What are you looking for?
7 april 2021

Waarom een goede nachtrust bij de darmen begint

Dat overgewicht de nachtrust niet ten goede komt, wist u waarschijnlijk wel. Maar voeding blijkt een nog veel grotere invloed op slaap te hebben dan we wellicht denken.

salade gezonde voeding

‘Een goede nachtrust begint bij je darmen' staat in het NRC van zaterdag 9 januari 2021. In dit artikel wordt het boek 'Slaap vast' van de Britse wetenschapsschrijver en BBC-programmamaker Michael Mosley onder de loep genomen.

SLAAPPROBLEMEN
Mosley (63) had jarenlang slaapproblemen. Door aan de slag te gaan met zijn voeding is hij beter gaan slapen. Eten en slapen vormen samen een vicieuze cirkel. Wie slecht slaapt, eet vaak ongezonder en krijgt eerder overgewicht. En wie ongezond eet en te zwaar is, slaapt over het algemeen slechter.

TIJDELIJK VASTEN
Mosley ging diverse dingen onderzoeken. Wat uiteindelijk soelaas bood, was tijdelijk vasten. Wellicht heeft u wel eens van dit intermittent fasting gehoord. Twee dagen per week at Mosley vrijwel niets. Ook stopte hij drie uur voordat hij naar bed ging met eten en at dan twaalf uur lang niets. ’s Avonds wil je de spijsvertering namelijk tot rust brengen en niet alsnog opstarten.

SNURKTE NIET MEER
Door al deze aspecten in te passen in zijn leven, viel Michael Mosley 9 kilo af en verloor hij 2 centimeter nekomtrek. Daardoor snurkte hij niet meer.

Voor wie last heeft van slaapapneu, is de winst van gewichtsverlies overigens nog groter. Met overgewicht heeft u meer kans op aandoeningen als slaapapneu.

GOEDE VOEDING
Niet alleen paste Michael Mosley zijn eetritme aan, maar ook welke producten hij at. Hij zweert bij een mediterraan dieet van groente, vis, olijfolie, fruit, ei en volkoren producten. Na een lichte eiwitrijke maaltijd slaap je beter dan na het eten van suikers, verzadigd vet en koolhydraten. Goede voeding helpt darmen om ‘goede hormonen aan te maken, ontstekingen te remmen en de darmwand te beschermen’.

Op deze manier wist Mosley zich uiteindelijk te bevrijden van zijn insomnia.

Doe de slaapapneu test
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.