What are you looking for?
16 november 2021

Zó kunt u beter herstellen na een werkdag (en waarom dit belangrijk is)

We staan de hele dag 'aan' tijdens ons werk en herstellen onvoldoende van deze stress. Volgens experts is het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. En we kunnen meteen concreet iets doen.

Tegenwoordig is ons brein continu actief, ook als we niet werken. We krijgen de hele dag door appjes, moeten e-mail wegwerken, (online) vergaderen en thuis de boel draaiende houden. Geen wonder dat we op deze manier onvoldoende van onze werkdag herstellen en geen puf meer hebben.

Professionals van de International Stress Management Association Nederland (ISMA) willen dat hier meer aandacht voor komt en hebben daarom de ‘Leidraad voor hersteltijd op het werk’ gemaakt, meldt het AD.

Voldoende ontspannen

Na een drukke werkdag is het essentieel dat we voldoende ontspannen om ons lichaam en geest gezond te houden. ‘Wie uitvalt op het werk heeft langdurig hersteltijd gemist, zegt een van de initiatiefnemers en psycholoog Heilwine Bakker. “Gezondheid begint bij de vaardigheid om te kunnen ontspannen. Maar mensen leren dit af door alle spanning op het werk.”’

Niet iedere werkende heeft door dat ze te weinig ontspannen. Bakker komt veel werknemers tegen die lange tijd doorwerken zonder te stoppen. “Ik heb cliënten gehad die jarenlang geen pauze hadden genomen, of uit de wasmachine leefden omdat ze nooit tijd hadden om de was op te ruimen.”

Als we jong zijn, is ons herstellend vermogen hoog. Dan kunnen we bepaalde stress nog goed aan. Maar als we tussen de 30 en 40 jaar zijn, dan neemt dit herstellend vermogen af en worden we geconfronteerd met de gevolgen.

Werk en slaap

Voor veel werknemers is de coronacrisis deze situatie bepaald niet ten goede gekomen. Door het thuiswerken zijn werk en privé namelijk nog meer met elkaar verweven. Zeker als u werk met slaap verbindt – door een werkplek in de slaapkamer bijvoorbeeld – gaat het vroeg of laat fout. Een goede nachtrust is helemaal essentieel om te herstellen. Bekijk onze slaaptips.

Wat kunt u hieraan doen? Volgens de experts is het belangrijk om meer hersteltijd tijdens de werkdag in te bouwen. ‘Dat houdt in: op momenten dat u pauze kunt houden, iets doen wat niets met uw werk te maken heeft. Zit u de hele dag achter een computer? Maak dan een ommetje tussendoor, liefst meerdere ommetjes per dag of houd samen met collega’s echt even pauze en drink een kop koffie. Dit helpt al. Bewegen is sowieso een goed idee.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.