What are you looking for?
4 mei 2023

Hoelang duurt de perfecte powernap?

Topsporters zweren erbij, de NASA deed er uitgebreid onderzoek naar: de powernap is geen simpel dutje, maar zeer nuttig en heuse wetenschap. Doet u het goed, dan kunt u er weer uren tegenaan. Pakt u het verkeerd aan, dan voelt u zich belabberd na het ontwaken. De vraag is: hoe doet u een perfecte powernap?

ontdek uw juiste slaaphouding

Oppepper

Voordat we antwoord geven op de vraag hoelang de perfecte powernap duurt, eerst de voordelen van het dutje. Die blijken legio. Het meest voor de hand liggende voordeel: u krijgt er een oppepper van – mits goed uitgevoerd. Powernaps verbeteren daarnaast de cognitieve functies, ontdekten twee hoogleraren op het gebied van slaap en slapeloosheid. Dat betekent dat een dutje een positief effect heeft op onder andere uw intelligentie, geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen.

Minder stress

Het vermindert bovendien gevoelens van stress, irritatie en frustratie, aldus het National Institute of Mental Health. En dan zijn we er nog niet: een geregeld dutje verkleint de kans op cardiovasculaire aandoeningen, oftewel hart- en vaatziekten. Denk aan een hartinfarct, beroerte, longembolie, trombose, aderverkalking en nierschade. Duren de dutjes echter te lang, dan neemt de kans hierop juist tóé.

Tien minuten slapen

Genoeg reden om eens te onderzoeken hoelang een powernap idealiter dan zou moeten duren. Australische onderzoekers deden een (klein) onderzoek naar deze vraag: twaalf proefpersonen deden powernaps van verschillende lengtes. De conclusie was dat zij na tien minuten slapen al alerter waren en een groter denkvermogen hadden.

Piloten doen het ook

De NASA bevestigt dat een powernap niet lang hoeft te duren. De piloten in hun onderzoek waren na een powernap van 25 minuten ruim twee uur lang alerter dan zonder dutje. Deze conclusie leidde er trouwens toe dat powernaps inmiddels standaard in het pilotenprogramma zijn opgenomen.

Te lang

Ook andere wetenschappers zijn het erover eens dat de ideale powernap niet langer duurt dan 20-25 minuten. Gebleken is dat een langere powernap u juist minder alert kan maken en bovendien een tikkie chagrijnig en verward. De reden hiervan: na zo’n 25 minuten komt u in de NREM-slaap, oftewel de diepe slaap. Ontwaakt u uit die fase, dan bent u gedesoriënteerd en heeft u tijd nodig om wakker te worden. Dat geldt niet/minder voor de fasen hiervoor, de sluimerfase en lichte slaap.

Maximaal profijt

Wilt u maximaal profijt hebben van uw dutje, zoekt u dan een stille en donkere plek op. Draag eventueel oordopjes. Ga bovendien liggen – zittend kost in slaap vallen zeker vijftig procent langer. Probeer gepieker uit te schakelen, bijvoorbeeld door middel van meditatie. En zet een alarm, zodat u niet over de grens van 20-25 minuten gaat. Slaap lekker!

 

Martijn Kos
KNO-arts, somnoloog
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.