What are you looking for?
5 februari 2020

Is slecht slapen normaal?

dr. Marcel Copper van Ruysdael Slaapkliniek legt uit: "Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor je gezondheid als gevarieerd eten en voldoende beweging. Laat ik het anders zeggen, onvoldoende slaap is ongezond. Onvoldoende slaap maakt dat je overdag - vaak onbewust - minder goed functioneert."

verstoorde nachtrust

Is slecht slapen normaal?

"Onvoldoende slaap is dus ongezond. Een goede nachtrust daarentegen zorgt ervoor dat je uitgerust, alert en energiek bent. Slecht slapen duidt op een slaapprobleem. Het kan zijn dat je moeilijk in slaap kunt komen, dat je ’s nachts vaak wakker wordt of dat je ’s ochtends vermoeid opstaat. In die gevallen is het verstandig om een in slaapproblemen gespecialiseerde arts te raadplegen.

De eerste stap is dan een consult waarin de arts een goed beeld krijgt van de klacht. Tijdens de vervolgafspraak worden in de kliniek de neus-, mond- en keelholte op zichtbare afwijkingen gecontroleerd. Zo’n controle is volledig pijnloos. Ook worden de luchtwegen nauwkeurig bekeken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale lampen en scopen.

Op basis van de uitkomst kan een uitgebreid nachtelijk slaaponderzoek wenselijk zijn. Dit onderzoek vindt plaats bij de patiënt thuis en is daardoor niet belastend voor hem of haar. De verpleegkundige komt ’s avonds langs om de meetapparatuur te brengen, te installeren en van een uitleg te voorzien. De volgende dag wordt diezelfde apparatuur weer bij de patiënt opgehaald.

Het slaaponderzoek resulteert doorgaans in een heldere diagnose en een concreet behandelplan. De aard van de behandeling hangt natuurlijk samen met de oorzaak van het slaapprobleem, maar mijn ervaring is dat bij pakweg 95 procent van de patiënten het probleem relatief eenvoudig te verhelpen is. Juist omdat slaapproblemen zo goed behandelbaar zijn, adviseer ik mensen altijd om er niet te lang mee rond te blijven lopen en bij voorkeur te kiezen voor een kliniek zonder wachtlijst. Juist in deze tijd, waarin ons professionele en sociale leven zo veel van ons verlangt, is een goede nachtrust essentieel."

Dit interview verscheen eerder op www.the-ihr.com, online consumentenmagazine over gezondheid, zorg en welzijn.

Dr. M.P. Copper is als hoofd-hals chirurg en als somnoloog werkzaam op onze locaties in Amsterdam, Den Haag en Hilversum.

Lees verder over slaapproblemen
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.