What are you looking for?
1 maart 2021

Lichttherapie: bij deze klachten kunt u er baat bij hebben

Bent u moe, somber en slaapt u slecht? Een gebrek aan daglicht kan voor depressieve klachten zorgen. Wellicht heeft u baat bij lichttherapie.

Blootstelling aan daglicht speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van uw nachtrust. Mensen die voldoende worden blootgesteld aan daglicht voelen zich energieker en slapen over het algemeen beter. Hoe meer daglicht u overdag ziet, hoe meer melatonine het lichaam 's nachts aanmaakt. Uw dag- en nachtritme – en daarmee uw biologische klok – werken dan beter.

Met name in de herfst en winter kan een gebrek aan daglicht leiden tot depressieve klachten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Lichttherapie kan hierbij helpen.

WAT IS LICHTTHERAPIE

Bij lichttherapie (soms ook wel lichtlamp therapie genoemd) wordt u door middel van een daglichtlamp aan intensief licht blootgesteld. Deze lamp bootst het effect van natuurlijk daglicht na. Het licht is veel feller dan normaal kunstlicht, maar niet zo fel als op een zomerse dag buiten.

Daglicht heeft een sterkte van meer dan honderdduizend lux op een zonnige zomerdag. Op een bewolkte winterdag is dat meer dan 10.000 lux. Ter vergelijking: een goed verlicht kantoor levert zo’n 500 lux op en thuis is dat hooguit 250 lux. Een goede daglichtlamp heeft een lichtintensiteit van zo'n 10.000 lux.

De blootstelling aan het licht van een daglichtlamp zorgt ervoor dat u ’s avonds makkelijker in slaap valt en ’s ochtends makkelijker opstaat.

ZO WERKT LICHTTHERAPIE


In Nederland bieden bijna alle GGZ-instellingen lichttherapie aan. Over het algemeen zal een arts u een kuur voorschrijven van 5 tot 10 dagen, meestal in de ochtend. Gedurende een half uur tot 2 uur (afhankelijk van de lichtsterkte) zit u dan achter een lichttherapie-apparaat, zodat het werkzame licht in je ogen schijnt. Tijdens de behandeling kunt u gewoon ontbijten of lezen, zolang het licht de ogen maar bereikt.

Overigens kan lichttherapie ook een positieve invloed hebben op bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, of mentale klachten zoals angst-, concentratie-stoornissen.

SLAAPKLINIEK

In de Ruysdael Slaapkliniek bieden wij geen lichttherapie aan. Wij zijn gespecialiseerd in slaapapneu en andere slaapproblemen, zoals insomnie en restless legs. Als u slaapproblemen heeft, kunt altijd vrijblijvend bellen voor een afspraak.

Neem contact op
Terug naar nieuwsoverzicht
Moeite met in slaap vallen?
Doe de online slaaptest en kom binnen 5 vragen erachter of u een slaapstoornis heeft.