What are you looking for?
16 juni 2020

Waarom vrouwen rond de overgang meer slaapproblemen kunnen krijgen

Tijdens de menopauze hebben vrouwen vaak met lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen te maken. Bovendien geeft zo’n 40 procent van de vrouwen aan last te hebben van slapeloosheid tijdens de overgang. Hoe komt dat eigenlijk, die slapeloosheid?

Oorzaak slecht slapen bij de overgang

De oorzaak van slecht kunnen slapen tijdens de overgang komt meestal door nachtelijk transpireren en opvliegers. Dat zijn twee bekende overgangsklachten. Ook stress of spanning kunnen tijdens de menopauze toenemen en ervoor zorgen dat u ’s nachts wakker ligt. Zelfs ademstoornissen zoals slaapapneu kunnen aan uw slaapprobleem ten grondslag liggen.

Hormoonhuishouding

Ook een verandering in uw hormoonhuishouding kan de boosdoener zijn, want die schommelt nogal tijdens de overgang. Uw lichaam maakt dan minder progesteron en oestrogeen aan. Helaas komt dat uw nachtrust niet ten goede. Progesteron zorgt er namelijk op natuurlijke wijze voor dat u slaperig wordt en oestrogeen helpt om dieper in slaap te komen. Wanneer het lichaam minder van deze hormonen produceert, kunt u dus niet alleen slecht in slaap komen, maar wordt u ’s nachts ook vaker wakker.

Bovendien zorgt progesteron ervoor dat u een sterkere ademhalingsprikkel heeft en dat de keel beter openblijft tijdens het slapen door een hogere spierspanning. Dat is een van de redenen dat vrouwen op jongere leeftijd veel minder snurken en slaapapneu hebben. Na de overgang wordt dit anders: vrouwen snurken dan veel meer en hebben bijna net zo veel kans op slaapapneu als mannen. Slaapapneu verstoort de slaap en zorgt er ook voor dat u vaker wakker wordt.

Gevolgen en oplossingen

Het is vervelend als u tijdens de overgang veel last heeft van slapeloosheid. U raakt hierdoor niet alleen vermoeid, maar u kunt er overdag ook prikkelbaar door zijn, last krijgen van eetaanvallen, huilbuien of een lusteloos gevoel. En dat komt nog eens boven op de klachten die u tijdens de overgang al ervaart. Belangrijk is te onderzoeken of er een aandoening zoals slaapapneu is die behandeld kan worden. Onze slaapspecialisten helpen u graag hierbij.

Onze somnologen bekijken wat precies de oorzaak is van uw slaapprobleem. Daarnaast kunt u zelf een aantal dingen doen. Bekijk onze tips om beter te slapen.

Maak een afspraak
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.