What are you looking for?
Snurken
Behandeling

Septumcorrectie

De neus is een belangrijk ademhalingsorgaan. Vervelend dus, als door de neus ademen niet lukt. Bijvoorbeeld omdat u verkouden bent of omdat uw neustussenschot scheef staat. Met een septumcorrectie kan dit laatste verholpen worden.

Wat is een septumcorrectie?

Bij een septumcorrectie of een neustussenschotcorrectie wordt uw neustussenschot – de scheidingswand tussen het linker- en rechterdeel van de neus – rechtgezet. Het septum is zo’n zeven tot tien centimeter lang en bestaat uit bot en kraakbeen. Het kan om verschillende redenen scheef staan. Sommigen zijn ermee geboren, anderen hebben een klap op de neus of een ongeluk gehad. U kunt hier iets aan doen, uit esthetisch oogpunt of omdat u er hinder van ondervindt.

De invloed van een scheef neustussenschot op de slaap

Een scheef neustussenschot kan het ademen door de neus (deels) belemmeren. En dat is geen pretje. Beeldt u zich maar eens in dat u permanent verkouden bent. Dat is overdag niet fijn, laat staan ’s nachts. U slaapt niet lekker met een verstopte neus: het zorgt ervoor dat u met een droge mond en pijnlijke keel wakker wordt, doordat u constant door uw mond moet ademen. Ook kunt u erdoor gaan snurken en kunt u last hebben van hoofdpijn.

U kunt zich voorstellen dat een scheef neustussenschot kan leiden tot slaapproblemen. Een septumcorrectie of een neustussenschotcorrectie verbetert de doorgankelijkheid van de neus. U kunt beter ademen door uw neus en de klachten nemen af of verdwijnen helemaal.

Hoe ziet de operatie eruit?

Ter geruststelling: een septumcorrectie komt vaak voor en doet weinig pijn. Voordat u onder het mes gaat, heeft een kno-arts geconstateerd dat het schot daadwerkelijk scheef staat en dat het rechtgezet kan worden. Dit gebeurt aan de hand van een gesprek en door in de neus te kijken met een neusspeculum of een neusendoscoop.

De operatie vindt inwendig en onder algehele anesthesie (narcose) plaats. U houdt er dus geen litteken aan de buitenkant aan over. Er wordt een sneetje in het slijmvlies binnen in de neus gemaakt, waarna de arts het kraakbeen en het bot rechtzet. Hij of zij hecht de wond vervolgens met oplosbare hechtingen. Het tussenschot wordt op zijn plaats gehouden met tampons en soms plastic spalkjes aan beide kanten. Zo kunnen het slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien, nu in de juiste positie.

De operatie duurt ongeveer een halfuur. Vaak kunt u dezelfde dag of de dag erna alweer naar huis. Na een paar dagen worden de tampons verwijderd en kunt u (weer) door uw neus ademen. Het duurt een paar weken tot alles hersteld is.

Adviezen na de operatie

Er is een aantal dingen die u na de operatie het beste kunt doen of juist laten voor het beste resultaat. Belangrijk is vooral dat er geen drukverhoging in de neus ontstaat.

  • Neem een week rust.
  • Til in die week geen zware dingen en voorkom hard persen.
  • Snuit voorzichtig (en liever helemaal niet).
  • Nies met uw mond open.
  • Ga niet in de volle zon, de sauna of onder de zonnebank.
  • Ga twee weken niet zwemmen, hardlopen en fitnessen. Voor contactsporten is dit zes weken.
Korte wachttijden

Maak direct online een afspraak

Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.