What are you looking for?
MRA anti-snurkbeugel
Behandeling

MRA-beugel

Het MRA is de meest gebruikte anti-snurkbeugel. Dit apparaat gaat snurken en slaapapneu tegen.

Wat is een MRA-beugel?

De afkorting MRA staat voor mandubilair repositie-apparaat. Het MRA is de meest gebruikte anti-snurkbeugel en deze biedt uitkomst als u last heeft van snurken of slaapapneu. Dit apparaat, dat u draagt tijdens het slapen, bestaat uit twee losse onderdelen: één beugel voor de bovenkaak en één voor de onderkaak.
Door het MRA te dragen, komt uw onderkaak naar voren en daarmee ook uw tong, strottenklepje, huig en zachte verhemelte. Waar uw luchtwegen bij snurken of slaapapneu normaal geblokkeerd worden, trekt het MRA deze nu juist open. U heeft dus meer ruimte in uw keelholte en dat zorgt voor minder ademstops, zuurstofdalingen en gesnurk.

Komt u in aanmerking?

Een MRA komt dus van pas als u snurkt of slaapapneu heeft. Als u twijfelt of u lijdt aan slaapapneu, dan kunt u onze test doen. Daarnaast is het altijd goed om voorafgaand aan uw behandeling in gesprek te gaan met een van onze slaapspecialisten. Zij beantwoorden uw vragen en geven advies waar nodig. Ze vertellen u bijvoorbeeld of een MRA-beugel de meest effectieve oplossing is voor uw slaapproblemen, of dat een andere behandeling beter aansluit.

MRA: beugel op maat

Als u een MRA bij ons aanschaft, stemmen we deze volledig af op de vorm en grootte van uw gebit. Dit doen we door het maken van een foto en afdruk. In samenwerking met gespecialiseerde tandartsen maken wij het MRA vervolgens op maat. Wanneer u uw apparaat ophaalt, leggen wij de laatste hand. Dan zullen wij de MRA-beugel exact afstellen, voor een nóg betere pasvorm.

Geen tanden en slaapapneu

Heeft u geen tanden meer? Ook dan is het mogelijk een MRA te dragen. Wel is het dan van belang dat u nog minimaal 2 implantaten aan de onderkant van uw gebit heeft. Dit type MRA is niet geschikt om gelijktijdig met een kunstgebit te dragen.

Bijwerkingen van een MRA-beugel

Over het algemeen zorgt een MRA-beugel voor positieve ervaringen. Toch is het mogelijk dat er bijwerkingen optreden. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van pijn in uw kaakgewricht, gebit en oor. Deze klachten ervaart u echter meestal alleen in het begin. Vaak gaat de pijn na een aantal weken vanzelf over. Een andere mogelijke bijwerking is een beschadiging van het gebit. Dit wordt veroorzaakt door de trek naar voren. Deze beschadigingen zijn meestal van kleine aard en indien nodig, kan uw tandarts ingrijpen.

Andere aandachtspunten

Om de pijnklachten die zich in het begin voordoen zo snel mogelijk te laten verdwijnen, is het van belang dat u de spieren rondom het kaakgewricht iedere ochtend masseert. Als u het fijn vindt, kunt u dit ook na de eerste paar weken blijven doen. Verder belangrijk, is een goede reiniging van uw MRA. Als u de beugel niet op regelmatige basis schoonmaakt, ontstaat er een witte aanslag of onaangename geur. Het reinigen van uw MRA doet u bijvoorbeeld door hem in een glas water te doen, samen met een speciaal bruistablet. Als u hem hiermee niet schoon genoeg krijgt, kunt u hem reinigen in een oplossing van warm water en azijn.
Nabehandeling MRA

Als u uw MRA enige tijd in gebruik heeft, dan vindt er een controle plaats. Wij onderzoeken dan nogmaals of uw beugel goed aansluit bij uw gebit en we gaan na of u daadwerkelijk minder klachten heeft dan voorheen. Soms doen we dit aan de hand van een slaaponderzoek bij u thuis. Daarbij maken we gebruik van speciale apparaten, waarmee we u observeren tijdens uw slaap. Indien nodig, ondernemen we vervolgstappen.

Professionele hulp

Omdat we begrijpen dat uw slaapprobleem veel nadelige gevolgen met zich meebrengt, streven wij altijd de beste behandeling na. Bij ons bent u dan ook in goede handen. Ons team bestaat uit een tiental gedreven specialisten, die beschikt over de expertise die u mag verwachten. Onze medewerkers volgen op regelmatige basis trainingen en cursussen. Hierdoor zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Bovendien stellen ze u te allen tijde op uw gemak tijdens uw behandeling. Onze specialisten zijn zorgzaam en geduldig.

MRA-beugel: kosten

Als u overweegt een MRA aan te schaffen, dan is het goed om inzichtelijk te krijgen wat een MRA-beugel u zou kosten. Wat u hier exact voor betaalt, dat is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Bent u doorverwezen door een huisarts of medisch specialist? Dan wordt uw behandeling bij Ruysdael Slaapkliniek door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Hierbij dient u wel rekening te houden met uw eigen risico.
  • Wordt uw behandeling niet volledig vergoed door uw verzekeraar? Dan schelden wij het restbedrag kwijt.
  • Wilt u een MRA aanschaffen omdat u snurkt, maar heeft u geen slaapapneu? Dan geldt er mogelijk een andere regeling betreft betalingen. In dit geval nemen wij contact met u op voor overleg.

Contact opnemen met Ruysdael Slaapkliniek?

Heeft u vragen over onze kliniek of over uw behandeling? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij voorzien u graag van de gewenste informatie. Uiteraard kunt u ook direct een afspraak maken met een van onze specialisten. Wij hanteren korte wachttijden. Meestal kunnen wij u binnen één week al verwelkomen in onze kliniek in Amsterdam, Den Haag, Hilversum of Oisterwijk.

Doe de test

Wilt u weten of u slaapproblemen heeft?

Een snurkende man in bed