What are you looking for?
2 juni 2020

7 mogelijke medische oorzaken van uw slaapproblemen

Voor veel mensen zijn slaapproblemen een bron van frustratie. Daar wil je iets aan doen. Het kan zijn dat er een medische aandoening aan ten grondslag ligt, waar u wellicht minder snel aan denkt.

Deze medische aandoeningen bijvoorbeeld:

1. DEPRESSIE
Er is een groot verband tussen een goede nachtrust en de mentale gezondheid van iemand. Veel mensen die last hebben van een depressie, hebben ook last van slaapproblemen.

2. DIABETES
Mensen met diabetes hebben soms last van zweetaanvallen, van een te laag bloedsuikergehalte en het eeuwigdurende gevoel ’s nachts naar de wc te moeten, waardoor het soms moeilijk kan zijn om (weer) in slaap te vallen.

3. SLAAPAPNEU
Als uw luchtwegen gedeeltelijk of volledig belemmerd worden in de slaap, kan dat voor slaapproblemen zorgen. In dat geval kiezen de hersenen ervoor om u wakker te laten worden, omdat u niet normaal meer ademt. Het maakt niet uit of dit vijf keer per nacht gebeurt of vaker. Zolang dit uw nachtrust verstoort, wordt u niet uitgerust wakker. Slaapapneu is goed te behandelen, zeker door onze somnologen.

4. RESTLESS LEGS SYNDROM
Rusteloze benen, ofwel Restless Legs Syndrome (RLS) betekent letterlijk rusteloze benen syndroom en kan slaapproblemen veroorzaken. In dat geval heeft u voortdurend het onbedwingbare gevoel de benen te moeten bewegen en daardoor kunt u de slaap niet vatten. Het komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Ook voor dit probleem bent u in onze kliniek aan het juiste adres.

5. NIERZIEKTE
Wie een chronische nierziekte heeft, heeft vaak moeite met wakker blijven én met in slaap vallen. Veel nierpatiënten blijken ook last te hebben van andere kwalen als slaapapneu en rusteloze benen (RLS).

6. SCHILDKLIERPROBLEMEN
Geen slaap kunnen vatten is een bekend probleem voor iedereen die lijdt aan een snelwerkende schildklier (hyperthyreoïdie). Als een schildklier te veel hormonen aanmaakt, gaat de stofwisseling sneller. Daarnaast hebben mensen met een snelwerkende schildklier soms last van zweetaanvallen, gewichtsverlies en meer eetlust. Ga zeker langs de huisarts als dit u bekend in de oren klinkt, want dit is goed te behandelen. Dat komt uw nachtrust ook weer ten goede.

7. ASTMA
Slaapproblemen komen vaak voor bij volwassenen met astma. Daarnaast heeft ruim een derde van de astmapatiënten last van overmatig woelen tijdens de slaap.

Maak een afspraak
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.