What are you looking for?
7 augustus 2020

'Helden in witte jassen': het verhaal van onze somnoloog Raymond Vogels

Raymond Vogels werkt dertien jaar als neuroloog voor de Noordwest Ziekenhuisgroep en is somnoloog in onze slaapkliniek. In de reportage Helden in witte jassen in 'Vrouw' vertelt hij hoe het is om arts te zijn en waarom een somnoloog ook weleens slecht slaapt.

'Als neuroloog moet je kwiek blijven. Mijn eigen brein houd ik fit door veel te lezen en aan leesvoer heb ik geen gebrek. Het vak is namelijk altijd in ontwikkeling; we weten zo veel nog niet. Dat maakt het interessant. Met de jaren werk ik steeds minder volgens het boekje en bied ik meer zorg op maat. Dat vind ik belangrijk, want niet iedere patiënt past in een protocol.'

CORONA
Over de corona-tijd zegt Vogels in 'Vrouw': 'Op de eerste hulp was het sinds corona ineens veel rustiger. Daar maak ik me zorgen over, want een hersentumor of epileptische aanval laat zicht niet weerhouden door een lockdown. Mensen wilden of durfden niet naar het ziekenhuis te komen of dachten dat hun toestand niet accuut genoeg was. Die daling houdt me wel bezig, straks zijn er mensen overleden die we hier anders hadden kunnen helpen'.

'Zelf kwam ik op de corona-afdeling wanneer een coronapatiënt een neurologische afwijking had; ik ben specialist op dat gebied'.

OOK EEN SLAAPARTS HEEFT WELEENS SLAPELOZE NACHTEN
Naast neuroloog is Vogels somnoloog in de Ruysdael Slaapkliniek. Vogels: 'Ook een slaaparts heeft weleens slapeloze nachten. Vooral als ik nu jonge mensen zie met een ziektebeeld dat ik nog niet begrijp, laat me dat niet los. In bed maal ik dan over de opties: wat zou het kunnen zijn? Als ik er niet gerust op ben, bel ik het ziekenhuis. "Kunnen jullie misschien hier en hier nog even naar kijken?" Of spring ik zelf in de auto. Soms twijfel je ook wel: heb ik het goed gedaan? Die twijfel blijft, ook als je al jaren ervaring hebt. Ik denk ook dat je als arts altijd moet blijven twijfelen. Dat houdt je scherp.'

Bron: Vrouw Glossy Opgebiecht Zomerspecial 2020

9 tips om beter te slapen in tijden van corona
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.