Vijf veelvoorkomende slaapproblemen
U heeft een slaapprobleem als u structureel slecht slaapt en dit uw dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Hier is niet één oorzaak voor aan te wijzen, er kunnen talloze redenen zijn waarom u slecht slaapt. We zetten vijf veel voorkomende slaapproblemen in Nederland op een rij.
Nederlanders hebben veel talenten, maar slapen is er daar niet een van. Lang slapen kunnen we nog wel, maar de kwaliteit laat te wensen over: 63 procent is niet positief over de eigen slaapkwaliteit, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Eén op de vijf geeft zijn of haar slaap een dikke onvoldoende. Omdat ze moeite hebben met in slaap vallen, met doorslapen of vroeg wakker worden. Met een beetje pech zelfs alle drie.
Wanneer is er sprake van een slaapprobleem?
U heeft een slaapprobleem als u structureel slecht slaapt en dit uw dagelijkse leven negatief beïnvloedt. Hier is niet één oorzaak voor aan te wijzen, er kunnen talloze redenen zijn waarom u slecht slaapt. We zetten vijf veel voorkomende slaapproblemen in Nederland op een rij.
Het probleem: insomnie
Verreweg het meest voorkomende slaapprobleem. Insomnie is simpel gezegd slapeloosheid. U komt moeilijk in slaap, ligt lang wakker, wordt vaak of te vroeg wakker. Dit kan incidenteel voorkomen door stress of kortdurende ziekten. In dat geval is er geen sprake van insomnie. Komen de klachten drie of meer nachten per week voor en duren ze langer dan drie weken, dan spreken we van insomnie of chronische slapeloosheid.
Wat kunt u doen?
De oorzaak achterhalen en aanpakken. Dat klinkt makkelijk, maar er kunnen veel redenen zijn waarom u lijdt aan slapeloosheid. Denk aan stress, medicijnen, onvoldoende beweging en een slechte slaaphygiëne. Hier kunt u lezen hoe u de oorzaak van uw slechte slapen kunt achterhalen en wat u eraan kunt doen. Enkele tips: beweeg overdag voldoende, beperk cafeïne, alcohol en nicotine vier tot zes uur voor het slapengaan en zorg voor een donkere en comfortabele slaapkamer.
Het probleem: hypersomnie
Lijdt u hieraan, dan bent u overdag overmatig slaperig. Hypersomnie gaat verder dan even wegdommelen voor de televisie. U heeft een onbedwingbare behoefte om te slapen.
Wat kunt u doen?
Hypersomnie heeft vaak een onderliggende oorzaak, zoals gebruik van (slaap)medicatie, de ziekte van Pfeiffer, een depressie, slaapapneu, rusteloze benen et cetera. Om vast te stellen dat u eraan lijdt, kunt u terecht bij specialisten, bijvoorbeeld die van Ruysdael Slaapkliniek. De huisarts kan u doorverwijzen.
Het probleem: slaapapneu
Slaapapneu wordt ook wel OSAS genoemd, obstructieve slaapapneu(syndroom). Waar het op neerkomt: de luchtwegen worden geblokkeerd, bijvoorbeeld door afwijkingen in de neuskeelholte, verslapt spierweefsel in de keel of overgewicht. Daardoor hapert of stopt uw ademhaling tijdelijk en slaapt u slecht.
Wat kunt u doen?
Enkele symptomen van slaapapneu zijn snurken, rusteloze benen, ochtendhoofdpijn, vermoeidheid overdag en hartkloppingen. Heeft u hier last van? Trek aan de bel bij de huisarts. Hij of zij kan u doorverwijzen. Enkele aanpassingen die u zelf kunt proberen: drink weinig tot geen alcohol, stop met roken, vermijd geneesmiddelen waar u suf van wordt en zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
Het probleem: parasomnie
Opnieuw een -somnie-variant. Deze keer gaat het om vreemde gedragingen in de slaap. Denk aan slaapwandelen, praten in de slaap, tandenknarsen, bedplassen. Het kan lijken alsof iemand wakker is, maar dat is bij parasomnie niet het geval. Deze variant komt vaak voor bij kinderen. Veel mensen groeien eroverheen, maar dat geldt niet voor iedereen.
Wat kunt u doen?
Parasomnieën kunnen erfelijk zijn. Ook koorts, alcoholgebruik, slaapgebrek en psychologische problemen kunnen van invloed zijn. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Denk aan een nachtelijk slaaponderzoek met videoregistratie, gesprekken met een slaaptherapeut of medicatie. Met sommige symptomen kunt u zelf aan de slag. Tandenknarsen kán bijvoorbeeld overgaan met ontspanningsoefeningen.
Het probleem: rusteloze benen
Rusteloze benen (het restless legs syndrome) kan vallen onder insomnie. Omdat het vaak voorkomt behandelen we ‘m apart – hetzelfde geldt overigens voor slaapapneu. Heeft u rusteloze benen, dan ‘moet’ u uw benen bewegen. Dat gevoel is heel sterk. Het zorgt ervoor dat u moeilijk in slaapt valt of blijft.
Wat kunt u doen?
RLS kan erfelijk zijn. Ook een zwangerschap of hormonale veranderingen kunnen de oorzaak zijn. Roken, alcohol, cafeïne, overgewicht en gebrek aan beweging kunnen de klachten verergeren. Probeert u dit eerst aan te pakken. Afwisselend koud en warm douchen kan het gevoel verlichten, net als ‘fietsen’ in de lucht. Helpt het niet? De specialisten van Ruysdael Slaapkliniek kunnen de oorzaak achterhalen.