Slaaponderzoek thuis
Gemakkelijk en betrouwbaar.
Wanneer is een slaaponderzoek thuis nodig?
U heeft de stap gezet om iets aan uw slaapproblemen te doen en bent terechtgekomen bij Ruysdael Slaapkliniek. Het eerste wat de arts doet, is tijdens een consult uw klachten met u bespreken. Indien nodig wordt u ter plaatse verder onderzocht, bijvoorbeeld in uw mond- en keelholte. De arts beslist vervolgens of een slaaponderzoek nodig is. Soms is dat een goed middel om een compleet beeld te krijgen van uw klachten en vervolgstappen.
Slaaponderzoeken komen vaak voor: Ruysdael Slaapkliniek voert er jaarlijks meer dan 4.500 uit. Die vinden altijd bij de patiënt thuis plaats.
Wat is een slaaponderzoek thuis?
Er zijn verschillende soorten slaaponderzoeken. Sommige zijn heel uitgebreid. Andere meten minder gegevens en zijn makkelijker in gebruik. Het meest uitgebreide onderzoek heet een polysomnografie (PSG). Bij een polygrafie (PG) worden minder gegevens geregistreerd. Uw arts beslist welk slaaponderzoek voor u het meest geschikt is.
In beide gevallen worden er metingen verricht terwijl u slaapt. De metingen registreren bijvoorbeeld ademstops (apneus), snurken en het zuurstofgehalte van uw bloed. Ook wordt soms gemeten in welke positie u slaapt en worden verschillende slaapfases geregistreerd.
Deze metingen vinden op meerdere manieren plaats:
- Een borst- en buikband meet de ademhaling.
- Een sensor aan uw vinger meet het zuurstofgehalte in uw bloed en uw hartslag.
- Een neusbril meet de ademhaling en eventueel gesnurk.
- Elektroden op uw hoofd meten de verschillende slaapfases en verstoring van de slaap.
- Elektroden op uw borst meten uw hartslag.
- En elektroden op uw benen meten uw beenbewegingen tijdens de slaap.
Dit alles levert waardevolle informatie op over uw slaapgedrag. Hoewel het wellicht klinkt alsof u hier veel last van heeft, merkt u in de praktijk weinig tot niets van het onderzoek.
Waarom vindt het slaaponderzoek thuis plaats?
Het slaaponderzoek van de Ruysdael Slaapkliniek vindt bij u thuis plaats. U hoeft dus niet een nacht in een ziekenhuis te slapen. Dit is voor u prettiger en makkelijker in uw agenda in te passen. Daarnaast denken wij dat de uitslag van een slaaponderzoek dat thuis gedaan wordt, veel betrouwbaarder is dan wanneer u in een vreemd bed slaapt. Dat kan immers voor onrust zorgen.
Hoe kom ik aan de apparatuur?
De apparatuur voor het slaaponderzoek hoeft u niet op te halen bij Ruysdael Slaapkliniek. Een verpleegkundige levert die bij u thuis af en legt bovendien uitgebreid uit hoe u de apparatuur gebruikt. De volgende ochtend wordt de apparatuur weer bij u thuis opgehaald. Soms wordt de apparatuur per post naar u toe gestuurd of krijgt u het meetapparaat meteen bij uw bezoek aan de kliniek mee.
Hoe kan ik me voorbereiden?
Onze verpleegkundigen en specialisten nemen u veel werk uit handen. Een aantal dingen kunt u wel zelf al doen. Uw nagellak eraf halen bijvoorbeeld, uw make-up verwijderen en eventuele haarlak of gel uit uw haren wassen. Dit zodat de sensoren goed blijven zitten. Nadat de verpleegkundige is langsgeweest, kunt u vanwege de elektroden op uw hoofd niet meer naar buiten. De elektroden worden met een speciale pasta bevestigd. De volgende dag zult u dan ook uw haren willen wassen.
Wanneer krijg ik de uitslag van het slaaponderzoek?
Uw arts bij Ruysdael Slaapkliniek ontvangt binnen enkele weken de gegevens van het slaaponderzoek. Aan de hand daarvan stelt de arts een diagnose en maakt indien nodig een behandelplan. U bespreekt de uitslag van het slaaponderzoek en de mogelijkheden voor een eventuele behandeling met de arts. Deze afspraak is telefonisch of in de slaapkliniek.
Zelf inzicht krijgen in uw slaappatronen?
U kunt ook alvast beginnen om zelfonderzoek te doen. U kunt een week lang een slaapdagboek bij houden. Dat geeft u inzicht in wanneer en hoe u slaapt en welke activiteiten van invloed zijn op uw slaap.