What are you looking for?
25 juni 2024

Slaaponderzoek thuis

U heeft de stap gezet om iets aan uw slaapproblemen te doen en bent terechtgekomen bij Ruysdael Slaapkliniek. Het eerste wat de arts doet, is tijdens een consult uw klachten met u bespreken. De arts beslist vervolgens of een slaaponderzoek nodig is. Wat is een slaaponderzoek precies en hoe gaat dat in z'n werk?

Wanneer is een slaaponderzoek thuis nodig?

U heeft de stap gezet om iets aan uw slaapproblemen te doen en bent terechtgekomen bij Ruysdael Slaapkliniek. Het eerste wat de arts doet, is tijdens een consult uw klachten met u bespreken. Indien nodig wordt u ter plaatse verder onderzocht. De arts kijkt dan in uw mond- en keelholte. De arts beslist vervolgens of een slaaponderzoek nodig is. Vaak is dat een goed middel om een compleet beeld te krijgen van uw klachten en mogelijke vervolgstappen.

Slaaponderzoeken komen vaak voor: Ruysdael Slaapkliniek voert er jaarlijks meer dan 4.500 uit. Die vinden altijd bij de patiënt thuis plaats.

Wat is een slaaponderzoek thuis?

Er zijn verschillende soorten slaaponderzoeken. Sommige zijn heel uitgebreid. Andere meten minder gegevens of zijn makkelijker in gebruik. Het meest uitgebreide onderzoek heet een polysomnografie (PSG). Bij een polygrafie (PG) worden minder gegevens geregistreerd. Uw arts beslist welk slaaponderzoek voor u het meest geschikt is.

In beide gevallen worden er metingen verricht terwijl u slaapt. De metingen registreren bijvoorbeeld ademstops (apneus), snurken en het zuurstofgehalte van uw bloed. Ook wordt soms gemeten in welke positie u slaapt en worden verschillende slaapfases geregistreerd.

Er kunnen de volgende metingen plaatsvinden, maar onderstaand rijtje wordt zeker niet altijd uitgevoerd. Voor sommige onderzoeken heeft u alleen een dopje om uw vinger:

  Een borst- en buikband meet de ademhaling.

  Een sensor aan uw vinger meet het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag.

  Een neusbril meet de ademhaling en eventueel gesnurk.

  Elektroden op uw hoofd meten de verschillende slaapfases en verstoring van de slaap.

  Elektroden op uw borst meten uw hartslag.

  En elektroden op uw benen meten uw beenbewegingen tijdens de slaap. 

Dit alles levert waardevolle informatie op over uw slaapgedrag. 

Waarom vindt het slaaponderzoek thuis plaats?

Het slaaponderzoek van de Ruysdael Slaapkliniek vindt bij u thuis plaats. U hoeft dus niet een nacht in een ziekenhuis te slapen. Dit is voor u prettiger en makkelijker in uw agenda in te passen. Daarnaast denken wij dat de uitslag van een slaaponderzoek dat thuis gedaan wordt, veel betrouwbaarder is dan wanneer u in een vreemd bed slaapt. 

Hoe kom ik aan de apparatuur?

Dit hangt af van welk slaaponderzoek voor u het meest geschikt is. Vaak wordt de apparatuur bij u thuis afgeleverd. U krijgt dan meteen uitleg hoe u de apparatuur gebruikt. De volgende ochtend wordt de apparatuur weer bij u thuis opgehaald. Ook regelmatig  krijgt u het meetapparaat meteen bij uw bezoek aan de kliniek mee. De arts legt u dan uit hoe u dit moet gebruiken. Soms wordt de apparatuur ook per post naar u toe gestuurd. U heeft dan al instructies gekregen hoe u dit moet gebruiken. 

Hoe kan ik me voorbereiden?

Een aantal dingen kunt u wel zelf doen om het slaaponderzoek voor te bereiden. Uw nagellak eraf halen bijvoorbeeld. Voor het meest uitgebreide onderzoek, dat bij u thuis wordt gebracht, kunt u uw make-up verwijderen en eventuele haarlak of gel uit uw haren wassen. Dit zodat de sensoren goed blijven zitten. Nadat de apparatuur is langsgebracht, kunt u vanwege de elektroden op uw hoofd niet meer naar buiten. De elektroden worden met een speciale pasta bevestigd. De volgende dag zult u dan ook uw haren willen wassen.

Wanneer krijg ik de uitslag van het slaaponderzoek?

Uw arts bij Ruysdael Slaapkliniek ontvangt binnen enkele weken de gegevens van het slaaponderzoek. Aan de hand daarvan stelt de arts een diagnose en maakt indien nodig een behandelplan. U bespreekt de uitslag van het slaaponderzoek en de mogelijkheden voor een eventuele behandeling met de arts. Deze afspraak is over het algemeen telefonisch, maar u kunt ook langskomen in de slaapkliniek.

Zelf inzicht krijgen in uw slaappatronen?

U kunt ook alvast beginnen om zelfonderzoek te doen. U kunt een week lang een slaapdagboek bij houden. Dat geeft u inzicht in wanneer en hoe u slaapt en welke activiteiten van invloed zijn op uw slaap. U kunt hier het slaapdagboek downloaden.

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.