What are you looking for?
Slaap-waak stoornissen
Slaapprobleem

Slaap-waak stoornissen

Slaap-waak stoornissen, verstoring van de biologische klok leidt tot een verstoord slaap-waakritme en dus een verstoorde slaap.

Slaap-waak stoornissen

Wat zijn slaap-waak stoornissen?

Een mens heeft een slaap-waakritme dat ongeveer gelijk loopt met het 24-uursritme van dag en nacht. Dit noemen we een circadiaanse ritme. Uit het Latijn: circa = ongeveer, dies= dag). Echter wordt dit slaap-waakritme aangestuurd door onze interne biologische klok. Hierdoor weet het lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden. De stof melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Door de aanmaak van melatonine als het donker wordt, worden we slaperig en vallen we in slaap.

Verstoring van de biologische klok leidt tot een verstoord slaap-waakritme en dus een verstoorde slaap.

Wat zijn de gevolgen?

Het verstoorde slaap-waakritme zorgt ervoor dat iemand vervroegd in slaap valt of juist verlaat. Of iemand krijgt een heel onregelmatig slaappatroon. Daarom krijgen mensen met slaap-waakstoornissen op den duur een tekort aan slaap. Dit kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag.

Wat zijn de oorzaken?

De bekendste oorzaak van een tijdelijke slaap-waak stoornis is het hebben van een jetlag na een verblijf in een andere tijdzone. De biologische klok heeft dan wat tijd nodig om zich aan te passen aan de tijd in een andere tijdzone. Maar slaap-waak stoornissen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld stress, medicijngebruik of onregelmatige werktijden zoals het werken in ploegendiensten. Dan kan een slaap-waakritme stoornis niet meer tijdelijk zijn, maar chronisch worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de Ruysdael Slaapkliniek werken neurologen die gespecialiseerd zijn in slaap-waak stoornissen. De diagnose wordt gesteld aan de hand van de typische klachten van de patient.

Kunnen slaap-waak stoornissen verholpen worden?

De slaapspecialisten van de Ruysdael Slaapkliniek kunnen slaap-waakstoornissen behandelen door het voorschrijven van melatonine al dan niet in combinatie met chronotherapie en lichttherapie.

 

Artsen bij Ruysdael Slaapkliniek

Expertise op het gebied van slaap-waak stoornissen

Reviews

Wat vinden onze patienten van de behandeling tegen slaap-waak stoornissen

9.2

Een heel prettig gesprek gehad met KNO-arts David Kupperman. Er werd goed naar mij geluisterd en hij nam de tijd ervoor. Echt een aanrader.

9.1

Dokter Kos is zeer professioneel en legt alles goed en rustig uit. De behandeling met de CPAP werkt perfect en verhelpt mijn probleem met 100%. Jullie zetten een zeer goed product neer, ga zo door.

Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.