What are you looking for?
10 december 2020

Corona: waarom slapen minstens zo belangrijk is als bewegen en vitamines nemen

Veel mensen proberen hun weerstand op pijl te houden tijdens de coronapandemie. Dat doen ze bijvoorbeeld door vitamine D te slikken en te wandelen. Maar goed slapen is minstens zo belangrijk.

Onze somnologen zijn als geen ander ervan doordrongen dat een goede nachtrust belangrijk is voor de weerstand. Juist ook in deze tijd met het coronavirus om ons heen.

ONDERZOEK
Slaapexperts van het UMC in Utrecht doen nu zelfs een oproep in een artikel van het AD. Tegen de krant zeggen de slaaponderzoekers Olaf Verschuren en Jeroen Dudink: ‘wat steeds meer uit onderzoek naar voren komt en wat uw moeder al wist: als u ziek bent, moet u naar bed om goed te slapen. Wetenschappers in de wereld zien steeds meer hoe slaap werkt op uw afweersysteem, dus ook al voordat u ziek bent.’

IMMUUNSYSTEEM
De onderzoekers signaleren dat een derde van de mensen de optimale hoeveelheid slaap niet haalt, ook niet als ze ziek zijn. Door voldoende te slapen, functioneert het immuunsysteem beter en dan kan een vaccin ook veel beter zijn werk doen. Het is dus belangrijk om nu al voldoende uurtjes slaap te pakken. ‘Bij mensen die de nacht van tevoren minder dan zes uur slapen werkt het vaccin daarom elf keer minder goed dan bij mensen die voor de vaccinatie acht uur of meer onder wol zijn’, aldus Olaf Verschuren.

SLAAPTIPS
Volwassenen hebben gemiddeld zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Slaap is dus net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Daarom hebben we 9 tips om beter te slapen in tijden van corona op een rij gezet.

Bekijk de slaaptips
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.