What are you looking for?
14 januari 2021

Waarom daglicht zoveel invloed heeft op uw nachtrust

Slaapt u slecht en heeft u overdag weinig energie? Dat zou zo maar eens te maken kunnen hebben met de hoeveelheid daglicht die u overdag meekrijgt. Daglicht is namelijk belangrijker voor uw slaap dan u wellicht denkt.

We zitten in de donkerste maanden van het jaar. Zeker nu we thuiswerken, komen we nog minder buiten dan normaal. Dat is niet bevorderlijk voor uw slaap en daarmee voor uw gezondheid.

Al na een paar nachten met te weinig slaap functioneert u minder goed. U merkt het aan uw concentratie en uw humeur. Op langere termijn kan slaaptekort leiden tot depressies en angststoornissen.

SLAAP EN DAGLICHT
Daglicht speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van uw nachtrust. Meerdere universiteiten doen onderzoek naar slaap en daglicht. Daaruit blijkt steeds dat zonlicht en buitenlucht het hele jaar door een positief effect hebben op de nachtrust. Mensen die worden blootgesteld aan daglicht voelen zich energieker en slapen over het algemeen beter.

BIOLOGISCHE KLOK
Daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt. Die biologische klok is een groepje cellen in ons brein dat ons lichaam vertelt wanneer het dag en nacht is. Bovendien bevordert daglicht de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hoe meer daglicht u overdag ziet, hoe meer melatonine het lichaam 's nachts aanmaakt.

Goed om te weten: het is daarbij van belang dat het daglicht recht op uw ogen valt. Ook is bekend dat de biologische klok er het meest van profiteert als u in de ochtend en vroege middag veel daglicht ziet, en laat in de avond zo weinig mogelijk licht van bijvoorbeeld beeldschermen.

BINNENVERLICHTING
Gewone binnenverlichting gaat u overigens niet helpen. Daglicht heeft een sterkte van meer dan honderdduizend lux op een zonnige zomerdag. Op een bewolkte winterdag is dat meer dan 10.000 lux. Ter vergelijking: een goed verlicht kantoor levert zo’n 500 lux op en thuis is dat hooguit 250 lux.

Als u last heeft van chronische slapeloosheid, winterdepressie of als u om wat voor reden dan ook weinig buiten komt, kunt u baat hebben bij een daglichtlamp. Een goede daglichtlamp heeft een lichtintensiteit van zo'n 10.000 lux.

THUISWERKSITUATIE
Toch is naar buiten gaan uw beste optie. Dan vangt u meerdere vliegen in één klap, want ook voldoende beweging is goed voor de nachtrust. Wellicht kunt u profiteren van de thuiswerksituatie, door uw dag te starten met een wandeling en rond de lunch nog eens een ommetje te maken.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.