What are you looking for?
19 mei 2020

5 voordelen als u met slaapproblemen direct naar een somnoloog gaat

Heeft u slaapproblemen, dan gaat u in eerste instantie naar de huisarts. Is verder onderzoek nodig, dan wordt u doorverwezen naar het ziekenhuis of een slaapkliniek. Dat klinkt heel eenvoudig. Toch heeft het vervolgtraject vaak een wisselend resultaat, juist omdat veel mensen niet bij een slaapspecialist terecht komen.

Bekijk de voordelen

Nederland telt ongeveer 100 somnologen (daarvan is zo’n 50% neuroloog, 10 % kno-arts en 35% longarts). De overige neurologen, kno- of longartsen die u in het ziekenhuis treft, hebben dit super-specialisme dus niet. Zij behandelen slaapproblemen naast hun ‘gewone’ werk. De kans is groot dat u dan onnodig van de ene kno-arts naar de andere neuroloog of longarts gestuurd wordt om erachter te komen waar de schoen precies wringt.

Voor slaapproblemen kunt u dan ook het beste terecht bij een slaapspecialist. Dat klinkt als een open deur, maar in de praktijk gebeurt dit nog niet altijd.

Veel mensen met slaapproblemen hebben last van meerdere dingen tegelijk. Een somnoloog heeft oog voor mogelijke andere problemen die met uw slaapprobleem samenhangen. Zo kan slapeloosheid ontstaan door het tegelijk voorkomen van restless legs en slechte slaapgewoonten (slaaphygiëne). Slaapapneu kan ook gezien worden naast een verslaving aan slaapmedicatie (benzodiazepines). Een somnoloog overziet dit hele spectrum en kan u gericht helpen.

Niet voor niets krijgt een somnoloog als expert verwijzingen van andere specialisten en doet hij/zij vaak second opinions. Daarom zetten we alle voordelen om direct naar een slaapspecialist te gaan overzichtelijk op een rij.

DIT ZIJN DE 5 VOORDELEN

1) U wordt behandeld door iemand die het hele spectrum van slaapproblemen overziet.
2) De belasting voor u als patiënt is lager. U wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd (lees: van de ene specialist naar de andere), zoals soms in een ziekenhuis het geval is.
3) Een somnoloog heeft aandacht voor meer aandoeningen dan alleen slaapapneu, zoals chronische slapeloosheid, rusteloze benen, overmatig gebruik slaapmedicatie en aandoeningen met overmatige slaperigheid.
4) Een slaapspecialist komt sneller tot een goede diagnose. U bent dan ook sneller bij een oplossing voor uw slaapproblemen.
5) U bent geen kosten kwijt aan onnodige consulten. Al het onderzoek en behandelingen vallen uiteraard onder de basis zorgverzekering.

Wilt u snel van uw slaapprobleem af? Wij hebben korte wachttijden.

Maak een afspraak
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.