What are you looking for?
12 augustus 2020

Waarom uw nachtrust verbetert als u samen met uw partner slaapt

Wakker worden met uw partner is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond. Dat blijkt uit een recent onderzoek.

Voor het slaaponderzoek verzamelden de onderzoekers twaalf jonge stellen die vier nachten in een slaaplaboratorium doorbrachten. Aan deze stellen werd gevraagd een vragenlijst in te vullen om inzicht te krijgen in hun relatie (bijvoorbeeld hoe lang het stel al samen was en hoe sterk hun band was). Vervolgens werden er zowel in aan- als afwezigheid van de partner verschillende slaapparameters gemeten met behulp van polysomnografie. Dat is een zeer gedetailleerde methode waarbij hersengolven, bewegingen, ademhaling, spierspanning en de hartactiviteit worden bijgehouden om op die manier iemands slaap in kaart te brengen.

REM-SLAAP
Uit de polysomnografie kwam naar voren dat het samen slapen een gunstig effect had op de REM-slaap. De REM-slaap is een belangrijk onderdeel van de nachtrust. In de REM-slaap geeft u onbewust emotionele ervaringen een plek. Tegelijkertijd heeft de REM-slaap invloed op uw geheugen, sociale interacties en het probleemoplossend vermogen.

Hoe kan de aanwezigheid van uw partner dit onderdeel in uw slaap bevorderen? Tijdens de REM-slaap kan het lichaam minder goed de lichaamstemperatuur handhaven. Daarom kan de aanwezigheid van een partner helpen om uw eigen lichaamstemperatuur te stabiliseren. Bovendien geeft de aanwezigheid van uw partner geeft een veilig gevoel. Een ontspannen en geborgen omgeving heeft ook een positief effect op de REM-slaap.

SLAAPPATROON
Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat het slaappatroon van stelletjes die samen slapen meer gelijkloopt. De synchronisatie van het slaappatroon houdt verband met hoe sterk de relatie is. Met andere woorden, hoe sterker de band tussen een koppel is, hoe meer hun slaap synchroniseert. Deze ontdekking is verrassend. ‘Eerdere studies hebben aangetoond dat bepaalde relatiekenmerken zoals vertrouwen belangrijk zijn voor synchronisatie,’ vertelt onderzoeker Henning Drews aan Scientias.nl. ‘Voorafgaand aan onze studie betwijfelde ik of het slaappatroon van stellen wel echt gelijk zou lopen. Zodra we doorkregen dat dit wel degelijk het geval was, wist ik dat dit zeer waarschijnlijk te maken heeft met bepaalde relatiekenmerken.’

Kortom, uit de bevindingen blijkt dat als je samen met je romantische partner slaapt, dit je nachtrust aanzienlijk verbetert.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.