Waar bent u naar op zoek
12 februari 2025

Wat kunt u doen aan chronische slapeloosheid?

Heeft u er voor uw gevoel alles aan gedaan om van uw slapeloosheid af te komen, maar houdt die maar aan? Wie weet is slaaptherapie een optie voor u. Bij chronische slapeloosheid kan dit zeer zinvol zijn.

Chronische slapeloosheid

Hoewel het midden in de nacht soms kan lijken alsof u de enige bent die niet slaapt, is dat verre van het geval. Eén op de vier Nederlanders van twaalf jaar en ouder had in 2022 problemen met slapen. De kwalen zijn heel uiteenlopend. Het meest voorkomende probleem is slapeloosheid.

Lijdt u aan slapeloosheid, dan komt u moeilijk in slaap, u ligt lang wakker of wordt (veel te) vroeg wakker. U heeft geen uitgerust gevoel en bent overdag prikkelbaar en ongeconcentreerd. Komen de klachten drie of meer nachten per week voor en duren ze ten minste enkele weken, dan spreken we van chronische slapeloosheid. Ook wel insomnie of insomnia genoemd.

De basis

Herkent u zich hierin? Dan heeft u vast al een hoop geprobeerd en wellicht ook onze tips om goed te slapen gelezen. Bijvoorbeeld dat het beter is om voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken en alcohol te laten staan. Of heeft u uit uw omgeving allerlei adviezen gekregen, zoals de tip om eens een slaapmasker te proberen. 

Dat klopt allemaal, er zijn een aantal basisvoorwaarden voor een goede slaap (de slaaphygiëne). Een donkere, niet te warme kamer bijvoorbeeld, voldoende beweging overdag, de juiste bedtijd en dus geen schermen, alcohol, nicotine of sport in de uren voor het slapengaan. Maar soms blijft de slaapkwaliteit slecht. Dat kan fysieke en niet-fysieke oorzaken hebben. En bij de laatste kan een slaaptherapeut u helpen.

Onderliggende oorzaak

Een slaaptherapeut is een psycholoog die gespecialiseerd is in slaapproblematiek. Hij gaat samen met u op zoek naar de onderliggende oorzaak van uw slapeloosheid en pakt deze met u aan. Slaaptherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie, CGT-I, waarbij de I staat voor insomnie.

Er zijn verschillende vormen van slapeloosheid. Zo denkt iemand met paradoxale insomnia dat hij kort slaapt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo blijkt te zijn. Heeft u psychofysiologische insomnia, dan bent u er zo van overtuigd dat u niet kunt slapen, dat het ook echt niet lukt. Of misschien heeft u een slaapstoornis, zoals rusteloze benen of slaapapneu, en belemmert dat uw slaap. Samen met uw slaaptherapeut achterhaalt u aan welke vorm u lijdt. Vaak vraagt de therapeut u een slaapdagboek bij te houden om daar zicht op te krijgen.

Behandeling

De behandeling kan vervolgens verrassend praktisch en simpel zijn. Wie weet blijkt uw slaaphygiëne niet optimaal te zijn en ligt daar de oplossing. U krijgt bijvoorbeeld het advies om altijd op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Of om de klok op uw kamer weg te halen, net als de tv. Of om overdag meer te bewegen.

Er zijn ook behandelingen die meer gericht zijn op ontspanning. Bijvoorbeeld omdat u veel stress heeft. Is die stress tijdelijk, dan is dat geen groot probleem. Houdt de stress langer aan, dan kan dat resulteren in chronische slapeloosheid. Een slaaptherapeut kan u met (meditatie)oefeningen helpen uw lichaam en geest te kalmeren.

U kunt tot slot ook aan de slag gaan met de negatieve associaties die u heeft bij slapen. In dat geval is de slapeloosheid dus vooral mentaal. Zijn er bepaalde gedachten of patronen die uw slapeloosheid veroorzaken? U leert deze te herkennen en veranderen. De slaaptherapeut helpt u af te komen van de ‘slechte’ gewoontes af en leert u ‘goede’ gewoontes aan.

Slaaptherapie is een veilige vorm van therapie, zonder bijwerkingen. U pakt bovendien het probleem aan, in plaats van de symptomen te bestrijden. Al met al een vaak effectieve behandelmethode voor de lange termijn, die u hopelijk uw goede nachtrust weer teruggeeft

Slaaptherapie bij Ruysdael Slaapkliniek

Indien bij u een vorm van slapeloosheid wordt gediagnosticeerd en onze slaap arts raadt slaaptherapie aan, dan verwijzen we u door naar één van onze partners in slaaptherapie. Dat zijn therapeuten waar wij al lang mee samenwerken en goede resultaten mee hebben geboekt. Mocht deze therapie niet werken, dan komt u bij ons terug en onderzoeken we verder naar waar het probleem zit.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.