What are you looking for?
26 januari 2021

Apneu en corona: hier moet u rekening mee houden

Is iemand met slaapapneu extra kwetsbaar met corona? En ‘helpt’ een CPAP-masker bij een corona-infectie? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is slaapapneu?

Een hapering in het ademhalen tijdens de slaap noemen we een apneu. Artsen spreken van slaapapneu bij minimaal vijf ademstops per uur. In zware gevallen kan dit oplopen tot wel honderd keer per uur.

Zo weet u of u slaapapneu heeft

Snurken is een belangrijke indicator van slaapapneu. Merkt uw partner dat uw adem ’s nachts soms wegvalt? Grote kans dat er sprake is van apneu. Als er geen bedpartner is, geven uw klachten vaak uitsluitsel. Denk bijvoorbeeld aan vermoeid wakker worden, weinig energie hebben of onrustig slapen met rusteloze benen.

De gevolgen van slaapapneu op de lange termijn zijn erger. Dit slaapprobleem kan dan ook hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken.

Corona en slaapapneu

Het is nog niet bewezen dat mensen met onbehandeld slaapapneu een hoger risico lopen in het geval van een coronavirus infectie. Wel is het denkbaar dat onbehandeld slaapapneu, met nachtelijke zuurstofdalingen, een negatief effect kan hebben op het verloop van een corona-infectie.

Een apneu-patiënt heeft niet méér kans om corona te krijgen dan een ander. Wel zijn veel apneu-patiënten extra kwetsbaar bij een corona-infectie. Des te belangrijker dat u een infectie voorkomt en dat u de richtlijnen van het RIVM volgt. Afstand houden, vaak handen wassen en goed ventileren zijn daarbij van belang.

CPAP masker

Veel mensen die slaapapneu hebben, krijgen een behandeling van afvallen in combinatie met slapen met een overdrukmasker (ook wel CPAP genoemd). Dit is een op maat gemaakt masker dat u tijdens de slaap over uw neus en soms ook de mond draagt. Met dit apparaat wordt constante lucht aangevoerd, zodat de ademhaling niet stokt. Vrijwel alle gebruikers van een CPAP ervaren snel een veel betere nachtrust.

CPAP en corona

Het CPAP-masker kunt u niet gebruiken als beademingsinstrument bij corona. Wel ervaren sommige apneupatiënten met een lichte corona-infectie een verlichting door de CPAP.

Bij een zwaardere corona-infectie biedt de CPAP geen uitkomst. CPAP ‘blaast’ de bovenste luchtwegen open. Verder gaat hij niet. Bij coronabenauwdheid gaat het om longontsteking en longen die daardoor niet goed werken. Patiënten die te ziek zijn om zelf te ademen, hebben kunstmatige beademing van de Intensive Care nodig.

Als een CPAP-gebruiker corona heeft, wordt het afgeraden om met anderen in dezelfde kamer te slapen. Door de grote luchtstroom en de druppels uit het masker wordt het virus gemakkelijk in de lucht verspreid.

Stoppen met CPAP vermindert de kans op virusverspreiding, maar kan anderzijds tot belangrijke nadelige effecten leiden zoals toename van gezondheidsrisico´s en slaperigheid.

Overleg altijd eerst met uw arts.

Onze experts

Onze somnologen zijn experts op het gebied van slaapproblemen, zoals slaapapneu en het gebruik van een CPAP-masker. Heeft u een vraag over deze onderwerpen? We adviseren u graag. Stel uw vraag

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.