What are you looking for?
18 juni 2020

Waarom testosteron voor mannen een belangrijke rol speelt bij slaapapneu

Een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen is slaapapneu. Bij mannen van middelbare leeftijd lijkt er een duidelijk verband te zijn met het testosterongehalte.

Slaapapneu bij mannen houdt verband met lagere testosteronwaardes, overgewicht en ouder worden. Het toedienen van testosteron bij het behandelen van slaapapneu kan niet alleen het tekort aan testosteron (hypogonadisme) verbeteren, maar ook mogelijke problemen op seksueel gebied.

BOVEN DE 50 JAAR

Een hapering in het ademhalen tijdens de slaap noemen we een apneu. Artsen spreken van slaapapneu bij minimaal vijf ademstops per uur. In zware gevallen kan dit oplopen tot wel honderd keer per uur. Uit onderzoek blijkt dat 2% van de vrouwen en 4% van de mannen ouder dan 50 jaar last hebben van slaapapneu. Op de lange termijn kan slaapapneu hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken.

SLECHTE NACHTRUST

Meerdere onderzoeken hebben een sterk verband aangetoond tussen slaapapneu en een laag testosterongehalte. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de slaap beïnvloeden het testosteronniveau. Patiënten met slaapapneu hebben een kortere REM-slaap, een kortere diepe slaap, zijn ’s nachts vaker wakker en hebben dus al met al een slechtere nachtrust. Dit leidt tot een laag testosteronniveau.

Daarnaast zien we dat veel mensen met slaapapneu last hebben van overgewicht. En dat hoe zwaarder de patiënt is, hoe erger de klachten zijn. Bij mannen is de BMI (Body Mass Index) dan ook een bepalende factor bij deze aandoening. Obesitas heeft een sterk verband met een laag testosterongehalte.


Hoewel de kwaliteit en kwantiteit van de slaap lagere testosteronwaarden tot gevolg hebben, is bewezen dat het omgekeerde ook waar is. In een onderzoek onder mannen van 65 jaar en ouder hadden degenen met een laag testosterongehalte meer slaapproblemen. Ze lagen ’s nachts vaker wakker en hadden een kortere diepe slaap. Dit probleem kan behandeld worden door het toedienen van testosteron.

AFVALLEN

De effecten van een slaapapneu-behandeling op het testosteronniveau zijn omstreden. Hoewel onderzoeken en behandelingen van slaapapneu, waaronder met CPAP-masker, op de korte termijn (na 3 maanden) een toename in het testosteron aantonen, zien we op de langere termijn (1 tot 39 maanden) geen verschil in de waarden. In tegenstelling tot CPAP is er wel degelijk een verband met afname van gewicht en toename van testosteron.

CONCLUSIE

De link tussen testosteron en slaapapneu is een ingewikkelde materie en nog niet volledig doorgrond. Door zuurstofgebrek en slaapfragmentatie kan slaapapneu wel degelijk bijdragen aan een laag testosterongehalte. Daarnaast spelen obesitas en leeftijd een rol in de lagere testosteronwaarden van mannen op middelbare leeftijd met slaapapneu.

Bron: Men’s Health

Doe de slaapapneu test
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.