What are you looking for?
2 december 2020

3 tips voor een betere nachtrust in de winter

Tijdens de wintermaanden hebben veel mensen meer slaapproblemen dan in de zomer. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, leggen we hier uit.

1. ZORG VOOR WARME VOETEN
Voornamelijk vrouwen hebben last van koude voeten in de wintermaanden. Om lekker in slaap te kunnen vallen, is het van belang dat uw huidtemperatuur op peil blijft. Neem bijvoorbeeld een douche voor u gaat slapen, haal de kruik uit de kast of trek een paar sokken aan. Er zijn zelfs speciale slaapsokken, die zitten iets losser en houden de warmte beter vast dan gewone sokken.

2. ZORG VOOR VOLDOENDE DAGLICHT
Daglicht is essentieel voor een goede nachtrust. In de wintermaanden krijgen veel mensen weinig van dit daglicht mee, omdat ze in het donker vertrekken en weer thuiskomen. Probeer zo veel mogelijk buiten te komen om uw bioritme een boost te geven. Maak ’s ochtends en rond lunchtijd een wandeling bijvoorbeeld.

Een andere manier om aan voldoende licht blootgesteld te worden is met lichttherapie. Uzelf blootstellen aan intensief licht heeft een gunstig effect op uw bioritme. Daarvoor gebruikt u een speciale daglichtlamp die u bijvoorbeeld tijdens het ontbijt op tafel zet.

Vermijd ’s avonds juist fel licht. Zo kan uw lichaam makkelijker het slaaphormoon melatonine aanmaken.

3. ZORG VOOR VOLDOENDE BEWEGING
Om ’s avonds goed te kunnen slapen, is het van belang dat uw lichaam overdag duidelijk in de waakstand komt. Het beste komt u in de ochtend dan ook zo snel mogelijk in beweging zodat u uw lichaam activeert. Het lichaam produceert dan waakhormonen, zoals cortisol en endorfine, die u wakker en energiek houden.

Bekijk meer over slaapproblemen
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.