What are you looking for?
6 augustus 2020

Hittegolf? Met deze 8 slaaptips houdt u het hoofd koel

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 18 en 22 graden. Tijdens een hittegolf ligt de temperatuur 's nachts beduidend hoger. Dan kan het lastig zijn om in slaap te vallen.

Bekijk onze slaaptips voor een warme zomernacht:

1. Een goed begin is om het dekbed van uw bed te halen. Slaapt u liever ergens onder, vervang het dekbed dan voor een laken. Let er wel op dat het laken van katoen is.

2. Bij warm weer is het belangrijk om veel water te drinken, maar drink zo min mogelijk alcohol. Alcohol verhoogt de lichaamstemperatuur en droogt uit, en dat komt de nachtrust niet ten goede.

3. Ook kunnen lauwwarme dranken, zoals thee, verrassend genoeg ervoor zorgen dat u koel blijft. De temperatuur van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur. Uw lichaam past zich hierop aan door de lichaamstemperatuur te laten dalen, waardoor uw lichaam afkoelt.

4. Een ventilator in de slaapkamer zorgt niet voor een lagere temperatuur, wel is het zachte briesje prettig. Voor een nog beter effect zet u flessen met bevroren water voor de ventilator. Daarmee blaast u koele lucht de slaapkamer in. Zet de ventilator op de roteerstand, waardoor hij de koele lucht geleidelijk door de slaapkamer verspreidt.

5. Nog iets wat u wellicht niet verwacht: neem een lauwwarme douche voor het slapen gaan. Juist geen koude douche. Als u koud doucht, koelt de huid wel af, maar gaat uw lichaam heel hard werken om de huid weer op te warmen. En dan krijgt u het, inderdaad, alleen maar warmer.

6. Wat wel goed werkt is om uw voeten en polsen even onder een koude waterstraal te houden voor u naar bed gaat. Of een verkoelend voetbad nemen. Hierdoor koelt u lekker af.

7. Als het een optie is in uw huis: ga een verdieping lager slapen. Leg desnoods een matras op de grond. Hoe hoger u in huis komt, hoe warmer het wordt.

8. Sluit overdag de ramen en gordijnen, en zet 's avonds laat pas alles tegen elkaar open. Dat zorgt voor een lekkere luchtstroom en zo blijft het in huis het koelst.

Lees meer over slaapproblemen
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.