Waar bent u naar op zoek
12 februari 2025

Wat kunt u doen tegen nachtzweten?

Er zijn slaapaandoeningen waarover veel bekend is. Neem slaapapneu: we weten min of meer hoeveel mensen er last van hebben, wat de voornaamste oorzaken zijn en hoe het behandeld kan worden. Er zijn ook aandoeningen die een tikkie in mysterie gehuld zijn. Zoals nachtzweten.

Wat is nachtzweten precies?

Uw eerste ingeving is misschien: het spreekt toch voor zich, wat nachtzweten is? En toch is er geen uniforme definitie in de medische wereld.Drie artsen (Yoran van Meeuwen, Ton Dofferhoff en Rebecca Verheggen) gooien in een recent artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een balletje op.

Zij doken in de literatuuronderzoeken en kwamen tot de volgende definitie van nachtzweten: ‘Recidiverende of persisterende episodes van overmatig zweten gedurende de nacht, minimaal twee weken aanwezig, waarbij het noodzakelijk is nachtkleding of beddengoed te verschonen.’

U wordt dus badend in het zweet wakker en het zweten komt steeds terug of verdwijnt überhaupt niet. Het nachtzweten komt niet door zaken als een te warme slaapkamer, te hoge luchtvochtigheid of ‘verkeerd’ beddengoed, vullen de artsen aan. Nachtzweten is hinderlijk en kan uw nachtrust verstoren, maar is niet direct gevaarlijk.

Waarom u zwetend wakker wordt

Mede door gebrek aan een goede definitie zijn er geen harde cijfers van het aantal nachtzweters. Schattingen uit Zuidoost-Azië en Verenigde Staten lopen uiteen van 4 tot 16 procent – er zijn geen publicaties over het aantal gevallen binnen Europa. Met hygiëne heeft nachtzweten niet veel te maken: een extra douchebeurt voor het slapengaan zal het probleem niet verhelpen.

Wat zijn dan wél oorzaken van nachtzweten? Dat kunnen er behoorlijk wat zijn. Zelfs als we externe factoren als omgevingstemperatuur en een niet-ademende pyjamastof buiten beschouwing laten.

  • Stress of angst. Uw zenuwstelsel wordt op angstige of stressmomenten overactief, de adrenaline in uw lijf neemt toe, uw hart gaat sneller kloppen, de lichaamstemperatuur stijgt en u begint te zweten.
  • Slaapstoornissen. Vooral onbehandelde slaapapneu (OSAS) kan leiden tot nachtzweten. Martijn Kos, medeoprichter van Ruysdael Slaapkliniek en kno-arts: “De verstoring van de ademhaling tijdens de slaap leidt tot een verhoogde hartslag en stress. Dat kan het lichaam aanzetten tot zweten. Daarnaast kan slaapapneu leiden tot een onregelmatige slaapcyclus en een verminderde slaapkwaliteit, wat ook kan bijdragen aan nachtelijk zweten.”
  • Infectieziekten. Vaak omdat ze gepaard gaan met koorts. Vooral tuberculose staat hierom bekend. Maar denk ook aan de ziekte van Lyme, hiv, malaria of een abces.
  • Medicatie. Bepaalde medicijnen kunnen nachtelijk transpireren verergeren of veroorzaken. Zo is het een bekende bijwerking van sommige antidepressiva. Ook antipsychotica, pijnstillers, koortsverlagende middelen (aspirine) en steroïden (zoals prednison) kunnen zorgen voor nachtzweten.
  • Overig. Tot slot kunnen onderliggende gezondheidsproblemen, zoals schildklieraandoeningen, de menopauze, hormonale stoornissen of kanker, de oorzaak zijn van nachtzweten.

Dit kunt u tegen nachtzweten doen

De behandeling van nachtzweten ligt uiteraard aan de oorzaak ervan. Neem in elk geval eens de slaapomstandigheden en uw leefstijl onder de loep – ook al vallen deze oorzaken officieel niet onder eerdergenoemde definitie. Zorg voor een koele slaapkamer, beweeg overdag voldoende, eet niet te pittig, beperkt cafeïne, nicotine en alcohol, drink voldoende water en draag katoenen nachtkleding.

Stapt u naar uw huisarts of specialist, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Heeft u naast het nachtzweten koorts? Dan is er misschien sprake van een infectie. Lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek zijn dan logische stappen. Heeft u geen koorts, dan gaat uw arts waarschijnlijk met u in gesprek over uw ziektegeschiedenis en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. In beide gevallen – koorts of geen koorts – kunnen ook CT-scans, echo’s, onderzoek naar uw medicatiegebruik en slaapstoornissen aan bod komen.

Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.