What are you looking for?
29 oktober 2020

Heeft u moeite met opstaan in de winter? Dit kunt u eraan doen

Veel mensen hebben moeite om op te staan in de winter. Het is donker en de verleiding om in uw warme bed te blijven liggen is groot. Deze tips helpen u om fris aan de dag te beginnen.

1. Wakker worden met licht

Zolang het donker blijft, maken de hersenen het slaaphormoon melatonine aan en is het dus extra moeilijk om op te staan. Daglicht maakt u wakkerder en een lichtwekker kan daarbij helpen. Vanaf een half uur voordat u opstaat wordt het langzaamaan steeds lichter. Dat helpt uw lichaam om makkelijker uit de slaapstand te komen.

2. Muziekje aan

Wakker worden met een prettig deuntje kan helpen zin te krijgen in de dag. Ontdek wat u daarbij prettig vindt: iets rustigs, of juist een lekkere beat waardoor u meteen wakker bent. Spotify heeft afspeellijsten die speciaal zijn afgestemd op dit moment, zoals Wake up happy en Wake up and smell the coffee.

3. Voldoende slaap

Zorg dat u voldoende nachtrust krijgt. Als uw wekker vroeg gaat, ga dan ook op tijd naar bed zodat u genoeg uren slaap pakt. Die discipline heeft niet iedereen; zet desnoods een wekkertje om uzelf eraan te herinneren dat u echt naar boven gaat.

4. Aangename temperatuur

Het laatste waar u zin in hebt, is opstaan en uw warme bed inruilen voor een omgeving waar de temperatuur onder het nulpunt uitkomt. Zorg daarom voor een aangename temperatuur in huis door een timer op de centrale verwarming te zetten in de wintermaanden. Houd de slaapkamer zelf wel redelijk koel.

5. Sta direct op

Als de wekker gaat, stap dan meteen uit bed. Ga niet snoozen. Als u naast uw bed staat, is het halve werk al gedaan. Zorg voor een lekker ontbijt om daar rustig bij wakker te worden.

Heeft u slaapproblemen, maak een afspraak
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.