van trauma en op die manier proberen het gedragspatroon te doorbreken.