What are you looking for?
2 december 2022

Yoga om uw slaap te verbeteren

Dertig minuten per dag yogaoefeningen doen, verbetert volgens onderzoek aan het Mahatma Gandhi Medical College and Research Institute de slaap significant. Yoga oefeningen verlagen het stressniveau van het lichaam en zorgen voor een langere slaaptijd en een betere slaapkwaliteit.

Het effect van yoga op uw nachtrust

Ligt u ’s nachts vaak wakker? (bijvoorbeeld door gepieker of lichamelijke klachten) of komt u ’s avonds moeilijk in slaap, dan kan yoga uitkomst bieden. Yoga is een Indiase leer waarbij u door middel van oefeningen en ademhalingstechnieken tot ontspanning kunt komen.

Onderzoek naar yoga en slaap

Dertig minuten per dag yogaoefeningen doen, verbetert volgens onderzoek aan het Mahatma Gandhi Medical College and Research Institute de slaap significant. Deelnemers aan het onderzoek volgden een achtweeks programma waarbij ze een halfuur per dag yogaoefeningen deden. In die acht weken nam het stressniveau in hun lichaam sterk af en was een positief effect merkbaar op de totale slaaptijd, de slaapefficiëntie en de slaapkwaliteit.

Het lichamelijke effect van yoga op uw nachtrust

Er zijn meerdere redenen voor het positieve effect van yoga op uw nachtrust. Tijdens yogaoefeningen bent u heel bewust bezig met uw lichaam. U strekt uw spieren en spant ze aan. Lichaamsdelen die gevoelig of stijf zijn, zoals de nek, schouders of rug, worden hierdoor flexibeler en het lijf raakt beter doorbloed, waardoor u beter slaapt.

Het mentale effect van yoga op uw nachtrust

Ook mentaal heeft yoga effect. U focust tijdens de oefeningen op uw ademhaling. Uw lichaam komt in een toestand van rust, uw hoofd gaat ‘uit’ omdat u met uw lijf bezig bent. Doet u de oefeningen voor het slapengaan, dan zult u met minder gepieker gaan slapen.

’s Ochtends of ‘s avonds

Yoga kunt u zowel ’s ochtends als ’s avonds doen. In beide gevallen zult u merken dat uw slaap verbetert. Sommige oefeningen kunt u gedurende de dag herhalen. Draai bijvoorbeeld elk uur een paar keer met uw nek en maak uw rug hol en bol. Het zorgt voor flexibelere spieren en een betere doorbloeding, waardoor uw slaap verbetert.

Yoga Nidra, ‘slaapyoga’

Er bestaan verschillende soorten yoga. Sommige zijn zwaarder dan andere. Een van de vormen van yoga die een positief effect heeft op uw slaap, is Yoga Nidra. Yoga Nidra staat ook bekend als ‘slaapyoga’. Deze vorm oefent u vooral uit op uw rug, eventueel met een deken over u heen. U kunt op bed liggen of op een yogamatje.

Yogaoefeningen die u kunnen helpen bij het slapen

Viparita Karani: ook wel de Gebroken Kaars. Een goede oefening om voor het slapengaan te doen. Ga op de grond of op uw bed liggen met de benen tegen een muur. Uw schouders liggen stevig op de grond, uw armen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in en uit. Uw benen worden steeds zwaarder. Blijf een paar minuten liggen.

Balasana: beter bekend als de Kindhouding. Deze oefening kan zowel ’s ochtends als ’s avonds. Ga zitten op uw knieën, leg uw armen voor u neer en raak met uw hoofd de grond. Druk uw borst tegen uw knieën. Blijf een paar minuten liggen.

Ananda Balasana: oftewel de Blije Baby. Deze oefening kan zowel ’s ochtends als ’s avonds. U ligt op uw rug en brengt uw knieën naar uw borst. Pak uw voeten aan de buitenkant vast. U kunt ook uw enkels vastpakken. Open uw bekken, wieg rustig heen en weer en adem diep in en uit. Laat uw voeten los en blijf nog even ontspannen liggen.

Hulp nodig van Ruysdael Slaapkliniek?

Heeft u alles al geprobeerd, maar is goed slapen nog steeds een hele opgave voor u? Of wilt u gewoon wat extra advies van een van onze slaapspecialisten? Neem dan contact op met Ruysdael slaapkliniek of maak direct een afspraak. Wij helpen u graag.

Heeft u slaapproblemen?

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.