Zo vergroot overgewicht na de lockdown de kans op slaapapneu (en dit kunt u eraan doen)
Na een periode van ‘intelligente lockdown’ is bijna de helft van alle volwassen Nederlanders zwaarder geworden. Met overgewicht heeft u meer kans op aandoeningen zoals slaapapneu.
In de afgelopen periode dat we zo veel mogelijk thuis moesten blijven, zijn we meer gaan eten en minder gaan bewegen. We konden niet terecht bij onze sportclub. Als gevolg daarvan zaten we een extra avond op de bank mét wat lekkers erbij. Tel daar mogelijke stress en een extra glas wijn bij het eten bij op en u zag een kilo meer op de weegschaal. Veel Nederlanders zijn tijdens de ‘intelligente lockdown’ dan ook één tot drie kilo aangekomen.
Dat kleding niet meer goed past is tot daaraan toe, maar overgewicht heeft meer nadelen. Zo hebben mensen met overgewicht een grotere kans op aandoeningen als slaapapneu. Het is niet zo dat slanke mensen geen slaapapneu krijgen, maar de kans is aanzienlijk kleiner.
Wat is slaapapneu?
Een hapering in het ademhalen tijdens de slaap noemen we een apneu. Artsen spreken van slaapapneu bij minimaal vijf ademstops per uur. In zware gevallen kan dit oplopen tot wel honderd keer per uur.
Zo weet u of u slaapapneu heeft
Snurken is een belangrijke indicator van slaapapneu. Merkt uw partner dat uw adem 's nachts soms wegvalt? Grote kans dat er sprake is van apneu. Als er geen bedpartner is, geven uw klachten vaak uitsluitsel. Denk bijvoorbeeld aan vermoeid wakker worden, weinig energie hebben of onrustig slapen met rusteloze benen.
De gevolgen van slaapapneu op de lange termijn zijn erger. Dit slaapprobleem kan dan ook hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, depressies en zelfs hart- en herseninfarcten veroorzaken.
Wat kunt u eraan doen?
Onze somnologen (slaapspecialisten) helpen u met dit slaapprobleem. Een zeer effectieve behandeling van slaapapneu is afvallen in combinatie met slapen met een overdrukmasker.
3 voordelen van CPAP
Een overdrukmasker (ook wel CPAP genoemd) is een op maat gemaakt masker dat u tijdens de slaap over uw neus en soms ook de mond draagt. Met dit apparaat wordt constante lucht aangevoerd, zodat de ademhaling niet stokt. Vrijwel alle gebruikers van een CPAP ervaren snel een veel betere nachtrust. Daardoor voelen ze zich mentaal en fysiek beter, hebben ze meer energie en gaan ze makkelijker bewegen.
De CPAP heeft nog twee bijkomende voordelen. Het brein geeft minder ‘hongersignalen’ af en de stofwisseling van gebruikers verbetert. Deze drie factoren spelen een belangrijke rol bij het afvallen. En dat is belangrijk, want elke kilo minder betekent iets minder erge apneu.